Výroba železa a oceli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VÝROBA ŽELEZA A OCELI.
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
REDOXNÍ DĚJ.
Výroba železa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Technicky významné kovy
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
1. Electrická oblouková pec 5 Hlavní kroky 1. Sázení 2. Tavení vsázky 3. Oxidační údobí 4. Redukční údobí a legování 5. Konečná deoxidace a odpich.
Železo Richard Horký.
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
CHEMIE ŽELEZO.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba surového železa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tavení k oddělení kovonosných a jalových částí vsázky do 2 nebo více
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
TYPY RUD Výchozí surovinou pro výrobu kovů jsou rudy, které můžeme dělit ze dvou hledisek: a) podle chemické vazby hlavního kovu * rudy s ryzím kovem *
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název vzdělávacího materiálu Železo
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Prvky skupiny železa 2. ročník.
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

Výroba železa a oceli

Suroviny Železná ruda (je tvořena převážně kyslíkatými sloučeninami železa): Fe2O3 – krevel (hematit) Fe3O4 – magnetovec (magnetit) Fe2O3 . nH2O – hnědel (limonit) FeS2 – pyrit

Železná ruda

Suroviny Koks (z černého uhlí) - je to téměř čistý uhlík a slouží k redukci oxidů železa Vápenec CaCO3 – napomáhá utvoření tzv. strusky z hornin, které doprovázejí železnou rudu. Doprovodné horniny železné rudy se nazývají hlušina a z větší části se před navážkou do vysoké pece odstraňují.

Vysoká pec Až 40m vysoká, 15m široká šachtová pec z oceli uvnitř je vyzděna ohnivzdornými cihlami Pracuje nepřetržitě až 10 let. Ostravsko, dříve Kladensko

Vysoká pec kychta šachta nístěj Rozpora Zarážka ruda, koks, struskotvorné přísady Vysoká pec kychta 200 °C 400 °C 900 °C šachta Rozpora 1400 °C Zarážka 1600 °C nístěj 2000 °C

http://www.youtube.com/watch?v=KsyDQy0djs4&feature=related

Reakce, které probíhají ve vysoké peci Vysoušení surovin: Fe2O3 . nH2O → Fe2O3 + nH2O Spalování koksu: C + O2 → CO2 +393 kJ/mol CO2 + C → 2 CO - 172 kJ/mol Redukce železa (nepřímá redukce): 3 Fe2O3 + CO → 2 Fe3O4 + CO2 Fe3O4 + 4 CO → 3 Fe + 4 CO2 FeO + CO → Fe + CO2

Reakce, které probíhají ve vysoké peci Redukce železa (přímá redukce): Fe2O3 + 3 C → 2 Fe + 3 CO Fe3O4 + 4 C → 3 Fe + 4 CO FeO + C → Fe + CO

Surové železo a struska Struska chrání povrch roztaveného železa před oxidací. Vypouštění (tzv. odpich) surového železa a strusky ze spodní části vysoké pece se provádí vždy asi po dvou hodinách. Surové železo obsahuje příměsi: asi 4% C, dále hlavně Mn, Si, P, S. Je velmi tvrdé, ale křehké. Odlévá se do forem (litina) a vyrábějí se z něj topná tělesa, části strojů, potrubí apod., ale většina se dále upravuje na ocel.

Odpich železa

Výroba oceli Pro zlepšení vlastností surového železa se provádí v ocelárnách tzv. zkujňování (to je odstraňování většiny příměsí uhlíku a dalších prvků). Základní způsoby výroby oceli: a) v konvertorech, b) v Martinských pecích, c) v elektrických pecích.

spalování Si, Mn, Fe (propal), C Konvertor pro výrobu oceli - nejnižší kvalita, nejlevnější; nástrojové oceli surové železo (1200 °C) přívod vzduchu spalování Si, Mn, Fe (propal), C 30 min

Siemens-Martinská pec (nístějová) - kvalitní ocel 4 - vsádka – surové železo, šrot, vápenec

Elektrická pec (oblouková, indukční) - nejkvalitnější ocel, drahé

Ocel Pomalu ochlazovaná (popouštěná) je méně tvrdá a dobře ohybatelná. Prudce ochlazená (zakalená) je tvrdá, ale lámavá. Podíl uhlíku je maximálně 1,7%. Čím více uhlíku ocel obsahuje, tím je tvrdší. Vlastnosti oceli se vylepšují také přidáním malých množství některých dalších kovů (chromu, niklu, vanadu, wolframu aj.).

Druhy ocelí

Další úpravy oceli Legování Přídavek kovů pro zlepšení vlastností Nerezová ocel – Cr, Ni, Mo Pancéřová ocel – Mn Magnetická ocel – Al, Co, Ni Pružinová ocel – Cr Karoserie aut - V

Další úpravy oceli Kalení Rychlé chlazení –velmi tvrdá, odolná, pružná, ale křehká ocel – nástroje, ocelové konstrukce Popouštění Pomalé chlazení – tvrdá, méně pružná, snadno ohybatelná ocel – nástroje, strojní součásti