Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha 10.1.2008 OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Advertisements

VY_32_INOVACE_7A1 FINANČNÍ MATEMATIKA ZEMĚ A JEJICH MĚNA.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Mezinárodní integrace
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
40. Výročí naší školy 1974–2014.
Alexandr Vondra Češi v Evropě. ČR v Evropě - Vize ODS  „Kotva“ na Západě (trojúhelník NATO – EU – sousedské vztahy)  Otevřené, liberální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_250_Průmyslová výroba AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Pro vás Aleš Michl 2000: ČR = 0,46% 2011: ČR = 0,93% Zdroj dat: Bloomberg.
1 ČR a její praxe v oblasti VaVaI, světové trendy Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2010.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
FONTES RERUM Družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
EVROPSKá UNIE.
MANAGEMENT CONSULTANCY MANAŽERSKÉ PORADENSTVÍ PROCES PŘÍPRAVY EVROPSKÉ NORMY.
Institucionální stránka mezinárodních hospodářských vztahů Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Stupeň rozvoje států světa
Zpráva o světových investicích 2006 (UNCTAD) KONFERENCE OSN PRO OBCHOD A ROZVOJ (UNCTAD)
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
Rozšíření náboženství ve světě
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Test 2. Mezinárodní organizace
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Společná obchodní politika EU
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
ZAHRANIČNÍ INSTITUCE A DATABÁZE (zabývající se trhem práce) 14. listopadu 2013.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : červen 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
MIGRACE.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Globální ekonomika Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc. Praha, 2016.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Exekuce v mezinárodním a historickém kontextu JUDr. Vladimír Plášil, 28. ledna 2016.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
SVĚTOVÁ NALEZIŠTĚ NEROSTNÝCH SUROVIN
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní data a obsah činnosti (a co z toho máme) 3.Strategické iniciativy OECD: rozšíření a posílená spolupráce

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Historické ohlédnutí 1948 OEEC a Marshallův plán 1961 OECD, 20 zemí (Západní Evropa, USA, Kanada, Turecko), NATO Japonsko, Austrálie, Nový Zéland, Finsko Mexiko (1994), ČR (1995), Polsko, Jižní Korea a Maďarsko (1996), Slovensko (2000) ČR a OECD

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Současnost OECD: základní data 30 členských zemí, „likemindedness“ OECD vs. IMF, WB, EU OECD – 2500 zaměstnanců, rozpočet 2007 – 340 mil. EUR, (USA 25 %, ČR cca 0,5 %)

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Současnost OECD: obsah činnosti hlavních výborů Příklady: –Investiční výbor (Liberalizace kapitálových pohybů 1961) –Steering Group for Corporate Governance (Principles of Corporate Governance 2004) –Výbor pro vědeckotechnickou politiku (Doporučení o přístupu k výzkumným výsledkům financovaným z veřejných prostředků)

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Val Koromzay ….věřím, že OECD je také velmi důležitá. Naše přehledy působí (připouštím, že s rozdílným dopadem v jednotlivých členských zemích) často jako užitečný katalyzátor. Není to proto, že tyto OECD přehledy členských zemí mohou nějak natlačit vlády přijmout opatření, která nechtějí udělat, ale proto, že mohou podpořit vlády, aby udělaly to, co udělat chtějí (i když to nechtějí říci nahlas z politických důvodů) a poskytnout tak munici k použití proti domácím oponentům reforem.

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Příklady prací OECD pro ČR List of Economic Surveys of Czech Republic English | View long abstract 18-Aug-2006 OECD Economic Outlook No Czech Republic Pensions at a Glance 2007: how does your country compare? A selection of indicators

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Příklady prací OECD pro ČR Expanding international supply chains: The role of emerging economies in providing IT and business process services DAC Special Review of the Czech Republic's Development Co-operation The OECD urges the Czech Republic to introduce liability of legal persons for foreign bribery in order to meet the requirements of the OECD Convention

Karel Dyba Přednáška pro Liberální institut, Praha Strategické iniciativy OECD: rozšíření a posílená spolupráce Jednání o rozšíření – Estonsko, Slovinsko, Chile, Izrael, Rusko Posílená spolupráce (Enhanced engagement) – Čína, Indie, Brazílie, Jižní Afrika, Indonézie G8