Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Migrace za lůžkovou péčí
Informace z NZIS na úrovni krajů Péče o děti a dorost v Jihočeském kraji v roce prosince 2004.
Sociální správa - prosinec
Zdravotnická zařízení v ČR struktura a vlastnictví
Zdravotnictví oblasti Severovýchod v roce 2003
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Zdravotní péče v ČR,.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
NZIS ukazatele pro řízení Seminář 20.května 2003.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Zajištění dostupnosti lékařské péče Česká lékařská komora MUDr. Tomáš Šindler.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Zdravotní péče v ČR,.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Standardizace odborné zdravotní péče
Ošetřovatelství v primární péči
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: alergologie a klinická imunologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/5 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: logopedie 2007–2016
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: dermatovenerologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/12 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: oftalmologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/11 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: pracovní lékařství 2007–2016 NZIS REPORT č. K/27 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: tělovýchovné lékařství 2007–2016 NZIS REPORT č. K/14 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: rehabilitační a fyzikální medicíny (FBLR) 2007–2016 NZIS REPORT č. K/22 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékárenská péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/30 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiologie a zobrazovací metody 2007–2016 NZIS REPORT č. K/19 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: gastroenterologie 2007–2016 NZIS REPORT č. K/2 (08/2017)
územního plánování na obcích v roce 2007
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Demografie vs. zdravotnictví
Transkript prezentace:

Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR Ing. Jana Blažková blazkova@uzis.cz

Vývoj KO v letech 2002 - 2004 Se změnou územní legislativy (od 1.1.2003) došlo k transformaci 8 regionálních pracovišť ÚZIS na 14 krajských odborů (KO) Podařilo se stabilizovat a praxí prověřit organizační uspořádání činností v KO KO v krátkých analytických studiích pružně reagují na organizační změny ve zdravotnictví ÚZIS prostřednictvím svých KO navázal spolupráci s KÚ a orgány samosprávy KO seznamují ZZ s dopady nové legislativy Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Sběr a zpracování dat Výkazy se stabilizují a zlepšuje se validita dat v místě jejich vzniku spoluprací KO se ZZ Sběr dat na tiskopisech je stále více nahrazován elektronickou formou sběru dat Zvyšuje se včasnost předávání zpracovaných dat formou IZK o různých oborech, ale i speciální IZK pro KÚ o ekonomice nemocnic, mzdách, lůžkovém fondu a o síti ZZ v kraji Zvyšuje se výtěžnost dat tvorbou nových hlubších analýz Jednotnost ukazatelů a metodiky umožňuje srovnávání mezi jednotlivými kraji Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Publikační činnost KO Krajské zdravotnické ročenky Zdravotnictví krajů (tzv. Kardexy) Lůžková péče v nemocnicích krajů Ambulantní péče – pro data za rok 2003 rozšířena o nové ukazatele do okresů a ORP Primární péče - nová publikace

Nové projekty KO 2 studie o nemocnicích v jednotlivých krajích z hlediska 1. provozně - ekonomického 2. hospitalizovaných Analýza o zajištění lůžkové a ambulantní péče pro obyvatele území správních obvodů ORP v jednotlivých krajích Grafická studie migrace za lůžkovou péčí ve vybraných oborech nemocnic kraje Analýza následné a ošetřovatelské péče ve zdravotnických zařízeních v kraji Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Připravujeme Analýza zdravotní péče v OLÚ, léčebnách TRN, psychiatrických léčebnách a v rehabilitačních ústavech Projekty o lůžkové péči ve vybraných specializovaných oborech Studie operovaných vč. neodkladné chirurgické péče v základních operačních oborech Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Ambulantní péče Data za r. 2003 jsou rozšířena: Síť ambulantních zařízení v kraji podle druhů ZZ Personální zajištění (počty lékařů vč. smluvních) a činnost (počet ošetření) ve vybraných oborech, v časové řadě a v členění podle poskytovatelů péče Odpověď na otázky: Zda ambulantních ordinací není v terénu nadbytek Zda nemocniční ambulantní pracoviště příliš neodčerpávají pacienty odborným lékařům v terénu a zlepšují tak ekonomickou situaci nemocnic Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Primární péče Informace o činnosti zařízení praktických lékařů pro dospělé, pro děti a dorost, praktických zubních a praktických ženských lékařů Popis každé územní jednotky základními ukazateli Informace o rozsahu personálního zajištění a o objemu poskytnuté primární péče v kraji, v okrese a v obcích s rozšířenou působností Počet ordinací rozdělených do intervalů počtu registrovaných pacientů na 1 praktického lékaře Údaje o síti a objemu činnosti lékárenské péče, o zařízeních domácí zdravotní péče (DZP) a existencí zdravotnické záchranné služby (ZZS) na sledovaném území Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Dvě studie o nemocnicích 1 Dvě studie o nemocnicích 1. Nemocnice kraje ve statistických ukazatelích (provozně-ekonomické ukazatele) 2. Hospitalizovaní v nemocnicích kraje Komu jsou studie určeny a jak jsou koncipovány? Co je společnou linií obou studií? 1. Připravované studie o nemocnicích tvoří pečlivě vybírané statistické ukazatele, které porovnávají údaje o činnosti nemocnic za rok 2003 a mohou managementům nemocnic, zdravotním radům i státní správě (KÚ, MZ), ale i zdravotnickému managementu lékařských fakult pomoci jak v orientaci, tak posloužit k hlubší analýze dosažených výsledků. Jde o soubor (~140) provozně ekonomických ukazatelů a několik tabulek a grafů o hospitalizovaných. Data charakterizují velikost nemocnice, odborné zaměření, využívání kapacit, ekonomické chování a především jaká klientela (hospitalizovaní) za příslušné období nemocnicí prošla z pohledu nemocnice a z pohledu léčení pacienta. 2. Pro srovnání nemocnic byl zohledněn charakter lůžka, na kterém byla zdravotní péče pro danou diagnózu poskytnuta ve vazbě na jejich náklady. Ve studiích je poprvé použita podrobnější diferenciace lůžek podle oddělení (oborů operačních , neoperačních, oddělení AR a samostatné JIP a odd. následná a ošetřovatelská péče a dále podle oddělení včetně pracovišť na lůžka akutní péče v základních a hlavních oborech, lůžka intenzivní péče, lůžka následné a ošetřovatelské péče a lůžka v akutní péči ve specializovaných a vysoce specializovaných oborech. Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Zajištění lůžkové a ambulantní péče pro obyvatele ORP Informace za lůžkovou péči jako celek a z toho za následnou a ošetřovatelskou péči Počet hospitalizovaných z jednotlivých správních oblastí (ORP) kraje ležících v nemocnicích v rámci svého ORP, okresu, kraje, ale i mimo něj. Informace o počtu lékařů a ošetření v ambulantní péči v jednotlivých ORP, a to jak v primární, tak i v odborné ambulantní péči. Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Závěr Snahou KO ÚZIS je: Rychle a pružně reagovat na požadavky uživatelů Přispět ke správnému výkladu sledovaných ukazatelů a pochopení metodiky Promítat úkoly zdravotní statistiky EU do krajských měřítek Zvyšovat kvalitu dat hlubší spoluprací se ZZ, KÚ a dalšími orgány státní správy, místními zdravotními pojišťovnami, a také lékařskými fakultami Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR

Kontakt na krajské odbory na internetových stránkách ÚZIS http://www.uzis.cz Děkuji za pozornost Ing. Jana Blažková, ÚZIS ČR