Co přinese nového. Nanometr nm10 -9 mikrometr µm 10 -6 Milimetr mm 10 -3 Co platí pro všechny Volitelný počet jader Charakteristika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paměti RAM.
Advertisements

Procesory Křemíkový čip, který řídí všechno dění v počítači
Síťové karty, parametry
Tato prezentace byla vytvořena
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
Czech Technical University in Prague Faculty of Transportation Sciences Department of Control and Telematics Skládaní PC Ing. Roman Piekník.
Procesory Filip Skulník.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
TOSHIBA Qosmio X G Josef Adam. Procesor Procesor typ : procesor Intel® Core™2 Extreme QX9300 frekvence procesoru : 2.53 GHz sběrnice FSB : 1066.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
PROCESORY Základní přehled.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Technické prostředky informačních systémů
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
Vývoj architektury procesoru
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Procesory.
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Procesory. Procesor Slovo pocházející z Latiny. Obecné označení jakéhokoliv zařízení schopného provádět operace s daty. Někdy je název používán jako synonymum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Procesory.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
ASUS MAXIMUS V EXTREME Autor: Petr Schönfeld. Popis základní desky  Deska se může chlubit krom prvotřídního zpracování a fázového napájení (CPU+iGPU+RAM)
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Výpočetní Cluster “Mazlik” Nové Hrady FROV JU Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Bc. Martin Šafánek.
Architektura počítače
Intel Pentium D (1) Založen na mikroarchitektuře NetBurst
Nové procesory Intel Xeon Maturitní předmět: ICT.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
U l t r a S p a r c T 1. 2 Program prezentace ₪ Zařazení procesoru ₪ Technická data ₪ Aplikace ₪ Shrnutí.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/03 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NOTEBOOK někdy také laptop, Anglicky na klíně (počítač, s kterým lze pracovat na klíně)) je označení pro přenosný počítač. Notebooky používáme na stejné.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Základní desky Marek Kougl 1.L.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Intel Pentium D (1) Založen na mikroarchitektuře NetBurst
Grafická karta
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Hardware číslicové techniky
1.6 Čipová sada chip set.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor
Centrální procesorová jednotka
Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetěze-né.
Transkript prezentace:

Co přinese nového

Nanometr nm10 -9 mikrometr µm Milimetr mm Co platí pro všechny Volitelný počet jader Charakteristika

FSB – procesor s více jádry komunikuje prostřednictvím jednoho vlákna QPI – každé jádro procesoru má vlastní komunikační kanál

Point-to-point: jednotlivá jádra jsou připojena přímo přes samostatnou QPI linku Výkon QPI je 4,8 až 6,4GT/s na linku (možná konfigurace je 5, 10 a 20 bitů s celkovou propustnosti 25,6 BG/s Není zpětně kompatibilní pro HW Software nevyžaduje žádné změny QPI není I/O rozhraním Systém využívá PCI-expres jako standartní I/O rozhran í

Integrovaný řadič paměti Podporuje pouze tzv. TRIAL CHANNEL (dual channel už ne) Umožňuje mnohem nižší odezvu paměti Podporuje RDIMM, UDIMM sloty V budoucnosti může využívat i vícenásobný CHANNEL Procesor má integrovanou grafickou jednotku

Nově je v Nehalemu velká L3 cache sdílená pro všechna jádra. Velikost L3 cache je závislá na počtu jader - pro čtyřjádrovou variantu Nehalemu má kapacitu 8 MB. V budoucnosti, a v závislosti na počtu jader, může dojít k navýšení její kapacity. L3 cache je v Nehalemu inkluzivní, takže data v L1/L2 jsou obsažena také v cache 3. úrovně. L3 cache je poměrně pomalá s dobou přístupu okolo 40T (taktů).

K úspoře elektrické energie se používá řada technik, jako například technologie ESS (Enhanced SpeedStep) CnQ (jako Cool'n'Quiet u AMD), kde dochází ke snižování taktu a použitého napájecího napětí. Clock Gating (vypínání neaktivních oblastí procesoru) Technologie používána na úrovni jádra. Novinkou u Nehalemu je Power Gating (C6). část procesoru, která aktuálně nic nedělá, by také neměla spotřebovávat elektrickou energii. Power Gate umožnuje efektivně ze systému zcela odpojit neaktivní jádro, a dále tak snížit spotřebu. Intel Dynamic Speed Technology (tzv. Turbo Mode)- umožňuje dle potřeby přetaktovat procesor, respektive zatížené jádro, nad nominální frekvenci. Řízení spotřeby Pro zájemce

Pro efektivnější správu spotřeby a pro snadné využití technologie "Turbo Mode" byl do Nehalemu přidán mikrokontrolér, Intelem označovaný PCU (Power Control Unit). Nehalem obsahuje řadu senzorů pro zjištění teploty jádra, napětí a proudu a také spotřeby - to poskytuje data pro efektivnější řízení spotřeby, případně použití zmiňovaného turbo módu. Protože by ale bylo složité PCU dělat jen na úrovni hardware v procesoru, vyřešil to speciální mikrokontrolér. Nehalem je díky PCU, což můžeme volně přeložit jako "řídící jednotka spotřeby", schopen velice sofistikovaně řídit dle potřeby napájecí napětí a frekvenci jednotlivých jader. To má poskytovat optimální výkon a udržet spotřebu při zemi. PCU je řízen pomocí firmware (takže lze jeho chování dále ovlivnit) a obsahuje přibližně milión tranzistorů (což z něj dělá složitější čip, než byl původně Intel 486). Základní frekvence, ze které je odvozen výsledný takt procesoru je u Nehalemu 133 MHz. Z této frekvence vychází možné frekvence Core i7 v souvislosti s turbo mode při zatížení, v rámci limitů TDP, a proto může jádro zvýšit svůj takt nad nominální frekvenci. Přetaktování je možné o stupně, po 133 MHz krocích, to znamená o 133 až 266 MHz nad základní frekvenci. Podle úvodních taktů Nehalemu 2,66, 2,93 a 3,2 GHz se jedná pouze o drobné navýšení frekvence, a proto od turbo módu nelze čekat zázraky. Každopádně i v případě drobného navýšení frekvence v kombinaci s efektivním řízením spotřeby a možným vypnutím nevyužívaného jádra se jedná o krok kupředu a zlepšení "zadarmo".

Připravované procesory a platformy s architekturou Intel Nehalem Bloomfield (Intel Core i7, Core i7 Extreme) Již při uvedení se počítá s poměrně vysokými takty Nehalemu, a to 2,66, 2,93 a 3,2 GHz při TDP 130 wattů. Core i7 je procesor směřovaný do high-end trhu - jedná se o 4jádrový procesor s podporou SMT (procesor má tedy v systému 8 jader), obsahuje QPI, trojkanálový řadič paměti a s Tylesburg čipsetem zvládá 2x 16 (případně 4x 8) PCI-E linek pro připojení grafických karet. Lynnfield/Clarksfield (4 jádra / 8 threadů) a Havendale/Auburndale (2 jádra / 4 thready)- mainstream procesory podpora pouze dvoukanálového řadiče paměti slabší podpora grafických karet (2x 8 / 1x 16), respektive 1x 16 PCI-E linek. nejvyšší variantě s čipsetem Tylesburg (pro připojení až 4 grafických karet).

Co přinese Nehalem v praxi? Změny, které Intel udělal, postihnou zejména serverový segment (HPC, databáze, virtualizaci), který nejvíce těží z vícejádrových procesorů a vícesocketových systémů. + QuickPath, + trojkanálovému řadiči paměti 3CHanel + Multi-Threadingu se také dočkáme příjemného růstu výkonu v případě multimédií a multithreaded aplikací. - malé L2 cache - poměrně pomalé L3 cache (která je sdílená mezi všechna jádra), bude výkon podobný současným procesorům Yorkfield s architekturou Core. - nové platformy v podobě základní desky se socketem LGA1366, nebo později LGA drahé DDR3 paměti

 Beckton - Nehalem EX pro serverový MP segment, 8 jader s podporou SMT, 24 MB L3 cache, 4x QPI, čtyřkanálový řadič paměti FB- DIMM2, socket LGA1567 Gainestown - Nehalem EP pro DP servery, 4 jádra se SMT, 8 MB L3 cache, 2x QPI, trojkanálový řadič paměti DDR3, socket LGA1366 Bloomfield - verze Nehalemu pro high-end desktop, čtyřjádro se SMT, 8 MB L3 cache, 1x QPI, trojkanálový řadič paměti DDR3, socket LGA1366 Lynnfield - mainstream čtyřjádro se SMT, 8 MB L3 cache, podpora PCI-E 16x nebo 2 PCI-E 8x, dvoukanálový řadič paměti DDR3, socket LGA1160 Havendale - mainstream dvoujádro se SMT, 4 MB L3 cache, integrované GPU, podpora PCI-E 16x, dvoukanálový řadič paměti DDR3, socket LGA1160 Clarksfield - čtyřjádro určené pro notebooky, podpora SMT, 8 MB L3 cache, integrované GPU, podpora PCI-E 16x, dvoukanálový řadič paměti DDR3, socket mPGA989 Auburndale - dvoujádro určené pro notebooky, podpora SMT, 4 MB L3 cache, integrované GPU, podpora PCI-E 16x, dvoukanálový řadič paměti DDR3, socket mPGA989 Westmere - šestijádro se SMT, 12 MB L3 cache, 2x QPI, trojkanálový řadič paměti DDR3, socket LGA1366 (evoluce jádra Nehalem na 32 nm, bude obsahovat nové AES-NI instrukce výrazně zrychlující šifrování) Sandy Bridge - nová architektura dříve známá pod kódovým označením Gesher, 4 až 8 jader, 512 KB L2, (bude obsahovat nové AVX instrukce, 32nm výrobní technologie )