16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
Advertisements

Pythagoras 6.století př. n. l..
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Významné osobnosti fyziky a chemie
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Mikuláš Koperník.
Christian Andreas Doppler
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_28.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Sluneční soustava 5. ročník
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Vypracovala:Klára Utišilová
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
VesmírVesmír Je nekone č ní sv ě t. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_4 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Vesmír a sluneční soustava
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Gravitační síla, gravitační pole
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
Planetky ve vesmíru.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Skot -P=1W -dvojčinný parní stroj -především matematik a fyzik.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Toskánský astronom, matematik, filosof a fyzik
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Transkript prezentace:

16. – 17. století

Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách v Pise a Padově Když opustil zemi, rozpadla se mu rodina, Marie Gambová, s níž měl 3 děti, zemřela, dvě dcery se uchýlily do kláštera a syn se o něj staral do konce jeho života Šířil Koperníkovo učení

Zkonstruoval první teploměr Věděl, že není možné sestrojit perpetuum mobile (stroj, který pracuje bez dodávání energie ) Na šikmé věži experimentoval s volným pádem a dokázal, že všechna různě těžká tělesa padají ve vakuu stejně rychle Zjistil, že šikmo vržené těleso se pohybuje po křivce zvané parabola Zákon setrvačnosti: nepůsobí-li na těleso žádná síla, bude těleso v klidu nebo se bude pohybovat rovnoměrně nebo přímočaře

Byl první, kdo obrátil dalekohled k nebi, který mu ukázal nespočet hvězd v Mléčné draze, skvrny na Slunci, hory na Měsíci, Saturnův prstenec V roce 1610 spatřil kolem Jupitera kroužit čtyři měsíce, podobně jako planety kolem Slunce, toto své pozorování popsal ve spise hvězdný posel Vynalezl a zdokonalil geometrický a vojenský kompas vhodný pro dělostřelce a zeměměřiče Automatický sběrač rajčat, kapesní hřeben sloužící jako jídelní příbor atd.

Stál před římským inkvizičním tribunálem, kde odvolal teorii, že Země se točí a obíhá kolem Slunce, Když odcházel ze síně, prý pronesl památný výrok Eppur si muove! A přece se točí Není to samozřejmě pravda, výrok mu byl přisouzen mnohem později Proces byl historiky a umělci mnohokrát zkoumán a líčen

O Galileovi: Galileo Galilei – opera Philipa Glasse Galileo – hra Bertola Brechta Galileo – muzikál Janka Ledeckého Galileova díla: Hvězdný posel Dopis velkovévodkyni Kristině Prubíř Dialogy o dvou největších systémech světa Matematické rozpravy a pokusy

Evropský satelitní navigační systém Galileo

Autoři: Jindřich Vaněk Vít Hudec Zdroj: Objevitelé přírodních zákonů ( Ivan Štoll )