Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Rozdělení masa Číslo DUM: VY_52_INOVACE_109_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Předběžná příprava potravin Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy potravin Klíčová slova: Druhy masa, rozdělení Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 10. srpna 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
Rozdělení masa
Co je to maso? Jsou to všechny poživatelné části teplokrevných a studenokrevných zvířat se šlachami, vazivem a tukem. Převážnou část masa tvoří svalovina. Maso je jednou ze základních potravin .
:Hodnota masa je ovlivněna: množstvím živin a obsahem vody druhem zvířete a podle části těla, ze které maso pochází energetická hodnota masa je dána obsahem tuku a vody v mase tučné maso má méně vody a více tuku a naopak.
Maso obsahuje tyto látky: 50- 80% vody, 15- 23% bílkovin, 2-50% tuku, malý podíl sacharidů (glykogen), minerální látky: fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo vitamíny B1,B2, PP, A
Rozdělení masa JATEČNÉ RYBY DRŮBEŽ ZVĚŘINA
Jatečné maso hovězí telecí vepřové skopové kozí a koňské
Ryby: Sladkovodní kapr, štika, lín, sumec, okoun, úhoř Mořské makrela, treska, sardinka, žralok, losos, tuňák
Drůbež: Hrabavá: kuře ,slepice, kohout krůta, krocan kapoun, pulard perlička Vodní: husa, kachna
Zvěřina: Vysoká,nízká,černá: jelen, srnec daněk, muflon divoký zajíc a králík divoké prase Pernatá: bažant, křepelka, koroptev tetřev
Rozděl do správných sloupců jatečné zvěřina ryby drůbež