16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Stavba počítačů.
Základy IT Tomáš Sládek
Základy počítačů a kancelářský software
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Hardwarové vybavení počítače
Druhy Počítačů.
Hardware a software.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Úvod do programování a práce s počítačem
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
MainBoard.
Von Neumannovo schéma.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hardware.
Architektura počítače
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Procesory.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Petr Fodor.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Transkript prezentace:

16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE - pravdivý). Jedná se většinou o přirazení pravdivostní hodnoty 0/1 rozmanitým výrokům. Výrok je nějaké tvrzení, jež je buď pravdivé anebo nepravdivé. Tato logika se označuje i BOOLEANovská, podle pana Boola.

17 - Logická hradla Elektronické součástky, mající obvykle dva vstupy (input, ozn. A, B) a jeden výstup (output). Podle druhu hradla a toho, na jaké vstupy je přiveden signál (jednička/TRUE znamená, že na daném vstupu je signál) se na výstupu (output) objeví TRUE nebo FALSE. Signál je v těchto obvodech obdélnikového tvaru a je normalizován úrovněmi elektrického napětí pro horní hladinu (logická 1) a dolní hladinu (logická 0).

18 - Logické hradlo NOT A | NOT(A) 0 1 1 0 Logická negace, převrací hodnotu na opačnou.

19 - Logické hradlo OR A B | A OR B 0 0 0 0 1 1 1 0 1 1 1 1 Logický součet (ANEBO), na výstupu se objeví TRUE jakmile je aspoň na jednom vstupu TRUE.

20 - Logické hradlo AND A B | A AND B 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 Logický součin (A ZÁROVEŇ), na výstupu se objeví TRUE pouze pokud je na obou vstupech zároveň TRUE.

21 - Logické hradlo NAND A B | NOT(A AND B) 0 0 1 0 1 1 1 0 1 1 1 0 Negovaný AND

22 - Vystavění binární aritmetiky na binární logice A B | A+B C(arry) 0 0 0 0 0 1 1 0 1 0 1 0 1 1 0 1 Úkolem je najít takové zapojení logických hradel, aby jejich zapojení vyhovovalo uvedené pravdivostní tabulce. Je to sumátor. Výstup Carry znamená přenos do vyššího řádu. Dá se to udělat. V praxi se pro realiz. nejčastěji používají hradla NAND, protože je to technicky nejjednodušší řešení. NAND se nejčastěji získá vhodným zapojením polovodičových součástek - tranzistorů.

23 - Procesor digitálního osobního počítače (CPU) Skládá se z „kontrolní jednotky“-řadiče (control unit), aritmeticko-logické jednotky (ALU) a paměti (viz 4 dod. b). Řadič řídí činnost CPU, ALU provádí výpočty, v procesorové paměti jsou uloženy instrukce a zpracovávaná data (v registrech), a mezivýsledky (v tzv. cache paměti). Technologicky se dnes používá polovodičová (semi-conductor) implementace (konkrétní použití) CPU. CPU je tak vystavěno hlavně z klopných obvodů (paměť) a sumátorů (ALU) s vysokou hustotou integrace (mikroprocesor). Tento procesor je schopen univerzálních výpočtů, i když v podstatě umí pouze binárně sčítat .

24 - Architektura digitálního počítače Způsob propojení základních jednotek CPU. Zákl. architekury jsou Von Neuman Architecture (SCHÉMA): společná paměť pro instrukce (program) a data (viz 4 dod. a) - sériové (sekvenční) zpracování informací (v daném čase CPU buď čte instrukce anebo data). Harvard Architecture (SCHÉMA): oddělená paměť pro instrukce (program) a data - paralelní zpracování informací (v daném čase může CPU číst jak instrukce tak data). Moderní procesory kombinují (nebo i implementují) oba přístupy.

25 - Základní deska (Motherboard) Základí komponenta PC. Obsahuje řadič (chipset), místo pro procesor (socket), místo pro operační paměť a přídavné karty (sloty), místa pro zapojení vstupno-výstupních (I/O) zařízení (porty), místa pro zapojení diskových jednotek (sběrnice-bus), BIOS. Řadič řídí činnost MB, tj. propojení všech jejích komponent.

26 - Operační paměť (RAM) Random Access Memory - paměť s náhodným přístupem. Obsahuje většinou vstupní data pro přenos do procesorové paměti (tj. do registrů a cache), a výstupy po zpracování. Zapájí se do slotů.

27 - Přídavné karty/periferní zařízení (peripherals) Většinou přídavné zařízení-karty se speciálními funkcemi, bez kterých se počítač v principu obejde. Karty se zapájí do slotů. Př. periferních zařízení: grafická karta (VGA - Video Graphics Adapter), zvuková karta (Sound Card), síťová karta (Network Adapter), řadič diskového pole (RAID) atd.

28 - Integrovaná periferní zařízení Periferní zařízení nikoliv v podobě zásuvných karet, ale elektronických obvodů přímo na základní desce. Př.: integrovaná zvuková, grafická, síťová karta.

29 - Vstupno-výstupní zařízení Zařízení, pomocí nichž s počítačem komunikujeme, tj. poskytujeme mu informace (vstupná z.) a on poskytuje informace nám (výstupná z.). Zapájí se do portů. Př.: monitor (O), myš (mouse - I), klávesnice (keyboard - I), skener (I), tiskárna (printer - O), atd.

30 - Diskové jednotky Externí paměťová zařízení. Zapájí se do sběrnic. Např.: harddisk (HDD), optické mechaniky (CD, DVD, BluRay), disketová mechanika (Floppy - FDD), atd.

31 - BIOS Basic Input/Output System. Program, umožňující základní přístup ke všem komponentám zapojeným v základní desce. Je to firmware, je napevno „naflešován“ v ROM (Read Only Memory) paměti. Dostaneme se do něj po stisknutí příslušných kláves hned po spuštění (resetu) počítače.