Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Hlavní myšlenkové proudy spjaté s politikou VY_32_INOVACE_12 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov,
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
DEMOKRACIE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
Číslo v digitálním archivu školy
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Extremismus Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.208.
POLITICKÝ EXTREMISMUS
VY_32_INOVACE_3D.9.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Politický extremismus a radikalismus
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Fašismus VY_32_INOVACE_13 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FAŠISMUS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Politika Pavel Šuranský.
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
FAŠISMUS.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Fašismus BARBORA VÍTOVÁ, C3A POLITICKÉ HNUTÍ, IDEOLOGIE.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
PROUDY A ZNAKY EXTREMISMU, NAŠE EXTREMISTICKÉ SKUPINY A STRANY PO ROCE EXTREMISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_11_20
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
SSSR mezi světovými válkami
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_11_Období totality Regina Byrtusová
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Totalitní režimy.
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
POLITICKÝ PLURALISMUS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/21.3138 NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠABLONA/ SADA: II/A -16 NÁZEV: EXTRÉMISMUS ANOTACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ: power pointová prezentace objasňující příčiny extrémismu, jeho znaky, podoby,odlišnosti. Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis ROČNÍK: 9. AUTOR: Mgr. Jarmila Boudová VYTVOŘEN (datum, období): září 2011

EXTREMISMUS

KOMUNISMUS, FAŠISMUS, NACISMUS   komunismus fašismus nacismus 1. Ve kterých zemích se nositelé těchto ideologií dostali k moci? 2. Ve kterých letech k tomu došlo? 3. Jak se jmenovali jejich vůdcové ? 4. Jakou moc měli vůdcové? Jak lidi s takovou mocí označujeme? 5. Jaké síly udržovaly nastolený režim u moci? 6. Jaký byl vztah těchto ideologií k náboženství? 7. Jaký byl vztah těchto ideologií k soukromému vlastnictví? 8. Koho tyto ideologie označily za svého hlavního nepřítele? 9. Jaký byl vztah těchto ideologií k jiným národům, rasám? 10. Jaký byl vztah těchto ideologií k lidským právům a občanským svobodám?

KOMUNISMUS, FAŠISMUS, NACISMUS   komunismus fašismus nacismus 1. Ve kterých zemích se nositelé těchto ideologií dostali k moci? Rusko , SSSR Itálie Německo 2. Ve kterých letech k tomu došlo? 1917 1922 1933  3. Jak se jmenovali jejich vůdcové ?  V.I.Lenin, J.V.Stalin B. Mussolini  A. Hitler  4. Jakou moc měli vůdcové? Jak lidi s takovou mocí označujeme?  neomezenou, diktátor 5. Jaké síly udržovaly nastolený režim u moci?  ozbrojené síly a úřady 6. Jaký byl vztah těchto ideologií k náboženství?  pokus o likvidaci Příliš to neřešil, využívá víru ke svým cílům Povýšení nacistické ideologie na státní náboženství  7. Jaký byl vztah těchto ideologií k soukromému vlastnictví?  likvidace soukromého vlastnictví  podpora soukromého vlastnictví, ale kontrolováno státem   podpora soukromého vlastnictví, ale kontrolováno státem 8. Koho tyto ideologie označily za svého hlavního nepřítele?  církev, podnikatele, demokracii Demokracii, liberalismus, přistěhovalce, cizince  Židé, Slované, komunisté, demokracie 9. Jaký byl vztah těchto ideologií k jiným národům, rasám?  není nacionální  xenofobie  rasizmus, vyvyšování vlastního národa nad ostatní 10. Jaký byl vztah těchto ideologií k lidským právům a občanským svobodám? Likvidace  

Z čeho vzniklo slovo extremismus? Slovo extrém pochází z latiny a jeho význam je „nejvzdálenější“ nebo „nejkrajnější“.

Rozumíš slovu extrém? Co jsou „módní extrémy“? Co znamená „zacházet do extrému“? Použij podstatné jméno extrém v dalších slovních spojeních. Podobně použij také přídavné jméno extrémní a příslovce extrémně.

Co je politické spektrum? LEVICE STŘED PRAVICE

Kde v politickém spektru najdeme extremismus ? Extremismus se nachází na obou koncích politického spektra. Označuje se jako: a) krajní levice a krajní pravice, b) levicový a pravicový extremismus, c) nebo ultralevice a ultrapravice.

Jak se dělí extremismus? levicový pravicový

Jak se dělí extremismus? levicový pravicový komunismus fašismus nacismus SSSR Itálie Německo V.I.Lenin, J.V.Stalin B.Mussolini A.Hitler totalitní režim v čele s neomezeným vládcem, kterého podporují ozbrojené síly a státní úřady,likvidace lidských a občanských práv neexistuje soukromé vlastnictví továren a půdy podpora soukromého podnikání rasizmus, vyvyšování vlastního národa nad ostatními

Čím se liší oba extremismy? LEVICOVÝ EXTREMISMUS PRAVICOVÝ EXTREMISMUS Klade důraz na: TŘÍDY ROVNOST INTERNACIONALISMUS Klade důraz na: NÁROD NADŘAZENOST NACIONALISMUS

Ukázka „Kandidovat jsem se rozhodl, protože jsem velmi nespokojen se stavem naší politiky, chováním vládních činitelů k nám obyčejným lidem, jak bují korupce, kriminalita, atd. Chtěl bych se podílet, pokud budu zvolen, na změnách této politiky.“ Která část extremistického hnutí se často odvolává na rovnost? Vyhledej v textu, kterými slovy autor navozuje rovnost a sounáležitost s ostatními. Které extremistické hnutí dnes běžně kandiduje do parlamentu? O jaký text asi jde?

Odpověz na otázky Kam v politickém spektru patří extremismus? Kde vznikla nejstarší extrémistická hnutí 20.století? Znáš jména vůdců extrémistických hnutí v první polovině 20.století? Jak se dělí extremismus? Na co klade důraz levicový a na co pravicový extremismus? Co mají extrémistické ideologie společné? Které extremistické strany se i dnes dostaly do parlamentu?

Použité zdroje CHARVÁT, J. Současný politický extremismus a radikalismus. Praha: Portál, 2007. 1. vydání. ISBN 978-80-7367-098-6. Texty [online] [cit. 2010–12–09]. Dostupné z WWW: <http://www.a-kontra.net/deset-let-od-global-street-party-otazky-zustavaji-dokazeme-se-poucit>. <http://www.halonoviny.cz/articles/view/188747>.