KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
Výplach žaludku.
Popis etikety CLEAMEN Etiketa CLEAMEN.
TENZIDY Autor: Jolana Ščudlová Skupina: 9
P E S T I C I D Y prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Bezpečnost chemických výrob N111001
Označování chemických látek
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
VY_52_INOVACE_ZB03_2464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Chemické látky. Co o nich víme ?
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Přeprava nebezpečného zboží I
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Bezpečnost práce v chemii
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Označování nebezpečných látek
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Ch_005_Hydroxid vápenatý
VY_52_INOVACE_ZB03_0964TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Hydroxidy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 7 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.CH17 Vytvořeno:17. 3.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
CASEC 1 DATABÁZE CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ CHEMICAL ABSTRACT SUBSTANCES EVIDENCE CENTER JE TU PROGRAM CASEC PRÁVĚ PRO VÁS.
Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Specifické zákony chemických látek a přípravků Ústí nad Labem 10/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Zásady poskytování první pomoci - NCHLS Seminář KHS Kateřina Vařáková.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zacházení s chemickými látkami
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Transkript prezentace:

KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. LF UK

KYSELINY ŽÍRAVÝ ÚČINEK obvykle pH 0-2 rozpouštějí vodní kámen anorganické kyseliny jsou agresivnější WC čističe Odstraňovače rezu Kyselina do baterií – sírová Odvápňovače konvic – po reakci s kalciem a potravinou obvykle neškodné

LOUHY ŽÍRAVÝ EFEKT obvykle pH 12-14 rozpouštějí organický odpad hustší konsistence, déle setrvají v jícnu Čističe odpadů (NaOH) Čističe sporáků a grilů Odstraňovače barev (NaOH)

První pomoc 100 - 250 ml mléka nebo vody velké množství může vyvolat zvracení a aspiraci NE ZVRACENÍ (opětné poškození jícnu- citlivější) NE aktivní uhlí – 0 efekt, obtížná endoskopie, NE jídlo V hraničních případech observace – symptomy pálení, salivace, retrosternální bolest

Léze jícnu – endoskopie- zlatý standard, pomalu, opatrně 1. stupeň : erytém a edém sliznice 2. stupeň: ulcerace sliznice 3. stupeň: ulcerace do svalové vrstvy vede k jizvení a strikturám po 4-6 týdnech 4. stupeň: perforace stěny

POSTUP při požití žíravin NE výplach žaludku – riziko dalšího poškození jícnu tuhou hadicí Ezofago –gastro- duodenoskopie k diagnostice Až do 24 hod, do první zjištěné léze Při 3. stupni poškození – parenterální výživa nebo výživa sondou, komplexní symptomat. péče Kortikosteroidy nezabrání strikturám Při 4. stupni –perforaci - chirurg. řešení

Bezpečnostní list Bezpečnostní list nebo i Material Safety Data Sheets (MSDS) soubor informací (bezpečnostních, ekologických, toxikologických, právních...) pro nakládání s nebezpečnými látkami/přípravky. V Evropě poskytovány dovozcem a výrobcem pro látky nebo přípravky, které obsahují nebezpečné složky v míře, která překračuje legislativně stanovený limit. DOSTUPNOST: často na internetu (Google, Seznam,....) Toxikologické informační středisko

Obsah bezpečnostního listu Vyhláška MPO 231/2004 Sb. IDENTIFIKACE NEBEZPEČNOSTI SLOŽENÍ /INFORMACE O SLOŽKÁCH POKYNY PRO PRVNÍ POMOC OPATŘENÍ PRO HAŠENÍ POŽÁRU OPATŘENÍ V PŘÍPADĚ NÁHODNÉHO ÚNIKU ZACHÁZENÍ A SKLADOVÁNÍ OMEZOVÁNÍ EXPOZICE / OSOBNÍ OCHRANNÉ PROSTŘEDKY FYZIKÁLNÍ A CHEMICKÉ VLASTNOSTI STÁLOST A REAKTIVITA TOXIKOLOGICKÉ INFORMACE EKOLOGICKÉ INFORMACE POKYNY PRO ODSTRAŇOVÁNÍ INFORMACE PRO PŘEPRAVU INFORMACE O PŘEDPISECH

Označení obalu přípravku : POZOR- někdy nemusí obsahovat vše: Jen: bělicí činidlo na bázi chlóru (chlornan sodný) méně než 1% neiontové povrchově aktivní látky – detergenty, mýdlo na obalu se někdy neuvádí i NaOH 1-5% - při pH 13!! Jen výstražné symboly nebezpečnosti: C – Žíravý (grafický symbol) BEZPEČNOSTNÍ LIST JE SPOLEHLIVĚJŠÍ PODROBNÉ SLOŽENÍ LZE ZÍSKAT NA TIS TIS www.tis-cz.cz 224 91 92 93, 224 91 5402