Mgr. Michal Jarolímek České Budějovice Příprava a realizace dotovaných projektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Příprava projektů v cestovním ruchu pro získání podpor z veřejných zdrojů Mgr. Michal Jarolímek Nové Hrady
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Evropský sociální fond
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Postup při přípravě a zpracování projektu pro PRV Benešov u Prahy Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
NOVINKY V DOKUMENTACI – NOVÝ SYSTÉM HODNOCENÍ 24.ZÁŘÍ 2013.
Rozvoj finanční kapacity dotace – Třebíč Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Evropský zemědělský fond.
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni1 Metoda logického rámce Ludvík Eger Cheb, 2006.
Mgr. Michal Jarolímek Třebíč Příprava, realizace a ukončení dotovaných projektů.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ PROJEKTU DM TO JESENÍKY II
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
MAS - rizika a ohrožení Michal Jarolímek, Jihočeská univerzita České Budějovice.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Monitorovací indikátory v době udržitelnosti projektu ROP Střední Morava.
Fórum pro žadatele Diskusní fórum určené žadatelům o dotace z ROP MS o dobré praxi a obtížích při přípravě projektů.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Ekonomika malých a středních podniků
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Interní postupy MAS Brdy
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Jarolímek České Budějovice Příprava a realizace dotovaných projektů

Dotace, granty, příspěvky Vyhledávání projektových témat Zvyšování hodnoty projektu Plánování přípravy projektu Tvorba projektového záměru Analýza rizik Finanční zdroje k použití Příprava a realizace dotovaných projektů

Dotace, granty, podpory Dárce Poskytovatel Žadatel Příjemce Uživatel

Vyhledávání projektových témat Dva přístupy A) Peníze následují vizi ? B) Vize následuje peníze ?

Podmínky pro identifikaci projektového tématu 1) Čas 2) Dostupnost objektivních informací 3) Odborná kapacita 4) Formulace problému a nalezení jeho příčin Vyhledávání projektových témat

Analýza potřeb 1) Inventarizace potřeb - obec, mikroregion (svazek) - NNO - podnikatelé 2) Zjištění jejich příčin (subjektivní x objektivní) 3) Vyhodnocení a stanovení priorit 4) Konfrontace priorit s cílovými skupinami a potencionálními oponenty Vyhledávání projektových témat

Hodnota projektu = Rozdíl mezi stavem před realizací projektu a stavem po jeho realizaci. Hodnotu lze posuzovat z hlediska: - přínosu pro žadatele - přínosu pro partnery - přínosu pro cílové skupiny - přínosu pro vyhlašovatele programu Zvyšování hodnoty projektu

Hodnota projektu Hodnotu lze posuzovat v oblasti: - finanční - ekonomické - sociální - politické Zvyšování hodnoty projektu

Jak na to ? 1) Seznámit se s prioritami vyhlašovatele programu (znalost výběrových kritérií, konzultace s vyhlašovatelem) 2) Zapojit do přípravy zástupce cílové skupiny 3) Jednat s potencionálními oponenty 4) Vyvarovat se kultu příjemce 5) Být efektivní a finančně střízlivý Zvyšování hodnoty projektu

Plánování přípravy projektu 1)Formulace problému 2) Studium nabídky aktivity, které budou podporovány míra podpory (velikost projektů, kofinancování) způsob podpory (zálohové, průběžné či konečné platby)

Plánování přípravy projektu 3) Formulace projektových záměrů, které jsou potřebné a podporovatelné Co ?, Proč ?, Kde ?, Kdy ?, Za kolik ? S kým ? 4) Zjištění souladu projektového záměru s místními a regionálními koncepcemi

5) Uvědomění si svých možností a limitů - finanční (kofinancování, dluhová služba, schopnost získat úvěr) - administrativní (právní subjektivita, realizační tým, manažer projektu, kdo projekt připraví) - stav připravenosti projektu ( času na přípravu) - hledání partnerů - dlouhodobá udržitelnost výsledků projektu Plánování přípravy projektu

Osnova 1) Popis situace a zdůvodnění 2) Cíle 3) Přehled aktéru projektu (řešitelé i cílové skupiny) 4) Aktivity vedoucí k cíli a způsob řešení aktivit 5) Finanční a ekonomické aspekty 6) Výstupy – výsledky – dopady 7) Harmonogram 8) Rizika a jejich eliminace Tvorba projektové fiche

Sloupec 1Sloupec 2Sloupec 4 (objektivně ověřitelné ukazatele) (rizika/předpoklady) Celkový cílměřený čím vedou ke splnění Účel /záměrměřený číma předpokládající co vedou ke splnění Výstupyměřené číma předpokládající co vedou ke splnění AktivityProstředky (vstupy)za předpokladu, že Předběžné podmínky Pokud jsou splněny předběžné podmínky, lze zahájit realizaci aktivit projektu

Analýza rizik Stanovení a ocenění rizik Při oceňování rizik posuzujeme důsledek možného poškození a také pravděpodobnost, se kterou může dojít k poškození. Pro každou identifikovanou nebezpečnou situaci stanovíme nejzávažnější reálně možné poškození pomocí čtyř stupňů udávajících závažnost důsledku. StupeňDůsledek 1Zanedbatelný 5Významný 10Kritický 15Katastrofický

StupeňPravděpodobnostFrekvence vznikuČaspůsobení 1 Málo pravděpodobné Nesetkal jsem se s tímto případem, ale vím, že k němu může dojít; prakticky se výskyt událostí za dobu života systému blíží 0 velmi malé ohrožení 5Pravděpodobné Jev vznikne někdy během života systému, znám obdobné případy; jedná se spíše o náhodný výskyt Malé ohrožení 10Velmi pravděpodobné K poranění při sledování nebezpečných událostí již došlo; jedná se o časté ohrožení Časté ohrožení 15Vysoce prevděpodobné K poranění při sledování situací dochází často; je pravděpodobný opakovaný výskyt událostí, nepřetržité ohrožení, Nepřetržité ohrožení Výsledná hodnota rizika, je dána součinem příslušné hodnoty závažnosti a pravděpodobnosti. R= Z x P (riziko = závažnost x pravděpodobnost) Uvedený postup umožňuje získat přehled o závažnosti jednotlivých identifikovaných rizik, což je důležité především pro stanovení priorit při přijímání bezpečnostních opatření.

- Věcné řízení - Finanční řízení - Administrativní řízení Řízení projektu

1) Podpis Dohody - smluvní podmínky časový a finanční plán realizace projektu; - úvěrová smlouva Řízení projektu

2) Výběrové řízení na dodavatele - formální příprava - realizace - závěrečná zpráva - dodavatelská smlouva Řízení projektu

3) Hlášení o změnách 4) Ukončení projektu - prokazatelné uzavření všech aktivit projektu v souladu se smlouvou o dotaci - závěrečná zpráva o projektu - žádost o konečnou platbu Řízení projektu

Realizace projektu 3. Každodenní řízení projektu Co se skrývá pod každodenním řízení projektu. Zvládání termínů a časového postupu projektu. Řízení rozpočtu. Upravování projektu ve vztahu k vývoji potřeb. Z výše uvedeného plyne nutnost řízení změn. Řízení rizik. Komunikace o projektu pro zachování zájmu nositelů zájmů (řídící rady a výbory). Interní komunikace projektového týmu. Měření výkonů, kvality. Nakupování externích služeb. dokumentace, psaní průběžných zpráv o realizaci. SW prostředky (MS Project, Excel atd.).

Úspěšný žadatel  Nezanedbat přípravnou fázi projektu (čas)  Přesně zformulovat svůj projektový záměr  Pracovat v týmu při přípravě i při realizaci  Seznámit se s podmínkami programu  Být realista při tvorbě rozpočtu  Komunikovat s administrátorem programu  Kontrolovat externího zpracovatele  V případě úspěchu číst a dodržovat smlouvu (podmínky apod.)

Mýty Musím znát všechny směrnice a nařízení EK Projekt musím psát v angličtině O projektu rozhoduje Brusel Čím delší „slohové cvičení“ tím lépe Na to nikdo nepřijde – papír snese všechno Napsat projekt je tak těžké, že to normální smrtelník nemůže zvládnout sám Nebudu obtěžovat úředníky s otázkami, ještě si na mě zasednou O projektech už je dopředu rozhodnuto

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Michal Jarolímek Ústav fyzikální biologie Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Tel: