PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
Kariérové poradenství
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Systém včasné intervence ve Svitavách
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Různé role zástupce ředitele školy
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Školní poradenské pracoviště
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Sociální patologie SCPT SCPA
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Pásmo mapování vztahů ve třídním klimatu počáteční/zárodečné manuál Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá V Kyjově dne ________________________ Mgr.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Sociální patologie SCPT SCPA
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
„Elio pro školy“ Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK Praha
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Školská sociální práce
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Školní vzdělávací program
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr. Michaela Moudrá V Kyjově dne 10. 9. 2013 ________________________ Mgr. Michaela Moudrá

Program zahrnuje Prevenci: ►lepší komunikace se žáky i s jejich zákonnými zástupci ►zvýšení vnímavosti vůči změnám v třídních kolektivech a vůči signálům šikany (nepřímé x přímé varovné signály)

Program zahrnuje ►konkrétní kroky, které je třeba udělat, když dojde k odhalení šikany (krizové scénáře) ►změny způsobů výuky (zahrnutí témat šikany, osobnostní a sociální výchovy, komunikace apod.)

Program proti šikanování ►zaměřuje se na specifickou primární a sekundární prevenci ►předpoklad pro fungování programu – celoškolní přístup (jednotnost a důslednost) ►klíčová opatření

Předpoklad pro fungování programu – celoškolní přístup TŘI PILÍŘE Organizace a řízení školy Složení užšího realizačního týmu Vzdělávání pedagogických pracovníků a budování týmu

Klíčová opatření Užší realizační tým pracuje ve složení: ►PaedDr. Jan Navrátil – ředitel školy ►Mgr. Michaela Moudrá – výchovný poradce ►Mgr. Radek Klech – metodik prevence ►v případě potřeby spolupracujeme s orgánem sociálně právní ochrany dítěte při MěÚ v Kyjově kurátorka Mgr. Jarmila Presová ►při závažnějších problémech kontaktujeme Městskou policii nebo Policii ČR

Klíčová opatření Vzhledem k narůstajícím nežádoucím projevům chování ve společnosti a zkušenostem z jiných škol, je nutná včasná prevence a propracovaný postup řešení šikany. Je nutné uvědomovat si negativní důsledky šikanování a to jak pro jeho oběti a pachatele, tak i pro celý třídní (školní) kolektiv. Za zvlášť nebezpečnou je třeba považovat tendenci podceňovat počáteční projevy šikanování.

Klíčová opatření Při řešení krizových situací šikany je nutné dodržet následující postup: ► vyučující zajistí okamžitou izolaci oběti a agresora (každý zvlášť!) ► dozor zabezpečí vyučující vedlejší třídy ► okamžité svolání užšího realizačního týmu (ŘŠ, VP, MP) ► pomoc a podpora oběti ► nahlášení policii ► vlastní vyšetřování

Klíčová opatření Důležitá je podpora pozitivních vzájemných vztahů mezi žáky a mezi žáky a učiteli ►podpora solidarity a tolerance ►podpora vědomí sounáležitosti ►posilování a vytváření podmínek pro zapojení všech žáků do aktivit třídy a školy ►uplatňování spolupráce mezi dětmi a rozvíjení jejich vzájemného respektu ►rozvíjení jednání v souladu s právními normami a s důrazem na právní odpovědnost jedince

Klíčová opatření ►každý pedagogický pracovník dbá, aby uplatňovaná prevence sociálně patologických jevů u žáků byla prováděna komplexně, tj. ve všech oblastech, jichž se prevence u žáků dotýká ►oblast zdravého životního stylu (výchova ke zdraví, osobní a duševní hygiena, výživa a pohybové aktivity) ►oblast společenskovědní (komunikace, sociální dovednosti a kompetence) ►oblast přírodovědná (biologie člověka, fyziologie, chemie) ►oblast rodinné a občanské výchovy ►oblast sociálně-právní

Klíčová opatření Při nápravě šikanování ►je potřebná spolupráce vedení školy, ŠMP, VP a dalších pedagogických pracovníků, jak s rodinou oběti, tak i s rodinou agresora ►při jednání s rodiči dbají pedagogičtí pracovníci na taktní přístup a zejména na zachování důvěrnosti informací

Klíčová opatření ►s krizovým plánem jsou vždy na začátku školního roku prokazatelně seznámeni žáci (přiměřeně jejich věku) a jejich zákonní zástupci.

Klíčová opatření Školní poradenské služby ►výchovný poradce ►metodik prevence

Klíčová opatření Spolupráce se specializovanými zařízeními ►Pedagogicko – psychologická poradna ►Středisko výchovné péče ►OSPOD (orgán sociálně - právní ochrany dětí a mládeže) ►Zdravotnické zařízení ►Diagnostické ústavy ►Policie ČR ►Nestátní organizace ►apod.

Klíčová opatření S okolními školami se snažíme spolupracovat při řešení problémového chování našich žáků, vzájemně prohlubovat znalosti v dané problematice.

Klíčová opatření EVALUACE V rámci evaluace je nutné pravidelné vyhodnocování programu proti šikanování, další vzdělávání metodika prevence a pedagogických pracovníků v této problematice.