Počítačové viry a jiné hrozby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce na Internetu
Advertisements

Viry, trojské koně a červi
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
Počítačové viry.
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_121_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_122_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Proč chránit data v počítači
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Informační a komunikační technologie
Informační a komunikační technologie
Počítačová bezpečnost
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Informační a komunikační technologie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Referát č. 9 Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Nebezpečí na Internetu
Ochrana počítače Jak ochránit počítač Jaké programy používat
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Počítačová bezpečnost Je obor, který se zabývá zabezpečením počítače.
Počítačová bezpečnost
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.
SOFTWARE IV Viry.
Počítačová bezpečnost
Co je to rootkit a jak funguje
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Viry a antivirové programy
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

Počítačové viry a jiné hrozby Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací oblast Počítačové viry a jiné hrozby Vzdělávací období 3. Předmět Základy informatiky Téma hodiny Viry a jiné hrozby Označení VY_32_INOVACE_14_Viry a jiné hrozby Autor Mgr. Petr Vitásek

Počítačový VIRUS Je program, který se dokáže sám šířit na jiné počítače bez vědomí uživatele. Je obdobou biologického VIRU, který napadá živé buňky organismů... Některé jsou cíleně ničivé (mažou soubory nebo celé disky). Některé pouze „obtěžují“ uživatele, zpomalují výkon PC, popř. jinak narušují bezpečnost.

Rozdělení VIRŮ Souborové viry – napadají celé soubory. Bootviry – napadají boot sektor nebo partition tabulku disku. Boot sektor je důležitá část disku při zavádění systému tzv. bootování. Multipartitní viry – napadají partition tabulku i soubory. Makroviry – napadají makra aplikace v textových a tabulkových editorech včetně jejich šablon.

OCHRANA před VIRY Účinnou ochranou před viry je použití ANTIVIROVÉHO programu s aktuální databází nebezpečných virů. Dodržování zásad bezpečnosti na Internetu. Nesdílet nosiče s obsahem nelegálních a pochybných dat. Neotevírat nevyžádanou poštu, neznámé soubory ihned mazat!

Další hrozby - SPYWARE Spyware – je program využívající Internet k odesílání dat z PC bez vědomí uživatele. Adware – je druh spywaru obtěžující při práci na počítači uživatele reklamou. jiné druhy spyware mění domovskou stránku prohlížeče, přesměrovávají tel. linku na drahý tarif, sledují stisk tlačítek na klávesnici, umožní vzdáleně ovládat PC uživatele atd. Ochranou je ANTISPYWARE.

Další hrozby - Malware Malware - je program určený ke vniknutí nebo poškození počítače uživatele. Je to zákeřný program, jehož funkci nelze podceňovat. Příkladem jsou škodlivé trojské koně nebo internetoví červi.

Další hrozby - Rootkit Rootkit [růtkyt] – je program, který maskuje přítomnost zákeřného programu v PC uživatele jako jsou viry, trojské koně, spyware apod. Ochranou je ANTIROOTKIT. V nedávné době rootkity „proslavila“ společnost Sony BMG, která je dávala na vybraná audio CD. Jejich účelem bylo zabránit uživateli kopírovat obsah CD do počítače. Za tento krok byla firma Sony BMG velice kritizována, protože rootkit měl závažné bezpečnostní chyby, které umožňovaly navázání virů. Navíc rootkit odesílal firmě Sony BMG zprávy o činnosti uživatele, což je samozřejmě protizákonné. http://cs.wikipedia.org/wiki/Rootkit

Další hrozby - Spam Každý z nás už jistě několikrát pocítil, co je to nevyžádaná e-mailová zpráva - tzv. SPAM. Jde o nevyžádané reklamní sdělení masově rozesílané prostřednictvím e-mailu. E-mailové adresy do spamových databází jsou získávány mj. pomocí robotů, kteří procházejí webové stránky a sbírají e-mailové adresy na nich uvedené.

Další hrozby - HOAX HOAX - jsou řetězově rozesílané e-mailové zprávy jejichž nepravdivý obsah lze považovat za šíření poplašné a nebezpečné zprávy. Hoax můžete obdržet i od svého kamaráda, který Vám jej zašle v dobré víře, ovšem sám nemusí vědět, že jde o HOAX. Pravdivost e-mailu si raději ověř v databázi Hoaxu na stránkách www.hoax.cz

Další hrozby - Phishing Jedná se o podvodné e-mailové útoky na uživatele Internetu, jejichž cílem je vylákat z uživatele důvěryhodné informace. Nejčastěji se jedná o sdělení PIN, přihlašovací údaje do Internetového bankovnictví apod. Důležité je na tyto e-maily nereagovat, neklikat na odkazy a v žádném případě tato data komukoliv sdělovat! Účinné je používat antivir a antispyware.

Děkuji za pozornost! KONEC Zdroje: http://www.wikipedie.cz http://www.viry.cz/go.php http://www.rootkit.cz/go.php http://www.spyware.cz/go.php http://www.hoax.cz/hoax/ http://www.hoax.cz/phishing/co-je-to-phishing