Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Strukturované učení PROJEKT EU
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Implementace EQAVET v ČR
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Evropské jazykové portfolio v praxi
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Rozvoj výuky cizích jazyků
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy

Podrobný pracovní program následných kroků k dosažení cílů systémů vzdělávání a odborné přípravy v Evropě důraz na kvalitu jazykového vzdělávání nutnost podpory jazykové rozmanitosti nutnost podpory jazykové rozmanitosti

Klíčové úkoly v oblasti jazykového vzdělávání Vést každého jednotlivce, aby si kromě svého mateřského jazyka osvojil další dva nebo i více jazyků, zvyšovat povědomí o důležitosti studia cizích jazyků v každém věku. Vést školy a střediska odborné přípravy k tomu, aby využívaly efektivní vyučovací a školící metody, motivovat občany k průběžnému osvojování jazyků i v pozdějším věku.

Práce pracovní skupiny jazykové vzdělávání v raném věku jazykové vzdělávání na druhém stupni ZŠ a na střední škole jazyková rozmanitost ve vzdělávacím systému celoživotní vzdělávání jazykové vzdělávání a příprava učitelů cizích jazyků

jazykové vzdělávání dospělých jazykové vzdělávání občanů se specifickými potřebami jazykové vzdělávání v odborné přípravě využití ICT

Doporučení pracovní skupiny nezbytnost jazykové diverzity výuka regionálních a menšinových jazyků a jazyků sousedů formulování cílů jazykové výuky pro různé stupně vzdělávacího systému odstranění všech překážek, které znesnadňují přechod z primární na sekundární úroveň vzdělávání podpora výuky nejazykových předmětů prostřednictvím cizího jazyka ( CLIL) zavedení jasného způsob certifikace jazykových dovedností zavedení systému mentorů zavedení nebo rozšíření systému vzájemného uznávání kvalifikací pro výuku cizích jazyků

Akční plán Evropské komise na podporu jazykového vzdělávání a jazykové rozmanitosti na léta

Stěžejní témata celoživotní vzdělávání kvalita výuky budování jazykovému vzdělávání příznivého prostředí

Priority v rámci tematického celku celoživotního vzdělávání začít s jazykovou výukou co nejdříve v průběhu středního vzdělávání ukončit získání základních jazykových dovedností, které budou dále rozvíjeny v programech celoživotního učení, využít stávajících programů Socrates/ Comenius a dobrých zkušenosti z oblasti tzv. bilingvního vyučování (CLIL) pokračovat v jazykovém vzdělávání v programech vysokých škol a zahrnout do nich studijní pobyty v zahraničí (alespoň jednosemestrální ) v oblasti vzdělávání dospělých rozšířit nabídku možností jazykového vzdělávání věnovat péči žákům se zvláštními potřebami rozšířit nabídku vyučovaných jazyků

Priority v rámci tematického celku zkvalitnění výuky využití stávajících a v rámci programu Socrates a Leonardo da Vinci stále vznikajících užitečných nástrojů využití osobních kontaktů a příkladů dobré praxe, informačních a komunikačních technologií a elektronického učení usilovat o harmonizaci programů připravujících učitele zajistit kvalitní učitele připravovat učitele na vyučování nejazykových předmětů v cizím jazyce při hodnocení a zkoušení jazykových dovedností vycházet ze Společného evropského referenčního rámce a využít zkušeností s Evropským jazykovým Portfoliem

Priority v rámci tematického celku vytváření prostředí příznivého pro jazykové vzdělávání nutnost vytvářet příležitosti pro jazykové vzdělávání, podporovat jazykovou rozmanitost zvláštní pozornost věnovat menšinovým jazykům na všech úrovních života společnosti na všech úrovních života společnosti

Konkrétní náměty Konkrétní náměty k dosažení cílů stanovených Akčním programem ( 45) jsou pouze komplementární k iniciativám jednotlivých zemí jsou pouze komplementární k iniciativám jednotlivých zemí

Dosavadní realizace v ČR Společný evropský referenční rámec kalibrace úrovní jazykových dovedností kategorizace lingvistických a komunikativních kompetencí harmonizace cílů, úkolů a funkcí jazykového vzdělávání

Evropské jazykové portfolio doklad o tom, jak se jazyky učíme a jak je ovládáme funkce dokumentační, informativní a pedagogická 3 části : Jazykový pas, Jazykový životopis, Jazykové album

Evropský den jazyků – 26.září Evropská jazyková cena ( Label) Program Socrates (Comenius - vzdělávání předškolní až vyšší odborné, Erasmus - vysokoškolské vzdělávání, Grundtvig - vzdělávání pro dospělé a celoživotní vzdělávání, Minerva - využití ICT a Lingua- projekty na podporu jazykového vzdělávání) Leonardo da Vinci Evropské středisko pro cizí jazyky