Dynamické modelování PVY 2. pololetí 4.cv Bc. Jiří Šilhán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
Advertisements

PVY – OBJEKTOVÉ DS Analýza pro tvorbu IS Bc. Jiří Šilhán.
Stručný úvod do UML.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Microsoft Office Access
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
Diagramy případů užití.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Rozložení EEG elektrod (10-20 system)
If-else, do-while, switch, operátory
Analytická studie Datový model Funkční model Scénáře použití
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Informační systém hotelu
Reprezentativita: chyba pokrytí populace (coverage error) Jindřich Krejčí Management sociálních dat a datové archivy Kurz ISS FSV UK.
2IT – PVY – objektové DBS Bc. Jiří Šilhán
Metody zkoumání ekonomických jevů
Úvod do databází Databáze.
Určení hodnoty číselného výrazu
Vyrovnání časové řady OA a VOŠ Příbram.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 1
Busines Object Relation Modeling Přednáška 8
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Informační systémy Modelování dynamiky objektového modelu. Koncepce modelu v programu MS Visio.
Podmíněné vykonávání a rozvětvení. Co je to? Podmíněné vykonávání = nechceme provést všechny příkazy, chceme určité části kódu něčím podmínit Rozvětvení.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Databázové systémy přednáška+cvičení
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Richard Lipka Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita, Plzeň 1.
1 Informační systém autoservisu Softwarové inženýrství 2003.
Konceptuální návrh databáze
Definice, druhy, chyby, abstrakce
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Představujeme Ensemble Michal Tomek. Na tomto obrázku vidíte, co systému Ensemble chybí:
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
PictureBox u vkládání obrázků u vlastnost Picture pomocí příkazu LoadPicture u přiřazení obrázku mezi dvěma prvky PictureBox Auto.Picture = AutoCerv.Picture.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OSNOVA: a) Úvod do OOPb) Třídy bez metod c) Třídy s metodamid) Konstruktory a destruktory e) Metody constf) Knihovní třídy g) Třídy ve tříděh) Přetížení.
Teorie zpracování dat KONCEPTUÁLNÍ SCHÉMA.
Druhy diagramů Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT.
© Doc. Miniberger, BIVŠ UML modelování Webové služby představují sadu standardů umožňující komunikaci aplikací bez ohledu na platformu, na které jsou provozovány.
13DFA Požadavky na semestrální projekt. Co bude projekt obsahovat Odborný článek Analýzu okolí systému Datovou analýzu Funkční analýzu.
PŘÍKAZ CYKLU S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Databázové systémy Datové modely.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Databázové systémy Normalizace dat.
Metodika řízení projektů
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Delphi – práce se základními komponentami (2. hodina) OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-008B Orbis pictus 21. století.
Mentální reprezentace
Některá rozdělení náhodných veličin
Zajímavé novinky v produktech Open Stanislav Nisler Moravská Třebová
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
Busines Object Relation Modeling
Transkript prezentace:

Dynamické modelování PVY 2. pololetí 4.cv Bc. Jiří Šilhán

Dynamické modelování Systém nejlépe pochopíme, když nejdříve vyšetříme jeho statickou strukturu (class diagram) Potom vyšetřujeme změny objektů a jejich vztahů v čase = dynamický model Hlavní pojmy dynamického modelování: událost, stav a stavový diagram

Dynamické modelování Událost – je jednosměrný přenos informace z jednoho objektu na druhý. Něco, co nastane v časovém okamžiku. Nemá časové trvání. Stav – soubor hodnot atributů a spojení objektu v daném okamžiku; v průběhu času se objekty vzájemně stimulují, což vede ke změně jejich stavu. Stav udává odezvu objektu na vnější události. Scénář – je posloupnost událostí, které se vyskytnou při jednom (určitém) použití systému. Stavový diagram – scénář jím lze grafiky znázornit.

Příklad Class digram (diagram tříd) – statická struktura systému

Diagram sledu událostí - scénář Objednávka Dostupnost řemeslníků Dostupnost aut Odpověď jestli jsou dostupní řemeslníci Odpověď jestli jsou dostupná auta Žádost o potvrzení (ze strany zákazníka) Potvrzení zakázky zákazníkem Rezervace počtu řemeslníků Rezervace aut Pojištění Zpráva o dokončení zakázky Uvolnění řemeslníků pro další zakázku Uvolnění aut pro další zakázku

Diagram sledu událostí

Události Událost je něco co se stane v časovém okamžiku Např. uživatel stlačí tlačítko myši Událost nemá žádné časové trvání !!! Událost může někdy logicky předcházet nebo následovat jinou událost

Události Dvě události, které nejsou vzájemně podmíněny se nazývají konkurenční události – jedna druhou neovlivňují Mezi události patří jak normální tak chybové situace – v závislosti na naší interpretaci Rozlišujeme několik druhů událostí: signálová událost, změnové události a časové události

Signálové události Signálové události jsou explicitní jednosměrný přenos informace z jednoho objektu na druhý Signálová událost je odesílání nebo přijímání signálu Každá signálová událost má jedinečný výskyt, ale sdružujeme je do tříd událostí a pojmenujeme každou třídu událostí.

Změnové události Změnovou událost vyvolá splnění booleovského výrazu – událost nastane když se hodnota výrazu změní z FALSE na TRUE Notací v UML je klíčové slovo when, za kterým následuje booleovský výraz v závorkách When(pokojovaTeplota<startTopeni)

Časové události Časovou událost vyvolá dosažení absolutního času nebo vypršení časového intervalu Notací v UML je pro absolutní čas klíčové slovo when a potom výraz pro čas v závorkách, pro interval klíčové slovo after (délka intervalu) When(datum=24.12.2010) After(10 sekund)

Stavy Stav je abstrakce hodnot atributů a spojení objektu Skupiny hodnot jsou seskupeny dohromady do stavu podle jeho vlastností, které mají vliv na hrubé chování objektu Např. banka je buď solventní nebo nesolventní Při definování stavu ignorujeme vlastnosti nepodstatné pro popis chování objektu

Stavy Objekt může mít konečný počet stavů a během svého života může mezi nimi přecházet Stav udává odezvu objektu na vstupní událost Objekt v daném stavu reaguje pouze na určité události a ostatní ignoruje Události představují okamžiky v čase, stavy představují časové intervaly. Např. poté co zvedneme sluchátko a než vytočíme první číslici, tel. Linka je ve stavu Volací tón.

Stavy Stav objektu závisí na předchozí posloupnosti událostí. Často jsou ale minulé události skryty následující událostí

Příklad - stav Stav: Budík zvoní Popis: Budík zvoní, aby označil cílový čas Posloupnost událostí, které způsobují stav: zapni buzení Žádný úkon, který obsahuje vypni buzení Skutečný čas = cílový čas (SČ = CČ) Podmínky, které charakterizují stav: Buzení zapnuto a CČ <= SČ <= CČ + 20 sec. a žádné tlačítko nebylo stlačeno po CČ

Události přijaté ve stavu (tabulka podněty/reakce): Další SČ = CČ + 20 Vypni buzení normální Zmáčkni lib. Tlač.

Stavové diagramy Stavový diagram (SD) ukazuje vztah událostí a stavů. Když nastane událost, další stav závisí na této události a současném stavu Změna stavu způsobená událostí je přechod. Uzly v SD jsou stavy a směrové souvisloti (šipky) jsou přechody označené názvy události.

Stavové diagramy Stav: ovál s volitelně vepsaným názvem Přechod: šipka, nápis u šipky je název události (z výchozího cílového stavu). Výchozí stav: plný kroužek Koncový stav: „volské oko“