Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT."— Transkript prezentace:

1 State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT

2 Model řízení Model řízení je strukturovanými metodikami vyžadován jen pro případ tzv. real-time aplikací, kde časové následnosti jsou zpravidla jedinou podstatnou skutečností, hodnou popisu. Pro potřebu popisu časových následností je DFD rozšířen o: –Řídící procesy – jejich smyslem je zajišťovat správné časové následnosti funkcí (nezpracovávají data) –Řídící toky – posloupnosti signálů o výskytu sledované události (řídící tok nemá datový obsah, je prázdný, vyjadřuje okamžik, ve kterém se vyskytl, např. překročení dané teploty) –Platí, že na základě vstupních řídících toků rozhoduje řídící prces pomocí výstupních řídících toků o činnosti příslušných fnkcí – řídí a koordinuje jejich činnost.

3 Model řízení

4 Jiný příklad Řízení pokladny Tisk součtů Funkční klávesa na pokladně Denní transakce peněz Vytisknout součty Spusť Denní součty Sčítání

5 STD Nástrojem popisu struktury řídícího procesu je STD (diagram stavů a přechodů). Skládá se z následujících prvků: –Stavy řízeného systému funkcí –Možné přechody mezi stavy –Podmínky přechodů –Akce vedoucí k uskutečnění přechodu –Modelovaný systém musí mít 1 počáteční a 1 nebo více koncových stavů.

6 STD


Stáhnout ppt "State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT."

Podobné prezentace


Reklamy Google