MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Tisková konference 4.6.2012 Aktuální stav čerpání z fondů EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Fondy EU: Programovací období v České republice Programovací období z pohledu podnikatele Olomouc,
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ing. Karla Šlechtová ministryně pro místní rozvoj 172. Žofínské fórum 25. listopadu 2014, Praha Evropské fondy 2014–2020.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
O kolik přijdeme, pane Nečasi? Aktuální čerpání peněz z fondů EU Praha,
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
ROP Jihozápad v územním členění Přednášející: Karel Hron.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
„Partnerská spolupráce institucí v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce ČR - Polsko“ Ing. Michal Janeba náměstek ministra pro regionální rozvoj.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
ROP JV – informace o novém programovém období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktuální stav čerpání z fondů EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Tisková konference Aktuální stav čerpání z fondů EU

NOK (národní orgán pro koordinaci): Zastřešení všech programů Partner pro jednání/ vyjednávání s EK (př. akční plán) Správce monitorovacího systému, evidence všech projektů Metodická a koordinační role Informace od EK ke všem OP Předkládání Vládě ČR návrhů systémových opatření (realokace apod.) Odpovědnost MMR ČR

Audity a certifikace (MF) Rozhodování o výběru jednotlivých projektů (řídící orgány) Komunikace s jednotlivými příjemci (řídící orgány) Kontrola jednotlivých projektů (řídící orgány, MF a další kontrolní složky) Co není v kompetenci MMR ČR

Měsíční monitorovací zprávy Informace Vládě ČR Informace PSP ČR Výbor pro evropské záležitosti Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Informace Senátu ČR Výbor pro záležitosti EU Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Pravidelné aktivity MMR ČR

Celková alokace:778,5 mld. Kč Podané žádosti:1 227,1 mld. Kč (157,6%) Rozhodnutí o dotaci:582 mld. Kč. (74,8%) Proplaceno (rozpočet ČR):333,8 mld. Kč (42,9%) Certifikováno:138 mld. Kč. (17,7%) Předloženo v souhrnných žádostech:76 mld. Kč Aktuální data

Aktuální stav proplacených prostředků %

Název indikátoruMěrná jednotka Nová pracovní místa57 763počet míst Nově založené firmy177počet Fungující reg. VaV centra40počet Zrekonstruované památky210počet Školení, rekvalifikace, kurzy počet podpořených osob Počáteční vzdělávání počet studentů Czech POINT5 272počet kontaktních míst Silnice (celkem všechny)1 588,4km Rekonstr. železniční tratě352km Čističky odpadních vod78počet Odstraněné ekologické zátěže plocha v m2 Regenerované objekty plocha v m2 Regenerované byty36 355počet Dosažené výsledky

Naplnění „akčního plánu“, jednání s EK a obnovení refundace peněz z EU zpět do státního rozpočtu Materiál o rizikových programech a řešení směřující k naplňování cílů NSRR předložení vládě ČR Jednání o příštím programovém období Nejbližší aktivity MMR ČR

Březen 2012 – dohoda mezi EK a ČR : ČR upraví systém a do července nebude žádat o proplácení certifikovaných projektů Úprava systému čerpání – hlavní zásady: Audity – centralizace PAS (Pověřené auditní subjekty) Nesrovnalosti – změna systému Veřejné zakázky – přísnější kontrola Zaměstnanci – přísný postup při přijímání zaměstnanců Akční plán – Pouze programy z ERDF (Evropský fond pro regionální rozvoj ) Červenec jednání s EK, představení změn v systému Obnovení refundace/ proplácení z EU Akční plán k zajištění plynulého čerpání

Ze Strany EK byly nebo jsou v současné době audity na: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (ESF) ROP Severozápad (ERDF) OP Doprava (ERDF) OP Životní prostředí (ERDF) OP Praha – Konkurenceschopnost (ERDF) Audity na operačních programech

Materiál MMR ČR pro Vládu ČR „Rizikové operační programy – Návrhy opatření směřujících k naplňování NSRR“ Komplexní vyhodnocení všech OP Rizikové programy: OP Doprava, OP Životní prostředí, OP Výzkum a vývoj pro inovace, Integrovaný OP, ROP Severozápad, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Rizikové programy

Realokace je jen jedním z nástrojů řešení rizikových programů OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Navrhovaná realokace 2,25 mld. Kč Oblast vzdělávání - OPLZZ – 1,5 mld. Kč Investice do školství – ROPy – 750 mil. Kč V meziresortním připomínkovém řízení Realokace

ROP Střední Čechy Šetřeno Policií ČR Pozastavena certifikace ze strany MF MMR ČR doporučilo neproplácet projekty spojené s kauzou Čekáme na oficiální podklady (Policie ČR, Státní zastupitelství) po té budou oznámeny další kroky Současné mediální kauzy OP

ROP Severozápad Šetřeno policií ČR Pozastavený OP ze strany EK Probíhají kontroly a audity (MF) Červen 2012 – audit ze strany EK Silná obvinění ze strany ředitele Steinera – samostatný monitorovací výbor 18.6 Současné mediální kauzy OP

Principy JEDNODUCHOST EFEKTIVNOST TRANSPARENTNOST Příprava budoucího období

Východiska nastavení budoucích programů: evropská legislativa zkušenosti ze současného programového období potřebnost Příprava budoucího období

Nařízení EK: podpora politiky soudržnosti - strategie Evropa 2020 nástroj pro efektivní čerpání – tvz. ex-ante kondicionality tematická koncentrace – užší vymezení podpory Příprava budoucího období

Principy nastavení: Princip strategického zaměření Princip podpory fungujícího trhu Princip podpory kvalitních projektů Princip snadnější přípravy a realizace projektů Příprava budoucího období

Děkuji za pozornost

Poznámky:

2006 – nastavení stávajícího období včetně systému kontrol, auditů pravomocí a zodpovědností Postup: Vyhlášení výzvy Hodnocení a výběr projektu Realizace a proplácení (předfinancováno z rozpočtu ČR) Certifikace a refundace/ proplacení peněz z EU Průběh čerpání

85% - Peníze z fondů EU 15% - Peníze ze státního rozpočtu Financování projektů

ERDF Evropský fond pro regionální rozvoj (European Regional Development Fund) ESF Evropský sociální fond (European Social Fund) Zdroje

ESF: OP – Lidské zdroje a zaměstnanost, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Praha – Adabtabilita ERDF: OP – Doprava, Životní prostředí, Podnikání a inovace, Výzkum a vývoj pro inovace, Technická pomoc, Severozápad, Moravskoslezsko, Jihovýchod, Střední Morava, Severovýchod, Jihozápad, Střední Čechy, Praha – Konkurenceschopnost, Integrovaný OP Programy v ČR

Nyní projednávání implementační struktury Důraz na: Jednoduchost, jednotnost, dostupnost, transparentnost, elektronizaci, centrální koordinaci Hlavní motto: 3E + 3I a inkluze 3E – efektivní, hospodárný, účelný 3I – infrastruktura, inovace, instituce + inkluze Příprava budoucího období

Eurofon Euroskop Zdroje informací