Biotesty u bezobratlých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
Advertisements

Úvod do objektového modelování
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
OBECNÁ BIOLOGIE OPLOZENÍ
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
IMEDEEN TAN OPTIMIZER™ IN-VITRO STUDIE Účinky aktivních složek přípravku na syntézu melaninu u melanocytů vypěstovaných in-vitro. Výzkumná práce spol.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Opakovací otázky na uhlovodíky
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Zpracovaly: Barbora Logajová, Michaela Gilarová
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_109.
Izomery izomery jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly mají stejný molekulový vzorec, ale rozdílný strukturní vzorec díky rozdílnému strukturnímu.
ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana
Antiarytmický a antifibrilační účinek flumazenilu.
DENNÍ MOTÝLI Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_327.
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Bezobratlí v sadech a zahradách
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ČLENOVCI HMYZ.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Blanokřídlý hmyz v sadech a ovocných zahradách.
HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE
Hmyz s proměnou dokonalou
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Assessment centrum.
Etologie.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zvířata v lese – mravenec lesní
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
MOTÝLI VY_32_INOVACE_XVII-C-19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Biotesty u bezobratlých Elektrofyziologické metody Klasické uspořádání elektroantenografie na tykadlech hmyzu (obecně použitelná metoda, neposkytuje zcela specifické odpovědi, je možné získat odpověď zvýšením dávek, velmi používaná metoda pro analytické účely)

Spojení plynová chromatografie – elektroantenografie (GC-EAG, GC-EAD) hmyzí tykadlo jako selektivní detektor

Biotesty u bezobratlých Pro testování těkavých stimulů se užívají olfaktometry. V n-výběrovém testu se pozorují a porovnávají reakce na kontrolní, neutrální, negativní a pozitivní stimuly. Pozoruje se pohyb testovaného objektu ve směru jednotlivých látek. Klasické uspořádání testu antibakteriálních ůčinků (testovaná látka je nanesena na papír a přiložena na plotnu s bakteriální kulturou) Y- olfaktometr

Biotesty u bezobratlých Pro testy se vytvářejí různé “figuríny” (dummy) umělé listy a jiné části rostlin pro studium interakcí rostlin a hmyzu konspecifičtí a heterospecifičtí jedinci pro studium sociálního chování umělé samice pro studium sexuálního chování Test ovipozice běláska na umělém listě (polyuretan impregnovaný testovaným extraktem z listu rostlin)

Biotesty u bezobratlých Trubicový olfaktometr tzv. větrný tunel (wind tunnel) Sleduje se a vyhodnocuje průběh a intenzita navozeného chování. Např. pro sexuální feromon: aktivace, ne/orientovaný let, nalezení zdroje a pokusy o kopulaci s terčíkem Původní uspořádáni Cardeho a spol. (testovaná látka je nanesena na nosič a umístěna vlevo, hmyz vypouštěn v pravé části)

Biotesty u bezobratlých Test pro stopovací feromony: Stopy 1 a 2 se “napíší” testovanou látkou a sleduje se pohyb např. mravenců po stopě

Biotesty u savců Velmi komplikované a náročné, problémy s učením, odpovědi podle přání experimentátora (primáti), u člověka nákladné

Návrhy a vyhodnocení biotestů Věnovat zvýšenou pozornost návrhu a plánování biotestu jasně kladené otázky jednoduché uspořádání testu, kontrolované environ. podmínky dostatek experimentálních zvířat ve stejném vývojovém stádiu dostatek opakování nezávislé veličiny! dokumentace průběhu, digitalizace, pozdější vyhodnocení nutnost používat negativních a pozitivních kontrol (zamezení kontaminace a eliminace neodpovídajících zvířat) chybějící body a opakování, volba statistických metod Přes veškerou opatrnost dochází k omylům a k publikování aktivit u neaktivních látek.

Čmeláci primitivní sociální struktura jednoletý vývoj přezimuje oplozená matka na jaře založení hnízda dělnice pečují o potomstvo v létě vývoj pohlavních jedinců námluvy a páření ve volné přírodě loňská matka, dělnice a samci na podzim umírají

Chemické signály čmeláků signály samečků: · značkovací feromony (námluvy čmeláků, lákání samiček) signály samiček: · sexuální feromon panenských královen (námluvy čmeláků, lákání samečků) · mateří tlumicí látka (brání vývoji vaječníků u dělnic) signály dělnic: · dominance · orientace v hnízdě samec čmelák zemní matka (královna)

Námluvy samečků DRUHY NEPOUŽÍVAJÍCÍ FEROMON DRUHY POUŽÍVAJÍCÍ FEROMON vyčkáváníní u hnízda číhání patrolování DRUHY POUŽÍVAJÍCÍ FEROMON DRUHY NEPOUŽÍVAJÍCÍ FEROMON

Značkovací feromony samců čmeláků

Lokalita výskytu čmeláka klamavého

Čmelák klamavý, Bombus confusus překopulační strategie - číhání (pozorovatelna) morfologická adaptace – velké oči literatura – druh výhradně opticky orientovaný samec B. confusus na pozorovatelně

Extrakt labiální žlázy 45 55 65 min

Hlavní složky sekretu

Poloha dvojné vazby

Z-Konfigurace dvojné vazby (FT-IR)

Důkaz funkčnosti labiální žlázy Srovnání obsahových látek: v extraktu labiální žlázy v head-space vzorku označené pozorovatelny v oplachu označené pozorovatelny v head-space vzorku a oplachu rostlin ve sledované lokalitě

Značkování samců 42 samců individuálně označeno Značkování – pozorovatelny i sousední vegetace (stébla) Pozorovatelny: suché květy Čas značkování: ráno, trvání asi 18 min Počet značek jednoho samce: 32-95 značkování samce B. confusus

Territoria dvou samců B. confusus

Závěr B. confusus není druh výhradně opticky orientovaný Samci produkují sekret v labiální žláze Sekret používají k označení pozorovatelny a okolí B. confusus je svým chováním podobný ostatním druhům, které používají strategii číhání K výzkumu jsme použili metody: extrakce, head-space, GC-MS, derivatizace DMDS, GC-FTIR, biologická pozorování.

Použití biotestů k lokalizaci aktivních látek ve směsích Identifikace sexuálního feromonu klíněnky jírovcové, (Cameraria ohridella) a jeho možné použití k ochraně jírovců Cameraria ohridella Deschka et Dimić 1986 (Lepidoptera: Gracillariidae) pochází z Makedonie a je nebezpečným škůdcem žijícím na jírovci maďalu, Aesculus hippocastanum (L). V České republice se vyskytuje od roku 1994, kdy byla pozorována na jihu Moravy. Nyní je kalamitně zasaženo celé území a jírovce maďaly jsou vážně ohroženy.

Biologie klíněnky: čtyři generace / rok přezimuje jako kukla první generace březen / duben Typické poškození listů na jírovci maďalu

Doba volání samiček C. ohridella

Identifikace sexuálního feromonu klíněnky Pomocí EAG (kombinatorní přístup): Zadečky volajících samiček byly vypreparovány a extrahovány hexanem. Pořadí EAG odpovědí na nasycené látky: R-OH < R-Ac < 12:Ald < 14:Ald EAG mapa 14:Ald monoenů:

Identifikace sexuálního feromonu klíněnky B) Chemický přístup: Ze 150 samic jsme nezískali věrohodné hmotnostní spektrum. Výrazný EAG a GC - EAD signál na tykadle samce

Důkaz přítomnosti aldehydové skupiny PFBHA Větrný tunel: Na standardy alkoholů a acetátů žádná reakce. Na extrakty samiček bylo pů- sobeno PFBHA v MeOH. Také v EAG jsme pozorovali vymizení aktivity. pentafluorobenzylhydroxylamin

Identifikace sexuálního feromonu klíněnky C) Kovátsovy indexy (KI): • pouze 12:Ac, 14:Ald a 14:OH mají podobné KI jako EAD píku feromonu • (9E)-14:Ald s výraznou EAG aktivitou má jiné KI než feromon • KI píku v EAD měřeného na DB-1 a DB-5 ukazují na konjugaci dvojných vazeb

Identifikace sexuálního feromonu klíněnky Závěry z exp. A - B: • (9E)-14:Ald má jiný KI a mnohem nižší EAG a behaviorální aktivity než feromon • feromon by mohl být tetradekadienal (TDDA) s dvojnými vazbami okolo C - 9 => připravit všechny izomery 7,9-, 8,10- a 9,11-TDDA (a/nebo směsi jejich geometrických izomerů) a testovat je na GC - EAD Chemická syntéza EZ izomerů a jejich izomerizace

Identifikace sexuálního feromonu klíněnky D) GC - EAD připravených izomerů: EAG připravených směsí TDDA: 9,11- < 7,9- << 8,10 GC - EAD záznamy: Ve směsi izomerů 8,10-TDDA má vysokou aktivitu pouze EZ KI a EAD odpovědi 8E,10Z-TDDA jsou totožné s přírodním extraktem 8,10-TDDA

Experimenty se syntetickým feromonem ve větrném tunelu (n = 25 samců, 3 - 4 denní, v době 9 - 11 hod., 0,4 m/s)

Polní testy syntetického feromonu klíněnky Delta lapáky, lepové vložky denně měněny 1st generation 2nd generation Nasycená lepová vložka (420 samců) (n = 3)

Závěry: • pomocí EAG mapování a Kováčových retenčních indexů byl určen (8E,10Z)-tetradeka-8,10-dienal jako sexuální feromon klíněnky jírovcové a byl připraven v laboratoři • chromatografické, EAG a behaviorální vlastnosti připraveného feromonu a přírodní látky (extrahované z volajících samic) jsou identické • syntetická látka je specifickým atraktantem v lapácích pro samce klíněnky jírovcové

Přínos chemie přírodních látek pro rozvoj organické syntézy Proč syntéza? průkaz struktury určení stereochemie a absolutní konfigurace příprava přírodní látky ve větším množství pro další studium příprava analogů výzva pro svou složitost Zisky pro organickou chemii metodika organické syntézy nové reakce a transformace pokrok v plánování syntéz