Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_III.PR17 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Na louce - živočichové Určeno pro: 4. ročník Anotace: Výukový materiál seznamuje žáky s několika živočichy, se kterými se mohou setkat na loukách. Inovace – využití ICT (interaktivní tabule). Metodický pokyn: Materiál je vhodný pro frontální výuku a na závěr pro práci jednotlivců, dvojic, či skupiny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Lehká.

2 Na louce - živočichové Na Louce

3 Někteří živočichové, kteří žijí na poli, mohou žít i na loukách.
Kromě drobných savců, plazů a obojživelníků zde žijí především bezobratlí živočichové. (Otázka zní: Co jsou bezobratlí?  Za chvilku si to připomeneme.) Jak už jsem se dozvěděli, louka slouží lidem, především jako pastvina pro chovaná zvířata, ale některým poskytuje i domov. Ukažme si alespoň pár příkladů.

4

5 Bezobratlí Jsou to živočichové, kteří nemají páteř – především hmyz.
Poletují tu motýli, čmeláci a včely, kteří se živí nektarem a pylem. Rostliny jsou potravou pro sarančata, housenky a mšice. Objevíme tu pavučiny mnoha pavouků. Žijí tu draví střevlíci, ploštice, mravenci, kobylky.

6 Motýli Babočka paví oko Otakárek fenyklový
Jeden z našich nejhojnějších denních motýlů, často na květech saje nektar. Jeho černé housenky s bílými tečkami najdeme od dubna do září na kopřivách či ostružiníku. Přezimují ve sklepích nebo na půdách. Otakárek fenyklový Patří mezi dobré a vytrvalé letce. Vzrostlá housenka je světle zelená s černými proužky a červenými skvrnami. Má na zadečku vidlici, kterou v ohrožení vztyčí a zároveň vyloučí nepříjemně páchnoucí látky.

7 Včely a čmeláci Čmelák zemní Včela medonosná
Samice, která jako jediná přezimuje, si zjara zakládá hnízdo hluboko v zemi. Čmeláci jsou velmi užiteční, protože jsou výborní opylovači různých rostlin. Včela medonosná Včely žijí ve společnosti, kterou nazýváme včelstvo. Včelstvo je zpravidla složeno z jedné matky, mnoha dělnic a určitého množství trubců . Jednotliví členové včelstva jsou na sobě závislí tak, že jeden bez ostatních nedovede plnit svou funkci a následně zahyne. Mezi včelami funguje dokonalá dělba práce.

8 Kobylka zelená Je velmi rozšířená na travnatých stráních.
Samička klade kladélkem do země 70 až 100 vajíček. Kobylka létá, ale jen na krátké vzdálenosti. Večer vylézají samečkové na vyvýšená místa, odkud slyšíme za teplých večerů jejich hlasité cvrčení. Zvuk vzniká třením křídel o sebe. Živí se hlavně hmyzem a jeho larvami.

9 Saranče obecná Je velmi rozšířená na suchých loukách a travnatých stráních. Nejsnadněji ji poznáme podle cvrkotu, který připomíná tikající budík. Cvrká pomocí předních křídel a zadních stehen. Saranče se živí rostlinami.

10 Střevlík Je značně rozšířený. Obývá spíše vlhčí místa.
Můžeme ho spatřit v dubnu až říjnu. Je aktivní ve dne i v noci. Loví především housenky. Jeho larvy jsou dravé a vyzbrojené mocnými kusadly.

11 Pavouk - běžník Jeho kořistí se stává různý hmyz.
Objevuje se hlavně v květnu. Samičky mohou měnit barvu a zdržují se na stejně barevných květech. Jsou tak pro nepřítele prakticky neviditelné.

12 K opakování: Se kterými živočichy se můžeme na louce setkat?
Co jsou bezobratlí? Jaký je rozdíl mezi kobylkou a sarančí?

13 K opakování – řešení: Se kterými živočichy se můžeme na louce setkat?
Kromě drobných savců, plazů a obojživelníků zde žijí především bezobratlí živočichové. Co jsou bezobratlí? Jsou to živočichové, kteří nemají páteř – především hmyz motýli, čmeláci, včely, sarančata, housenky a mšice,pavouci, střevlíci, ploštice, mravenci, kobylky, … Jaký je rozdíl mezi kobylkou a sarančí? Kobylka se živí hlavně hmyzem a jeho larvami – je dravá. Saranče se živí rostlinami – je býložravec.

14 Snímek Použité zdroje Louka 1 Fotografie autorky. Louka 2 Housenka
Babočka paví oko Otakárek fenyklový Housenka babočky Housenka otakárka Čmelák Včela medonosná Kobylka zelená Saranče obecná Střevlík Běžník Splynutí běžníka


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká"

Podobné prezentace


Reklamy Google