Lipidy
Co jsou to lipidy chemicky? Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol) nebo aminosloučenin (např. sfingosin) Nízkomolekulární sloučeniny sfingosin
Mastné kyseliny Máselná CH3(CH2)2COOH Kapronová CH3(CH2)4COOH Kaprylová CH3(CH2)6COOH Kaprinová CH3(CH2)8COOH Laurová CH3(CH2)10COOH Myristová CH3(CH2)12COOH Palmitová CH3(CH2)14COOH Stearová CH3(CH2)16COOH Arachidová CH3(CH2)18COOH Behenová CH3(CH2)20COOH Olejová CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH Eruková CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH Linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Linolenová CH3CH2CH=CH(CH2)CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH
Jaké jsou vlastnosti lipidů? Hydrofobnost (proč?), lipofilní, v čem rozpustné (CS2, C6H6, C2H5OC2H5 , CHCl3), co rozpouštějí? Hořlavost – dříve svícení. Pozor: Nehasit vodou!!!
Jak se lipidy získávají? Extrakce nepolárními rozpouštědly Lisování – domácí pokus:Filtrační papír, 2 čtverce, mezi nimi rozmáčknout vzorek (např. jádro ořechu). Mastná skvrna. Vyškvařování
Biologický význam lipidů Zásobárna energie – rostliny semena, plody, živočichové podkožně, mezi svaly Zdroj energie – 38 kJ/g, dáno obsahem H Ochranné funkce (ledviny) Struktura biomembrán Přenos nervových vzruchů
Jednoduché Složené (i polární část, obsahují „něco navíc“) Rozdělení lipidů Lipidy Jednoduché Složené (i polární část, obsahují „něco navíc“) Glyceridy Vosky Tuky Oleje
Acylglyceroly Největší skupina lipidů (90% tukových zásob živočichů), glyceridy Estery glycerolu a mastných kyselin (alifatické, monokarboxylové) Hydrolýza esterů (kyselá, zásaditá). Co je to mýdlo? Pere hospodyňka v tvrdé vodě?
Kyselina Počet C Počet = Teplota tání (oC) Výskyt (přibližný) Myristová 14 58 Máslo 10 Sádlo 2 Palmitová 16 65 Máslo 25 Sádlo 24 Olivový olej 14 Stearová 18 73 Máslo 12 Sádlo 14 Olivový olej 3 Olejová 1 -4 Sádlo 40 Olivový olej 72 Linolová 2 -13 Máslo 2 Sádlo 10 Eruková 22 -30 Acylglyceroly - typy Pevné – tuky – sádlo, lůj, máslo (kašovité a tuhé, rybí tuk kapalný) Kapalné – oleje – olivový, lněný, slunečnicový, řepkový, kokosový (převážně nenasycené karboxylové kyseliny)
Tuky a oleje Co je to? Je hlavním představitelem živočišného tuku. Je bílé mazlavé a tuhé struktury. Sádlo Co je to? Tuhý tuk přežvýkavců. Obsahuje nasycené mastné kyseliny (stearovou, palmitovou) a nenasycené mastné kyseliny (olejovou, linolovou). Lůj Co je to? Mléčný výrobek, který obsahuje výhradně mléčný tuk a to ve formě emulze vody a tuku. Máslo
Vosky Estery vyšších alkoholů (cetylakohol C16, cerylalkohol C20, myricylalkohol C30) a mastných kyselin, směsi Bílé, nažloutlé pevné látky Rostlinné, živočišné (včelí vosk, lanolin, vorvaňovina – lebeční dutina vorvaně) Ochranné vrstvy plodů, listů (voděvzdorná vrstva , kutikula) Pozor: Parafinové vosky x Přírodní vosky
Tuky a oleje - vlastnosti Bez barvy, zápachu, směsi, ne ostrá teplota tání Skladováním žluknou – mikrobiální rozklad, hydrolýza, oxidace (nejsnadněji = ), vznik zapáchajících produktů (aldehydy, kyseliny) . Jak hospodyňka zabrání žluknutí másla? Zvýšení trvanlivosti – ztužování – margarin (referáty?) Objev margarínu
Význam olejů Esenciální látky – nenasycené karboxylové kyseliny s více =, v rostlinných olejích, nazývány vitamínem F, dnes esenciální jen linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Vysychání olejů – oxidační polymerace, zesíťování kyslíkovými můstky, u olejů s několika =, trvalé filmy, fermeže (s přídavky urychlujícími oxidaci a pigmenty)
Složené lipidy Obsahují i polární složku Fosfolipidy – esterově vázaná kyselina fosforečná, biomembrány, v nervové tkáni až 40%, lecithin – fosfoglycerid ze slepičích vajec Glykolipidy – vázaný cukr lecithin
Struktura fosfolipidů v membráně
Složené lipidy Lipoproteiny plazmové lipoproteiny – kulovité, uvnitř lipidová část, často s fosfolipidy transport lipidů a cholesterolu krví do tkání Špatná funkce – ateroskleroza – ukládání lipidů na vnitřních stěnách tepen Dělení dle hustoty HDL, LDL, … Označení vycházející z dělení při ultracentrifugaci Český název Označení vycházející z dělení při elektroforéze CL chylomikra CL remnants zbytky chylomiker VLDL lipoproteiny o velmi nízké hustotě preb frakce IDL lipoproteiny o střední hustotě pomalá preb frakce LDL lipoproteiny o nízké hustotě b frakce HDL lipoproteiny a vysoké hustotě a frakce
Úkol: Které z následujících látek bude glyceridem, která voskem a která složeným lipidem?