Lipidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Příprava a vlastnosti tuků
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Lipidy

Co jsou to lipidy chemicky? Chemicky nejednotné – deriváty (například estery) vyšších mastných kyselin a hydroxy (např. glycerol, cholesterol) nebo aminosloučenin (např. sfingosin) Nízkomolekulární sloučeniny sfingosin

Mastné kyseliny Máselná CH3(CH2)2COOH Kapronová CH3(CH2)4COOH Kaprylová CH3(CH2)6COOH Kaprinová CH3(CH2)8COOH Laurová CH3(CH2)10COOH Myristová CH3(CH2)12COOH Palmitová CH3(CH2)14COOH Stearová CH3(CH2)16COOH Arachidová CH3(CH2)18COOH Behenová CH3(CH2)20COOH Olejová CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH Eruková CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH Linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Linolenová CH3CH2CH=CH(CH2)CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH

Jaké jsou vlastnosti lipidů? Hydrofobnost (proč?), lipofilní, v čem rozpustné (CS2, C6H6, C2H5OC2H5 , CHCl3), co rozpouštějí? Hořlavost – dříve svícení. Pozor: Nehasit vodou!!!

Jak se lipidy získávají? Extrakce nepolárními rozpouštědly Lisování – domácí pokus:Filtrační papír, 2 čtverce, mezi nimi rozmáčknout vzorek (např. jádro ořechu). Mastná skvrna. Vyškvařování

Biologický význam lipidů Zásobárna energie – rostliny semena, plody, živočichové podkožně, mezi svaly Zdroj energie – 38 kJ/g, dáno obsahem H Ochranné funkce (ledviny) Struktura biomembrán Přenos nervových vzruchů

Jednoduché Složené (i polární část, obsahují „něco navíc“) Rozdělení lipidů Lipidy Jednoduché Složené (i polární část, obsahují „něco navíc“) Glyceridy Vosky Tuky Oleje

Acylglyceroly Největší skupina lipidů (90% tukových zásob živočichů), glyceridy Estery glycerolu a mastných kyselin (alifatické, monokarboxylové) Hydrolýza esterů (kyselá, zásaditá). Co je to mýdlo? Pere hospodyňka v tvrdé vodě?

Kyselina Počet C Počet = Teplota tání (oC) Výskyt (přibližný) Myristová 14 58 Máslo 10 Sádlo 2 Palmitová 16 65 Máslo 25 Sádlo 24 Olivový olej 14 Stearová 18 73 Máslo 12 Sádlo 14 Olivový olej 3 Olejová 1 -4 Sádlo 40 Olivový olej 72 Linolová 2 -13 Máslo 2 Sádlo 10 Eruková 22 -30 Acylglyceroly - typy Pevné – tuky – sádlo, lůj, máslo (kašovité a tuhé, rybí tuk kapalný) Kapalné – oleje – olivový, lněný, slunečnicový, řepkový, kokosový (převážně nenasycené karboxylové kyseliny)

Tuky a oleje Co je to? Je hlavním představitelem živočišného tuku. Je bílé mazlavé a tuhé struktury. Sádlo Co je to? Tuhý tuk přežvýkavců. Obsahuje nasycené mastné kyseliny (stearovou, palmitovou) a nenasycené mastné kyseliny (olejovou, linolovou). Lůj Co je to? Mléčný výrobek, který obsahuje výhradně mléčný tuk a to ve formě emulze vody a tuku. Máslo

Vosky Estery vyšších alkoholů (cetylakohol C16, cerylalkohol C20, myricylalkohol C30) a mastných kyselin, směsi Bílé, nažloutlé pevné látky Rostlinné, živočišné (včelí vosk, lanolin, vorvaňovina – lebeční dutina vorvaně) Ochranné vrstvy plodů, listů (voděvzdorná vrstva , kutikula) Pozor: Parafinové vosky x Přírodní vosky

Tuky a oleje - vlastnosti Bez barvy, zápachu, směsi, ne ostrá teplota tání Skladováním žluknou – mikrobiální rozklad, hydrolýza, oxidace (nejsnadněji = ), vznik zapáchajících produktů (aldehydy, kyseliny) . Jak hospodyňka zabrání žluknutí másla? Zvýšení trvanlivosti – ztužování – margarin (referáty?) Objev margarínu

Význam olejů Esenciální látky – nenasycené karboxylové kyseliny s více =, v rostlinných olejích, nazývány vitamínem F, dnes esenciální jen linolová CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH Vysychání olejů – oxidační polymerace, zesíťování kyslíkovými můstky, u olejů s několika =, trvalé filmy, fermeže (s přídavky urychlujícími oxidaci a pigmenty)

Složené lipidy Obsahují i polární složku Fosfolipidy – esterově vázaná kyselina fosforečná, biomembrány, v nervové tkáni až 40%, lecithin – fosfoglycerid ze slepičích vajec Glykolipidy – vázaný cukr lecithin

Struktura fosfolipidů v membráně

Složené lipidy Lipoproteiny plazmové lipoproteiny – kulovité, uvnitř lipidová část, často s fosfolipidy transport lipidů a cholesterolu krví do tkání Špatná funkce – ateroskleroza – ukládání lipidů na vnitřních stěnách tepen Dělení dle hustoty HDL, LDL, … Označení vycházející z dělení při ultracentrifugaci Český název Označení vycházející z dělení při elektroforéze CL chylomikra CL remnants zbytky chylomiker   VLDL lipoproteiny o velmi nízké hustotě preb frakce IDL lipoproteiny o střední hustotě pomalá preb frakce LDL lipoproteiny o nízké hustotě b frakce HDL lipoproteiny a vysoké hustotě a frakce

Úkol: Které z následujících látek bude glyceridem, která voskem a která složeným lipidem?