Dominika Benešová Č ernobyl -testování schopností turbín -sní ž il se výkon reaktoru, tím se zmenšila produkce energie do m ě sta (byl ve č er,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Advertisements

Vernier LabQuestVernier LabQuest a barometr BAR-BTAbarometr BAR-BTA.
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Pica pica Straka obecná.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Skupina se skládá z: Jan Hošek, Zuzana Jírová, Michal Vinduška a Terka Semecká.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
Prezentace o tom co nám FYZIKA dala a vzala
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
AIRSOFT.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Černobyl Jiří Ludačka.
P ř íru č ka TRP Ě LIVOSTI Hudba: Songbird – Barbara Streisand.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
Atomové elektrárny.
Dopravní značky.
Jaderná energie Jaderné zbraně.
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
Poslední cesta vede k nám! POH Ř EBNÍ SLUŽBA Poh ř ební služba Hálkova 42 Jihlava- Helenín
Radioaktivita.
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Jaderná energie (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Projekt:OP VK Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena P ř ibíková Č íslo DUM:P ě Datum ov ěř ení ve výuce:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Jaderná Energie Jaderná bomba. Byla poprvé vyvinuta ve Spojených státech v rámci vojenského projektu Manhattan.Spojených státechprojektu Manhattan Základní.
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Dětské skupiny HZS PK Jana Juristová.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY__III/2__INOVACE__212 FYZIKA JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Vliv radiace na člověka
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Severní Korea    .
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 2.část
Speciální teorie relativity
Levým tlačitkem můžeš přecházet mezi snímky
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
Na prahu nového věku Vlasta Marek
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Transkript prezentace:

Dominika Benešová

Č ernobyl

-testování schopností turbín -sní ž il se výkon reaktoru, tím se zmenšila produkce energie do m ě sta (byl ve č er, zastavuje se zkouška) - No č ní sm ě na neví o zm ě n ě a stále sni ž uje energii

P ř í č iny havárie -2 základní hypotézy – nedostate č ná komunikace mezi pracovníky v Č ernobylu - chybná konstrukce jaderného reaktoru RBMK-1000

1) Lidský faktor Nedostate č ná komunikace mezi denní a no č ní sm ě nou – nikdo nev ě d ě l, ž e se experiment p ř erušil a no č ní sm ě na za č ala experiment op ě t od za č átku, ignorace bezpe č nostních p ř edpis ů

2) Chyba v konstrukci reaktoru - Vadné konstrukce regula č ních ty č í ( zasekly se), konec ty č í z grafitu a č ást, která absorbuje neutrony a zastavuje reakci byly ud ě lané z karbidu boru – zrychlí reakci -Voda není dostate č n ě chlazená p ř i vertikálním pohybu – m ě ní se v páru, zvyšuje se reak č nost - nedostate č ná konstrukce protihavarijního plášt ě (sni ž ování náklad ů )

- na n ě kterých místech radiace dosahovala rentgen ů za hodinu (smrtelné 500 rentgen ů po více ne ž 5 hodin) -P ř i výbuchu byly zni č eny všechny p ř ístroje ukazující jak velká je radiace - Akimov (ná č elník sm ě ny) po opat ř ení nových p ř ístroj ů na m ěř ení radiace prohlásil, ž e jsou vadné a celou noc pumpoval do reaktoru vodu, nikdo nem ě l ochranný oblek – smrt všech pracovník ů v č. Akimova do 3 týdn ů - ob ě ti byly také hasi č i, kte ř í p ř ijeli hasit po ž ár reaktoru (hasili vodou) - den poté (27.4.) vláda evakuovala Pripja ť - podle OSN zem ř elo na ozá ř ení ješt ě 4000 – 9000 lidí - p ř irovnáno k 400 bombám v Hirošim ě -- hynou zví ř ata, neschopnost rozmno ž ování, kolem Č ernobylu les (Red forest)

Radioaktivní mrak

Upozor ň uji, ž e následující obrázky by m ě li vid ě t jen ti se siln ě jším ž aludkem…

- Robertu Oppenheimerovi – v ě dec Robertu Oppenheimerovi - Leslie Groves – vedoucí projektu, plukovník

- Enrico Fermi s Robertem Oppenheimerem poprvé provedou ř et ě zovou reakci št ě pení jader uranu - Jaderný test Trinity v poušti v Novém Mexiku ( )

Sestrojení 2 atomových pum – Fat Man a Little Boy je ž byly 6. a 9. srpna svr ž eny na Japonská m ě sta Hirošimu a Nagasaki

Little boy

I p ř esto japonský císa ř nep ř ijímá mo ž nost kapitulace, a tak je ve Washingtonu rozhodnuto o dalším útoku. 9. srpna 1945 bylo jako primární cíl pro svr ž ení atomové bomby vybráno m ě sto Kokura, ale pilot se kv ů li mrak ů m rozhodl svrhnout bombu na zálo ž ní cíl, kterým byly pr ů myslové zóny v okolí Nagasaki. Mo ž ná práv ě proto byl výbuch mén ě ni č ivý ne ž v Hirošim ě, p ř esto ž e byla pou ž ita mnohem siln ě jší bomba. Ztráty na lidských ž ivotech se pohybovaly okolo 40 tisíc ob ě tí v prvním sledu a další nezjišt ě ný po č et v následujících letech.. Ameri č ané pou ž ili nejni č iv ě jší zbra ň všech dob na ryze civilní cíle. Zem ř elo statisíce civilist ů, nevinných ž en a d ě tí. Celá m ě sta byla zni č ena, desetitisíce lidí bylo spáleno a ozá ř eno. Posti ž ení m ě li zdravotní problémy po zbytek ž ivota nebo zem ř eli na nemoc z ozá ř ení č i rakovinu.

Letoun, který nesl Fat mana

-Ruská jaderná technologie je v sou č asnosti pova ž ována za jednu z nejvysp ě lejších na sv ě t ě - nejv ě tší problém sou č asnosti – Co s jaderným odpadem? - Dukovany – mezisklad jaderného odpadu, plánuje se i v Temelín ě Jaderný odpad = budoucnost energetiky? - transmuta č ní technologie s urychlova č em (bombardování t ěž kých kov ů svazkem proton ů, jeho ž d ů sledkem je transmutace prvku doprovázena uvoln ě ním energie)

- Tlaková vlna - Sv ě telné a tepelné zá ř ení - Pronikavá radiace - Radioaktivní zamo ř ení terénu

- Podzemní - Pozemní - Nízké vzdušné - Vysoké vzdušné

První zóna – skoro úplné zni č ení všech objekt ů, osoby mimo úkryt p ř ijdou o ž ivot následkem zavalení troskami, velkým tlakem (roztrhá je), nebo spálením v blízkosti tepelného a sv ě telného zá ř ení(nebo oslepnou) Druhá zóna – plošné závaly, osoby zran ě ny troskami budov a strom ů, zavalené úkryty lidí (nebo málo kyslíku) T ř etí zóna – nejmenší následky

- Zp ů sobuje nemoc z ozá ř ení -Zá ř ení Alfa, Beta, Gama a tok neutron ů DOSAH neutronového zá ř ení podle rá ž e zbran ě nep ř esahuje zpravidla hranice II. zóny; dosah Alfa a Beta zá ř ení je velmi krátké, a zachytí ho oble č ení - Zá ř ení Gama zp ů sobuje nemoc z ozá ř ení

= vypadávající č ástice radioaktivního oblaku, který po výbuchu vystoupil do výše n ě kolika kilometr ů a který se sto č í podle sm ě ru v ě tru -Obyvatelstvo v tomto prostoru bude stejn ě ozá ř eno, jen obdr ž í ni ž ší dávky V PROSTORÁCH S DÁVKOVOU INTENZITOU VYŠŠÍ JAK 30 R/hod. NENÍ POVOLEN POBYT CIVILNÍHO OBYVATELSTVA MIMO ÚKRYT

Co se stane, kdy ž jednorázov ě dostane: R: do č asný úbytek č ervených krvinek R: Bolesti hlavy, porucha imunity, u m ůžů do č asná neplodnost R: Lehká nemoc z ozá ř ení do 6 hodin po ozá ř ení budete asi 24 hodin zvracet nebo vám bude na zvracení. Dalších dní budete siln ě unaveni. Do jednoho m ě síce umírá asi10% takto ozá ř ených lidí R: Lehká nemoc z ozá ř ení do 3 hodin po ozá ř ení budete asi dva dny zvracet nebo vám bude na zvracení. Dalších dní budete siln ě unaveni.a navíc vám budou vypadávat vlasy a chlupy. Léka ř i vám zjistí silný úbytek bílých krvinek, mu ž i jsou neplodní. Do jednoho m ě síce umírá asi t ř etina takto ozá ř ených lidí R: T ěž ká nemoc z ozá ř ení. Symptony jako u lehké nemoci z ozá ř ení a navíic krvácení do sliznic, k ůž e. Do jednoho m ě síce umírá asi polovina takto ozá ř ených lidí R: Akutní nemoc z ozá ř ení. Symptony jako u p ř edešlého stádia. K ůž e posti ž ených je navíc ji ž popálená. Do jednoho m ě síce umírá asi 60% (400R) a ž 90% (600R) takto ozá ř ených lidí R: Akutní nemoc z ozá ř ení. Posti ž ení mají kompletn ě zni č enou kostní d ř e ň, travící trakt je siln ě poškozený. P ř íznaky výše pospané za č ínají ji ž po minutách a trvají dva dny. Po nejvýše 14 dnech umírá 100% posti ž ených R: Siln ě akutní nemoc z ozá ř ení. P ř íznaky výše pospané za č ínají ji ž po 5-30 minutách a silná únava trvá n ě kolik dní. Po nejvýše 7 dnech umírá 100% posti ž ených R: Koma do n ě kolika minut, smrt maximáln ě do n ě kolika hodin Nad 8000 R: Okam ž itá smrt.

- K ochran ě t ě la pou ž ijeme stanových dílc ů, gumových plášt ě nek nebo navlh č ených velkých pytl ů apod. - Na ruce navlékneme ko ž ené rukavice, vlhké hadry nebo igelitové sá č ky - Na nohy slámu, prkénka, cihly, mazlavou hlínu apod. - K ochran ě dýchacích cest pou ž ijeme vlhkých kapesník ů č i hadr ů - Poté vyhledáme nejbli ž ší úkryt (zesílené sklepy, zákopové kryty, metro,...) A hlavn ě nepanika ř me!!!