Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary 14.-15.6.2005 - 1- Regionální management - módní trend nebo cesta k udržitelnému rozvoji venkovských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Hodnocení škol a školských zařízení
Regionální rozvojová agentura Egrensis „Partnerství pro budoucnost“ Karlovy Vary konference 14. – 15. června 2005.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Jiří Ježek Západočeská univerzita v Plzni
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Regionální politika RP ČR.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Struktura podnikatelského plánu
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Model struktury strategického managementu
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Strategie regionu, obce
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Transkript prezentace:

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Regionální management - módní trend nebo cesta k udržitelnému rozvoji venkovských regionů ? Mgr. Jiří Ježek Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta ekonomická Středisko pro výzkum regionálního rozvoje

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Pracovní definice regionálního managementu Regionální management = institucionalizovaná spolupráce regionálních aktérů, která umožňuje prosazení rozvojových konceptů, generuje nové projektové myšlenky a vytváří úspěšnou pozici „podnikajícího regionu“ a jeho produktů v meziregionální konkurenci.

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Dvě dimenze (regionálního) managementu ◄management jako funkce ◄management jako instituce

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Roviny jednání regionálního managementu Operativní rovina managementu ◄nejnižší rovinu jednání, manažerské aktivity vyplývající ze situačních potřeb ◄prosazování a implementaci konkrétních strategií a opatření ◄podnikání - kombinace výrobních faktorů (finance, lidské zdroje …) 2. Strategická rovina managementu ◄jednací rovina operačního managementu (z důvodu inovačního tlaku a zkracování životního cyklu produktů) nevyhovuje středně a dlouhodobé perspektivě ◄zvládání nejistot vyplývajících z budoucnosti a komplexity vývoje pomocí středně a dlouhodobého strategického plánování ◄poznání příležitostí a hrozeb

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Roviny jednání regionálního managementu Normativní (vyšší, nadřazená) rovina managementu ◄filozofie, etika, rozvojové vize ◄vliv na region - zprostředkování cílů regionálního rozvoje na základě hledání konsensu a akceptace ◄vliv na okolí - zprostředkování společenské legitimity, shody a hodnověrnosti

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Organizace regionálního managementu Vnitřní organizace: „účastnická rovina“ – regionální aktéři operativní rovina rozhodovací rovina Regionální management Institucionalizovaný regionální management

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Společenské změny (nové způsoby myšlení, nové struktury a procesy) ◄rostoucí význam participačních procesů (pluralita a komplexita rozhodovacích procesů, vytváření konsensu) (aspekt legitimizace jednání na úrovni obcí, měst a regionů) ◄poměr mezi státní a regionální, resp. místní správou ◄poměr mezi veřejnou správou a dalšími společenskými skupinami (hospodářské a agrární komory atp.) ◄principy jako kooperace, vzájemné akceptování a nalézání konsensu, přesvědčování (v protikladu ke správě formou nařízování) ◄snaha využívání synergických efektů a kreativního prostředí pro jednání

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Změny v oblasti financování ◄smělé a finančně náročné představy rozvoje x nedostatek finančních prostředků =› zvyšování efektivity, cost-benefit analýzy atd. ◄hledání a vytváření nových kreativní finančních možností (sponsoringu, private-public-partnership, modely rizikového kapitálu atp.) ◄privatizace veřejných úkolů otázka financování má zásadní význam pro implementaci podnikatelských, resp. manažerských přístupů v regionálním rozvoji

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Organizační změny ◄Privatizace, deregulace a štíhlý management

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Možnosti implementace regionálního managementu v České republice ◄obce/ města – zvláště pověřené obce III. typu ◄Mikroregiony, místní akční skupiny atd. ◄kraje + regionální rozvojové agentury ◄regiony NUTS II (8 regionů v ČR)

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Faktory ovlivňující regionální management 1. Iniciování vzniku regionálního managementu ◄Kdy regionální management vznikl? ◄Kdo byl jejím iniciátorem? ◄Proč vlastně RM vznikl? Které regionální problémy podnítily jeho vznik? Prostorový dosah (působnost) regionálního managementu ◄Podle kterých kriterií (problémových, funkčních, administrativních) byla vymezena územní působnost regionálního managementu? ◄Jakou rozlohu má území spadající pod regionální management? Je optimální?

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Faktory ovlivňující regionální management 2. Organizační otázky fungování regionálního managementu? ◄Jakou právní formu má regionální management? ◄Které subjekty jsou jeho členy? ◄Kolik má regionální management zaměstnanců? ◄Jaká je jeho vnitřní organizační struktura? ◄Jaké existují vazby mezi institucemi veřejné správy a RM? Úkoly a funkce regionálního managementu? ◄Které cíle a úkoly regionální management plní? ◄Jaké jsou hlavní oblasti působnosti regionálního managementu?

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Faktory ovlivňující regionální management 3. Financování regionálního managementu ◄Jak je činnost regionálního managementu financována? ◄Jaký je podíl samofinancování?

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Regionalmanagement Waldviertel/ Niederösterreich Základní informace ◄Region Waldviertel byl jedním z první regionů, který se začal zabývat regionálním managementem. Původní organizace „Waldviertel Management“ byla založena v roce 1982 A. Kastnerem, který se stal tím aktérem, který se zasadil o rozvoj regionálního managementu v tomto regionu. ◄V době svého založení se jednalo o první rakouskou regionální rozvojovou agenturu. ◄Agentura působí na rozloze km 2 ◄V regionu žije přibližně obyvatel

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Organizační uspořádání od r. 2004

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Síť aktérů regionálního rozvoje ve Waldviertlu

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Shrnutí dosavadních poznatků o instutucinalizaci regionálního managementu neplní veřejnosprávní funkci ◄ regionální management neplní veřejnosprávní funkci, poněvadž nedisponuje žádnou přirozenou mocí (nemá legitimitu) - není veřejnou správou v pravém slova smyslu dobrovolné bázi, ◄zapojení (spolupráci) různých skupin regionálních aktérů si regionální manažer nemůže vynutit, naopak aktivita aktérů je na dobrovolné bázi, koordinace nezisková záležitost ◄klíčovou funkcí regionálního managementu je koordinace, neboť regionální aktéři přicházejí z velmi odlišných oblastí společenského života egionální management je ve své podstatě nezisková záležitost a proto nemůže používat vidinu zisku jako motivaci aktérů. závislý na politických, ekonomických a sociálních procesech ◄regionální management je vysoce závislý na politických, ekonomických a sociálních procesech ovlivňujících prostředí daného regionu.

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Zhodnocení zahraničních zkušeností s implementací regionálního managementu každý region vytvořil svůj vlastní model regionálního managementu s přihlédnutím ke specifickým místním podmínkám, ◄Neexistuje všeobecně platný, jednotný model (řešení) regionálního managementu - každý region vytvořil svůj vlastní model regionálního managementu s přihlédnutím ke specifickým místním podmínkám, organizace ◄Hlavní funkcí regionálního managementu je organizace; převládá liberální pojetí ◄Ať již má regionální management jakoukoliv podobu, tak obecně v Evropě převládá liberální pojetí. ◄regionální management je považován jako vhodný nástroj k tomu, aby došlo k aktivizaci regionálního rozvojového potenciálu a sebeidentifikaci regionu. akceptována pokud možno všemi aktéry. ◄Má-li být regionální management úspěšný a jeho strategie a opatření akceptována pokud možno všemi aktéry.

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Na závěr S jednotlivými výstupy projektu se budeme moci seznámit prostřednictvím internetových stránek (Středisko pro výzkum regionálního rozvoje, Západočeská univerzita v Plzni) (Ministerstvo pro místní rozvoj ČR) Děkuji za pozornost !

Konference „Partnerství pro budoucnost“, Karlovy Vary Kontakt Mgr. Jiří Ježek Západočeská univerzita v Plzni Fakulta ekonomická Středisko pro výzkum regionálního rozvoje Husova 11, Plzeň