Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Počítačové sítě.
Fyzická topologie sítí
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Počítačové sítě.
Módy bezdrátového připojení
PC SÍTĚ II.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Protokol TCP/IP a OSI model
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Topologie počítačových sítí
Dělení podle topologie
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Hvězdicová síť Ročník:4. Datum vytvoření:září.
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Mobilní telefonní síť GSM
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Sběrnice Obr. 1.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Topologie sítí Adam Eisenreich.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.11 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ, TOPOLOGIE Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT,
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Kateřina Černá NÁZEV: Počítačové sítě TÉMA: Topologie sítí ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.1.05/
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_9A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 33 AnotacePrincip.
Topologie počítačových sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie Hvězdicová topologie Stromová (smíšená) topologie

Sběrnicová topologie Tato topologie je známa jako nejjednodušší a nejčastější způsob zapojení počítačů do sítě. Skládá se z jediného kabelu nazývaného hlavní kabel (páteř), který v jedné řadě propojuje všechny počítače v síti. Obr. 1

Sběrnicová topologie Počítače komunikují tak, že adresují data konkrétnímu počítači a posílají tato data po kabelu ve formě elektrických signálů. Data v síti ve formě elektrických signálů jsou posílána všem počítačům v síti, informaci přijme pouze daný cílový počítač. Protože ve sběrnicové síti může v daném okamžiku data posílat vždy pouze jeden počítač, závisí výkon sítě na počtu počítačů připojených ke sběrnici.

Sběrnicová topologie Pokud dojde k porušení kabelu, přeruší se činnost celé sítě. Výhody: Malá spotřeba kabelu. Média nejsou drahá a snadno se s nimi pracuje. Je jednoduchá a spolehlivá. Snadno se rozšiřuje. Nevýhody: Síť se může při velkém provozu zpomalit. Problémy se obtížně izolují. Porušení kabelu může ovlivnit mnoho uživatelů.

Kruhová topologie (prstencová) Kruhová topologie propojuje počítače pomocí kabelu v jediném okruhu. Neexistují žádné zakončené konce. Signál postupuje po smyčce v jednom směru a prochází všemi počítači. Obr. 2

Kruhová topologie (prstencová) Jeden způsob přenosu dat po kruhu se nazývá předávání známky. Známka (token) se posílá z jednoho počítače na druhý, dokud se nedostane do počítače, který má data k odeslání. Vysílající počítač známku pozmění, přiřadí datům elektronickou adresu a pošle ji dál po okruhu.

Kruhová topologie (prstencová) Pokud dojde k porušení kabelu, přeruší se činnost celé sítě. Výhody: Rovnocenný přístup pro všechny počítače. Vyvážený výkon i při velkém počtu uživatelů. Nevýhody: Selhání jednoho počítače může mít dopad na zbytek sítě. Problémy se obtížně izolují. Rekonfigurace sítě přeruší její provoz.

Hvězdicová topologie Ve hvězdicové topologii jsou počítače propojeny pomocí kabelových segmentů k centrálnímu prvku sítě, nazývanému rozbočovač (HUB), nebo přepínač (SWITCH). Obr. 3

Hvězdicová topologie Rozbočovač (HUB) přenáší signály z vysílacího počítače přes do všech počítačů v síti. Přepínač (SWITCH) přenáší signály z vysílacího počítače pouze do určeného počítače. Tento způsob zapojení je dnes nejpoužívanější. Protože jsou všechny počítače připojeny k centrálnímu bodu, vyžaduje tato topologie při instalaci velké sítě velké množství kabelů.

Hvězdicová topologie Pokud v síti selže jeden počítač nebo kabel, pouze tento nefunkční počítač nebude moci posílat nebo přijímat data ze sítě. Zbývající část sítě bude i nadále fungovat normálně. Výhody: Snadná modifikace a přidávání nových počítačů. Centrální monitorování a správa. Selhání jednoho počítače neovlivní zbytek sítě. Nevýhody: Pokud selže centrální prvek (HUB), selže celá síť.

Stromová topologie (smíšená) Tato topologie je kombinací předchozích typů. V Internetu se používá topologie smíšená. To má za následek, že při poruše jednoho počítače prochází signál na určené místo jinou cestou. Obr. 4

Stromová topologie (smíšená) Výhody: Snadná modifikace a přidávání nových počítačů. Centrální monitorování a správa. Selhání jednoho aktivního prvku neovlivní zbytek sítě. Snižuje se potřebné množství kabelů, zvyšuje se obtížnost odposlouchávání síťové komunikace Nevýhody: Pokud selže centrální prvek, selže část sítě.

Otázky k opakování Jak se rozdělují sítě podle topologie? Jaké výhody a nevýhody má sběrnicová topologie? Jaké výhody a nevýhody má kruhová topologie? Jaké výhody a nevýhody má hvězdicová topologie? Jaké výhody a nevýhody má smíšená topologie?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Počítačové sítě“ [online]. 22. listopadu 2012 14:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/28_Pocitacove_site.pdf Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-22] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Netzwerktopologie_Bus.png?uselang=cs Obr. 2 [cit. 2012-11-22] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Pierscien.jpeg?uselang=cs Obr. 3 [cit. 2012-11-22] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Netzwerktopologie_Stern.png?uselang=cs Ostatní obrázky: vlastní