Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III.3.1 008/005/3310a/672/001141.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Zadávací řízení dle pravidel PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“ Společně Měníme.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Výstavba sportovního areálu 20.základní škola Plzeň, Brojova 13, příspěvková organizace Brojova 13, Plzeň Kontaktní osoba pro projekt: Mgr. Pavel.
Komunitní a otevřená škola
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Obnova venkova Rozvoj venkova.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Vítáme Vás v Hlušicích. OBEC HLUŠICE Archeologické nálezy u cesty Maršovky potvrzují osídlení krajiny už od 5. tisíciletí před n.l. První písemný záznam.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
 Dobrovolný svazek od roku 2000  9 obcí  Rozloha 205 km2  Cca obyvatel.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro občany obcí Ctiněves, Černouček, Horní Beřkovice, Jeviněves a Ledčice.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie regionu, obce
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Moje práce na Broumovsku
Změny v soutěži Vesnice roku
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/001141

Zapojování veřejnosti

Obsah prezentace Co je to zapojování veřejnosti Proč zapojovat veřejnost do přípravy projektu Techniky zapojení veřejnosti zapojením veřejnosti Způsoby zapojení dětí a mládeže do komunitního života v obci

Co je to zapojení veřejnosti Komunikace s veřejností nebo s částí veřejnosti na konkrétní téma, které se jí dotýká Úrovně zapojení veřejnosti: –Manipulace s veřejným míněním –Informování –Připomínkování –Konzultace –Společné rozhodování –Přímá demokracie - referendum

Proč zapojovat veřejnost do přípravy projektu Právní důvody – např. ve stavebním řízení je třeba souhlas vlastníků okolních pozemků, posouzení vlivů na ŽP. Sociálně – politické důvody – pravidelná komunikace s veřejností zlepšuje atmosféru v komunitě Ekonomické a pragmatické důvody – může se podařit nalézt a dohodnout ekonomicky výhodnější řešení, může se dosáhnout větší míry zapojení veřejnosti do realizace projektu, dosáhne se větší sounáležitosti lidí s výsledky projektu.

Techniky zapojení veřejnosti Různé způsoby zapojení veřejnosti – možnost volby Informování – viz příloha Sběr reakcí a připomínek –Interaktivní výstavy –Telefonní linka s přítomností pracovníka –Veřejná projednání –Sociologické průzkumy, ankety a projednání

Techniky zapojení veřejnosti Oficiální konzultace s občany – viz příloha Společné rozhodování s dotčenými občany – viz příloha Přímá demokracie - referendum

Způsoby zapojení dětí a mládeže do komunitního života v obci Důvod – nové nápady, dětský pohled na věc –možnost získat dotace na potřebné věci (až 500 tis. Kč)

Techniky zapojení dětí a mládeže Je třeba zohlednit možnosti dětí a mládeže a přizpůsobit komunikaci cílové skupině. Způsob zapojení záleží také na cíli – na výsledném projektu Je vhodné rozlišovat mezi malými dětmi, školáky a mládeží. Motivace formou – hry, soutěže, odměnou, budoucím užíváním vytvořeného projektu.

Na co lze získat dotace Budou podporovány akce s výstupy sloužícími převážně dětem a mládeži, na jejichž výběru a přípravě (resp. realizaci) se děti a mládež prokazatelně podílely (resp. budou podílet), a které jsou zaměřené na: obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti (např. školy, předškolní zařízení, kulturní zařízení), úpravu veřejných prostranství, obnovu a zřizování veřejné zeleně, rekonstrukci nebo vybudování zařízení pro volnočasové aktivity (hřiště, klubovny, cyklostezky, bruslařské dráhy, naučné stezky apod.).

Technika zapojení dětí a mládeže Výtvarné aktivity – kreslení, modelování z různých materiálů, počítačová grafika, fotografie, video, … Literární aktivity – eseje, básně či povídky na dané téma (otisknout v místním zpravodaji), dramatická díla – pro slavnostní otevření Hudební vystoupení při zahájení, benefiční koncert pro získání finančních prostředků na spoluúčast

Technika zapojení dětí a mládeže Zapojení do realizace projektu – zejména mládež se může zapojit do prací – vymalovat klubovnu dle svého uvážení, vysadit stromy, natřít plot Zapojení do provozu – využívání – mládež může předem navrhnout pravidla užívání hřiště, navrhnout rozvrh využívání klubovny, hudebního studia, tělocvičny…, organizovaná mládež může mít určitou míru samosprávy na nějakém prostranství, dohodnutou spolupráci při údržbě (brigádnické hodiny výměnou za možnost užívat hřiště – kurty), dohoda na údržbě zeleně (informační cedule)

Jak to udělat? - Plánovat Dostatečně dopředu naplánovat co by bylo dobré postavit – už do této fáze je vhodné zapojit děti a mládež a lidi, kteří s nimi pracují Dobře si rozmyslet a naplánovat komu to bude sloužit a koho je tedy vhodné zapojit Vymyslet pokud možno originální způsob zapojení či komunikace s dětmi a mládeží Celý proces podrobně zaznamenat (fotky) a prezentovat

CV: Plán Cíl akce Cílová skupina Analýza zainteresovaných skupin Způsob zapojení dětí a mládeže – technika, jednotlivé kroky zapojení, komunikace, motivace Odpovědná osoba Spolupracující osoby a organizace a jejich role v projektu Rozpočet zapojení dětí a mládeže