Novinky v oblasti nadstandardní péče v očním lékařství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zraková ostrost v dopravě
Advertisements

HRT vyšetřovna vedle glaukomu
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Možnosti využití Tísňové péče
Optické vlastnosti oka
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Optické vlastnosti oka
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Optické vlastnosti oka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: Olga Bürgerová SZŠ a VOŠ zdravotnická
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
v Plzni a v Plzeňském kraji
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Představení společnosti Produkty pro zaměstnance
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Věkem podmíněná makulární degenerace
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Plánuji operaci šedého zákalu - jaké mám možnosti?
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Tyflopedie Katka Hůlová
MUDr. Pavel Stodůlka,PhD.
Základní příznaky očních nemocí MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.
Co přinesly stáže?. Perličky u zkoušek cizí nitrooční těleso kovové působí siderózu, měděné chemózu.
LÉČIVÉ KOUPELE Přidejte se a začněte prodávat. Jak to funguje??? Koupíte produkty za zlomek ceny, prodáte je za vyšší cenu. (samozřejmě dostanete informace)
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
INTEGRACE DÍTĚTE SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM
Protetická technika Oční protézy
Smyslové vnímání OKO.
Oční implantáty Petr Kočan
Oční implantáty Martin Kučera
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
Optické vlastnosti oka
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Astigmatismus lidsky aneb vejce nebo pingpongový míček? Martin Choleva EOK Lexum Ostrava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
LÉČBA ŠEDÉHO ZÁKALU (KATARAKTY). Šedý zákal označuje stav, při kterém se kalí čočka ČOČKA.
Standardy ve zdravotnictví „Nadstandard“ (x) spoluúčast Leoš Heger, PSP,
Úvod do problematiky šedého zákalu a astigmatismu P. Kuchynka Oční klinika FNKV Praha.
Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech - oftalmologie
Drobný přehled o čočkách
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Přínosy inovativní léčby seminář
Z očí do očí.
Tvorba „nadstandardu“ z pohledu MZ ČR „Nadstandardy v operaci šedého zákalu(katarakty)“ seminář Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
STANDARD KATARAKTY DOSPĚLÝCH
KATARAKTA hlavní teze přednášky doc. MUDr. Š. Pitrová, CSc., FEBO
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Typ klienta.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Procesní prostředky regulace správního řízení
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Lidské oko
Transkript prezentace:

Novinky v oblasti nadstandardní péče v očním lékařství Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Novinky v oblasti nadstandardní péče v očním lékařství prim.MUDr. Břetislav Brožek, CSc. MUDr. Jindřich Plesník

Standard a Nadstandard Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Standard a Nadstandard Složitý proces definování - hledání jednotného názoru Jiný názor bude mít plátce -zdr.poj. Jiný názor bude mít pacient Jiný názor bude mít profesní organizace léřů Jiný názor může mít ministerstvo

Standard a Nadstandard Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Standard a Nadstandard Každý bude mít jinou představu o nadstandardu Sám na pokoji, vlastní koupelna a WC, volné návštěvy, operace primářem, TV, internet, vizita 4x denně, ta nejhezčí sestra…….. 3. Co z toho je podstatné a co by mělo být samozřejmou součástí základní péče ???

Způsob hrazení péče ze strany pojišťoven Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Způsob hrazení péče ze strany pojišťoven co je to paušální systém ? máme udělat 100 operací nebo 200 ? limity operací ? provedu 202 operace - dostanu za ty 2 zaplaceno? Veřejnost vůbec nemá představu jak složité je běžné financování a hrazení péče mezi zdr.poj. a ZZ

Co běží dávno: bílá plomba v zubním některé plastické operace Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co běží dávno: bílá plomba v zubním některé plastické operace některá vyšetření v očním

Co v očním dosud nebylo již nějaký čas jsou k dispozici (lepší, Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co v očním dosud nebylo již nějaký čas jsou k dispozici (lepší, prémiové) nadstandardní nitrooční čočky) nebyl legální způsob jak si je pacient mohl pořídit (zdravotní je péče je přeci ze zákona bezplatná) přibližný rozsah cenového rozdílu: stand.: 2 000,- až 3 000,- nadstand.: 3 500,- až 40 000,-

Co je standardní čočka? je plně hrazena zdravotní pojišťovnou Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co je standardní čočka? je plně hrazena zdravotní pojišťovnou nemá přídatné, pro pacienta výhodné, optické vlastnosti

Co je nadstandardní čočka Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co je nadstandardní čočka z její ceny hradí zdrav. poj. 3 000,-Kč rozdíl mezi 3 000,- a cenou čočky od výrobce hradí pacient (má ZZ nárok na oprávněný zisk?) totiž: použití NČ není to, že místo bílé krabičky vezmu barevnou…. ALE:

Co je nadstandardní čočka Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co je nadstandardní čočka před jejím použitím je zcela nezbytné velmi podrobné vyšetření, ještě podrobnější, než při použití čočky stand. při řadě doprovodných očních nemocí je její použití zbytečně či dokonce nevhodné tato onemocnění musí být pečlivě vyloučena

Kdy tuto čočku nemohu použít: Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Kdy tuto čočku nemohu použít: Kontraindikace: ----------------------- A. dle částí zrakového orgánu 1. víčka: chronická blefaritis, opravdová ptoza, dysfunkce Meibom. žlaz, Suché oko rozvinuté. 2. rohovka: zákaly, dystrofie, pterygium, nepravidelný astigmatismus, Fuchsova dystrofie 3. iris: vrozené vady, chronitcká iritis či iritis v anamnese celkové choroby, které iritis obsahují. 4. glaukom: jistě tam, kde jsou již přítomné poruchy zorného pole, byť začínající PEX vždy, i jednostranné.(riziko subluxace) 5. čočka: těžká myopie (nemožnost přesné biometrie a zároveň sítnicové změny), iridodonesa, lentidonesa, stavy zhmoždění oka v anamnese. 6. sklivec: jakékoliv uveitidy, hustší zákaly byť benigní, hustá synchýza 7. sítnice: jakákoliv patologie, zejména VPMD i v RA, amoce, po operaci amoce vždy i při dobrém visu. diabetická retinopatie, 8. zrakový nerv: jakékoliv patologické stav, RS, drůzy, vrozené vady. endokrinní orbitopatie. 9. jakákoliv komplikace při operaci - subluxace, rexe kapsuly jakákoliv - pacient na toto musí být připraven. Dle průběhu operace může operatér zrušit plánovanou PIOL a implantovat IOL. Platba deponovaná u sekretářky se pak proti potvrzení vrátí. 10. rohovkový astigmatismus > 1,5 D (radši méně) B. z principu, tj. tam, kde nelze zajistit dokonalé vyšetření, biometrii, kde pacient má nadměrná očekávání, nechápe dostatečně možnosti a omezení PIOL, tam, kde pacient nechce či nemůže zaplatit a to nejen z z důvodů finančních (takový pacient může účelově předstí- rat nespokojenost.... tam, kde je velmi vysoký věk či závažná celková onemocnění. například v případě velmi husté katarakty, extrémních dioptrických vad tam, kde na prvním oku je implantována monofok. IOL. tam, kde je v anamnese úraz oka. tam, kde je v anamnese refrakční laserová operace. zejména radiální keratotomie, LASIK je údajně relat. KI tam, kde je amblyopie, atypický wavefront nález, nepravidelný astigmatismus, či atypická topografie vůbec. tam, kde je větší anisometropie.

Nutná vyšetření: Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Nutná vyšetření: --------------------------- 1. kompletní oftalmologické vyšetření. pečlivá i rodinná anamnesa (VPMD, glaukom apod v rodině) biomikroskopické vyšetření před a v mydriase. NOT před a v mydriase. Visus do dálky naturální a optimálně korigovaný do blízka naturální a optimálně korigovaný Amsler. Schirmer. OCT Topografie Wavefront. Kontrastní citlivost (?) Zkouška s MF kontaktní čočkou?

Co je to refrakční poradna: Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co je to refrakční poradna: cca 2 hodinové vyšetření a pohovor zde padne důležité rozhodnutí: - zda NČ lze pacientovi doporučit či nikoliv - kterou NČ pacientovi doporučit - a v jaké ceně práce navíc, hradí pacient t. č. stanovena cena 1 500,- Kč nutno uhradit i když čočka není doporučena

Co je to refrakční poradna: Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co je to refrakční poradna: 1. Co za své peníze pacient v poradně dostane 2. podrobné vysvětlení funkce a možných vedlejších účinků zejména pomocí "poučného textu". 3. probrání a podepsání obou informovaných souhlasů a) obecného kataraktového b) speciální dodatečný pro PIOL. 4. a) shrnutí vyšetření a pohovoru a rozhodnutí o provedení PIOL operace. Výběr vhodné čočky. b) probrání cenových možností c) naplánování operace způsob (na lůžku/ambulantně), datum,

Co je to refrakční poradna: Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co je to refrakční poradna: následuje plánování přesné dioptrické hodnoty nitrooční čočky a její objednání

V den operace: ráno pacient složí cenu NČ u sekretářky Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce V den operace: ráno pacient složí cenu NČ u sekretářky proběhne operace a použije se NČ - platba odejde do pokladny a nepoužije se NČ - platba se vrátí pacientovi odpoledne kontrola operatérem druhý a další dny nutné kontroly

Co jiného může být nadstandardem? Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co jiného může být nadstandardem? osoba konkrétního lékaře ? osoba konkrétního operatéra? osoba konkrétní sestry ? osoba jiná ? zlaté talíře? ……..

Co si ještě můžete koupit? Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co si ještě můžete koupit? brožurku o „cvičení“ očí !! „univerzální“ brýle: za 1 300,-Kč nové tablety na odstranění čehokoliv

Co si nelze koupit? vrozené dispozice k dokonalému zdraví Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co si nelze koupit? vrozené dispozice k dokonalému zdraví moudrost a laskavost dobré přátele

Co lze přeci jen ještě získat? Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Co lze přeci jen ještě získat? hlídat si své zdraví chodit na pravidelné oční kontroly na Bulovce mi řeknou co je správné, nutné a co až tak ne laskavého a poctivého doktora nedůvěru k pověrám jedna paní nikdy nic nepovídala správně čím je pověra hloupější, tím déle žije

Děkujeme za pozornost a Prosíme o otázky Oční oddělení Nemocnice Na Bulovce Děkujeme za pozornost a Prosíme o otázky