Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Advertisements

Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
PROČ PROJEKT VZNIKL? Projekt reaguje na: zvyšující se požadavky znalostní společnosti rostoucí nároky na pedagogické pracovníky(PP) na posílení kompetencí.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Fakulta zdravotnických studií
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Personální plán pro podnikatelský plán
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Nezkrácený název projektu: Systém hodnocení vzdělávacího programu v mechatronice na VOŠ v prostupnosti k technickým VŠ Příjemce podpory: Vyšší odborná.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Public Relations v.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Vlastní myšlenkou Vlastní cestou.
MARKETING Přednáška P
Fakulta zdravotnických studií
Kurikulum: obsah školní edukace
Cisco Networking Academy
Studijní program Ošetřovatelství
Kreditní systém studia
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Studijní obor Management sportu
MARKETING Přednáška P
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich osvojení hodnotit, případně certifikovat. Tvoří základní kameny ze kterých lze skládat alternativně uspořádané vzdělávací trasy, které lze snadno inovovat. Proč se zavádějí? Proč se zavádějí? -růst celoživotního vzdělávání - studium migrantů a uznávání jejich kvalifikací - individualizace vzdělávacích cest -globalizace pracovního trhu SVI Kladno Janyš

Jaké jsou výhody modulového systému? Transparentnost Transparentnost -mají jednotně koncipované cíle a představují uzavřené a při studiu i na pracovním trhu použitelné celky. Srovnatelnost Srovnatelnost - lze je použít v prezenční i kombinované formě studia i v celoživotním vzdělávání. Obsahově shodné moduly jsou srovnatelné a vzájemně zastupitelné. - po zařazení do kreditního systému jsou hodnoty modulů srovnatelné nejen v národním, ale i v evropském kvalifikačním rámci SVI Kladno Janyš

Co jsou kredity Kredity představují určité bodové hodnocení jednotlivých modulů, vyjadřující potřebné množství práce studenta, potřebné k osvojení učiva daného modulu. Kredity představují určité bodové hodnocení jednotlivých modulů, vyjadřující potřebné množství práce studenta, potřebné k osvojení učiva daného modulu. Jedné vyučovací hodině týdně za semestr (to je v průměru za 15 hodin) odpovídá 1 kreditní bod. Jedné vyučovací hodině týdně za semestr (to je v průměru za 15 hodin) odpovídá 1 kreditní bod. Student v terciární formě vzdělávání by si měl za semestr úspěšně osvojit moduly s hodnotou alespoň 30 kreditů Student v terciární formě vzdělávání by si měl za semestr úspěšně osvojit moduly s hodnotou alespoň 30 kreditů Bakalářskému studiu odpovídá požadavek na získání 180 kreditů Bakalářskému studiu odpovídá požadavek na získání 180 kreditů Magisterskému studiu odpovídá zisk 300 kreditů Magisterskému studiu odpovídá zisk 300 kreditů Modulové učební plány VOŠ pracují rovněž se 180 kredity (ne všechny musí být uznatelné v bakalářském studiu) Modulové učební plány VOŠ pracují rovněž se 180 kredity (ne všechny musí být uznatelné v bakalářském studiu) SVI Kladno Janyš

Co je ECTS? ECTS je Evropský systém přenosných kreditů. Je nástrojem umožňujícím mezinárodní srovnatelnost modulů v terciárním vzdělávání, bez ohledu na to, jakou formou vzdělávání nebo ve které zemi EU student modul absolvoval. ECTS je Evropský systém přenosných kreditů. Je nástrojem umožňujícím mezinárodní srovnatelnost modulů v terciárním vzdělávání, bez ohledu na to, jakou formou vzdělávání nebo ve které zemi EU student modul absolvoval. Na všech VŠ je kreditní systém používán a školy vydávají absolventům mimo diplomu ještě „dodatek diplomu“ s výčtem absolvovaných modulů a s jejich kreditní hodnotou. Na všech VŠ je kreditní systém používán a školy vydávají absolventům mimo diplomu ještě „dodatek diplomu“ s výčtem absolvovaných modulů a s jejich kreditní hodnotou. Získané kredity jsou započitatelné při studiu ve všech zemích EU. Získané kredity jsou započitatelné při studiu ve všech zemích EU. Vyšší odborné školy nemají zatím kreditní systém povinný. Pokud jej používají, mohou vydávat analogický dodatek k diplomu, který jednotně připravilo Národní centrum Europassu v NÚOV. Vyšší odborné školy nemají zatím kreditní systém povinný. Pokud jej používají, mohou vydávat analogický dodatek k diplomu, který jednotně připravilo Národní centrum Europassu v NÚOV. SVI Kladno Janyš

Studijní zátěž Kreditní hodnota jednotlivých modulů se neodvozuje jen z počtu vyučovacích hodin, ale má být odvozena ze skutečné doby potřebné k osvojení modulu, bez ohledu na formě a místu, kde vzdělávání probíhá. Tato doba se počítá jako studijní zátěž. Kreditní hodnota jednotlivých modulů se neodvozuje jen z počtu vyučovacích hodin, ale má být odvozena ze skutečné doby potřebné k osvojení modulu, bez ohledu na formě a místu, kde vzdělávání probíhá. Tato doba se počítá jako studijní zátěž. Studijní zátěž představuje celkový počet hodin, který student věnuje osvojení modulu, včetně domácí přípravy, konzultací, řešení úloh, studia literatury apod. Studijní zátěž představuje celkový počet hodin, který student věnuje osvojení modulu, včetně domácí přípravy, konzultací, řešení úloh, studia literatury apod. Studijní zátěž by měla být základním kriteriem pro stanovení počtu kreditů přidělovaných určitému modulu. Studijní zátěž by měla být základním kriteriem pro stanovení počtu kreditů přidělovaných určitému modulu. SVI Kladno Janyš

Charakteristika studijního modulu Záhlaví s organizačními údaji Záhlaví s organizačními údaji - Název studijního modulu - Typ modulu - Doporučený ročník /semestr - Rozsah studijního modulu v hodinách - Počet získaných kreditů - Jiný způsob vyjádření rozsahu (mimo prezenční formu se uvádí studijní zátěž) - Způsob zakončení - Forma výuky - Vyučující SVI Kladno Janyš

Popisná část modulu - Anotace modulu (hlavní cíle a obsah modulu) - Vstupní předpoklady (střední škola, kvalifikace, specifické vědomosti, praxe) - Cíle modulu (podrobněji rámcové cíle modulu) - Obsah modulu (uspořádaný obsah učiva ) - Forma hodnocení (testy, kontrolní práce, případové studie, forma závěrečné zkoušky) - Kriteria hodnocení (vědomosti, dovednosti, kompetence studenta po absolvování modulu) - Studijní zátěž (rozpis časového zatížení studenta) - Seznam doporučené literatury ( v členění povinná, doporučená) SVI Kladno Janyš

B 6208 EKONOMIKA A MANAGEMENT Podniková ekonomika a management Dc – Charakteristika studijního modulu Název studijního moduluÚvod do marketingu - ÚMAR Typ moduluPovinnýDop. ročník / semestr2. Rozsah studijního modulu30 hodinHod./týden2pKreditů3 Jiný způsob vyjádření rozsahu Způsob zakončeníZkouškaForma výukyPřednášky Další požadavky na studenta Vyučující doc. Ing. Zdeněk LINHART, CSc. Anotace modulu: Seznámení se základy marketingu, s vybranými marketingovými činnostmi, s pojetím a funkcí marketingu ve firemní struktuře organizace, seznámení s metodami a technikou získávání informací o tržní situaci, s motivačními průzkumy, propojení těchto poznatků s výrobou, seznámení s činnostmi, které jsou využívány k podpoře odbytu výrobků a služeb. Vstupní předpoklady: Modul předpokládá vstupní znalosti z ekonomie. Cíle modulu: Naučit studenty používat metody objevování potřeb, kvantifikace přírůstku obratu, navrhování akcí s ohledem na žádoucí marketingový mix a oslovování partnerů v projektu (tzv. komercionalizace) Obsah modulu: 1)Chování zákazníka, trhů, koncept jádra marketingu, koncepce marketingového řízení, metodika marketingových projektů 2)Segmentace, targeting a positioning 3)Marketingové strategie. Marketingový výzkum 4)Metody nastavování marketingového mixu 5)Plánování marketingových programů ceny, distribuce, výrobku a propagace 6)Organizace a kontrola marketingových činností 7)Projekt komercionalizace