Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Advertisements

TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Pozice velkých spotřebitelů energií v roce 2005 Karel Šimeček,SVSE Konference AEM,09/05.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Transkript prezentace:

Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR 9/2003 Karel Šimeček -AEM,SVSE

Zrod oprávněného zákazníka 1999-vznik SVSE budoucích oprávněných zákazníků,tlak na urychlení liberalizace 2001-počátek výběru dodavatelů 2002-prvních 60 velkých OZ využívá liberalizovaného trhu 2003-otevření trhu pro střední odběratele 2004-otevření trhu pro menší odběratele

Sdružení velkých spotřebitelů energií Vznik sdružením 40 největších odběratelů k spoluúčasti na vytváření pravidel trhu Hájí zájmy všech OZ s výjimkou domácností Využívá odbornosti pracovníků podnikových energetik a řídících pracovníků velkých firem Součást AEM,člen mezinárodní IFIEC ,soulad s direktivou EU Výrazná role v oblasti vzdělávání

Velcí Spotřebitelé - 1.vlna OZ Velký průmysl a doprava s vlastními profesionály,často kromě role odběratele i vlastní výroba,prodej a distribuce Elektřina je významná nákladová položka,regulují odběrové diagramy Vysoký stupeň připravenosti,podíl na vytváření pravidel trhu,schopnost lobbingu Nezávislost na dodavateli,tj.ochota změny dle výsledku pravidelných výběrových řízení

Očekávání velkých spotřebitelů Otevřená a nediskriminační pravidla trhu Konkurenční prostředí na straně nabídky včetně neomezování dovozu Možnost pracovat s více dodavateli Očekávají podporu vůči své konkurenci Prioritou je spolehlivost dodávek a jejich cena Jsou ochotni investovat do energetiky při při dobré návratnosti

Střední spotřebitelé - 2. vlna OZ Střední organizace - ostatní průmysl,služby Spotřeba elektřiny je vedlejší nákladovou položkou Většinou nedisponují profesionály z oblasti energetiky,nižší znalosti trhu Na vývoji pravidel trhu se podílejí pouze okrajově prostřednictvím profesních spolků Konzervatizmus při výběru dodavatele

Očekávání středních spotřebitelů Prioritou je příznivý cenový vývoj a široká nabídka služeb Požadují řešení odchylek,přenesení zodpovědnosti v plném rozsahu Jsou ochotni pracovat delší dobu s jedním dodavatelem,pokud je schopen doložit konkurenceschopnost své dodávky Jsou schopni investovat do energet.úspor

Menší spotřebitelé - 3.vlna OZ Podnikatelé,samostatné výrobny,zemědělství, služby Spotřeba elektřiny je sledována pouze v rámci ekonomického controlingu Minimální znalosti o podmínkách trhu a možnostech regulace Nepodílejí se na vývoji pravidel energetického trhu,nebývají sdruženi

Očekávání menších spotřebitelů Očekávají komplexní nabídku dodávky elektřiny a s tím spojených služeb Nezabývají se výběrem či změnou dodavatele, pokud nedospějí k názoru,že jim vytváří nevýhodné podmínky Investují do energetické problematiky pouze v rámci obnovy zařízení

Cílové podoba trhu s elektřinou Český trh s konkurenčním prostředím na straně nabídky i poptávky jako součást evropského energetického trhu Nezávislá přenosová soustava s pravomocí nákladově nejefektivnějšího výběru evropského dodavatele podpůrných služeb,rozvoj možností přeshraničního obchodování Na vládní politice nezávislý regulační úřad kontrolující přirozené monopoly a OTE zodpovídající za spolehlivou organizaci trhu Oddělení obchodní činnosti a standartizace distribuční role REAS

Cílová podoba trhu Pro spotřebitele efektivní řízení a kontrola podniků se státní účastí Průhledné a ÚHOS kontrolované chování dominantních výrobců a dodavatelů ve smyslu udržení konkurenčního prostředí Respektované postavení organizace spotřebitelů (SVSE) jako partnera ve vývoji pravidel trhu a existence profesní organizace zprostředkující výměnu názorů všech energetických subjektů(AEM)

Hodnocení průběhu liberalizace trhu Téměř bez vyjímky vysoce pozitivní Vývoj cen ,jejich struktury a vývoj pravidel trhu splnil očekávání Důležitost existence organizace zastupující zájmy spotřebitelů a její dobrá spolupráce s MPO,ERÚ, ČEPS Vysoká konkurence na straně nabídky

Problémy roku 2002 - 2003 Možnosti spekulace s krátkodobým nedostatkem elektřiny na trhu - regulační stupně..řešeno úpravami v legislativě Nedostatečná nabídka podpůrných služeb, omezené možnosti ČEPS…vyřešeno Podmínky malých resp.závodních výrobců oproti velkým…řešeno v syst.poplatcích Málo likvidní a přístupný spotový trh OKO pro menší objemy obchodování..řešeno CDS Vlastnické poměry v ČEZ,ČEPS a REAS ..vývoj probíhá a bude pokračovat

Aktuální nabídka AEM/SVSE v oblasti vzdělávání Manuál provozovatele lokální distribuční soustavy na internet. stránkách SVSE Statistika vývoje podmínek OZ , dotazníková akce - říjen,listopad Seminář k cenovému vývoji v roce 2003 - listopad