Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_14 Název DUMu: Bílé polévky 1 Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum:
Střední škola Oselce Bílé polévky zahuštěné zásmažkou (jíškou) základ polévek tvoří vývar B, C, rybí, zeleninový... připravenou jíšku zalijeme vývarem, provaříme minut podle připravované polévky doplníme vložkou, dochutíme, případně zjemníme mlékem, smetanou, máslem, žloutkem
Střední škola Oselce Vývar B - opakování vepřové kosti omyjeme, rozsekáme a spaříme vložíme do studené vody, přidáme celý pepř, sůl, omytou cibuli ve slupce a vaříme velmi mírným varem (táhnutím) 2-3 hodiny půl hodiny před koncem vaření přidáme očištěnou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) a uvaříme doměkka hotový vývar přecedíme přes hustý cedník, použijeme k přípravě bílých polévek a omáček vepřová žebra
Střední škola Oselce Vývar C - opakování drůbeží kosti omyjeme, rozsekáme a spaříme výrobní postup je dále stejný jako u vývaru B, ale vaříme pouze 1-2 hodiny použijeme k přípravě hnědých a bílých drůbežích polévek kuřecí skelet
Střední škola Oselce Příprava jíšky 1.Světlá jíška – rozehřátý tuk (máslo, olej) a hladkou mouku krátce osmažíme. 2.Cibulová jíška – na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, pak přidáme hladkou mouku a krátce osmažíme. 3.Cibulopapriková jíška - na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, osmažíme, nakonec přisypeme červenou papriku (v tuku uvolňuje barvivo) a krátce osmahneme, aby nezhořkla.
Střední škola Oselce Příprava světlé jíšky
Střední škola Oselce Příprava cibulové jíšky
Střední škola Oselce Příprava cibulo-paprikové jíšky Osmažit cibuli Přidat hladkou mouku Přidat červenou papriku Promíchat a orestovat
Střední škola Oselce Bílé polévky zahuštěné jíškou Zeleninová polévka – očištěnou, nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, hrášek a květák) uvaříme se solí doměkka. Připravíme si cibulovou jíšku, kterou zalijeme vývarem B a vývarem ze zeleniny. Provaříme minut, přidáme uvařenou zeleninu, dochutíme solí, zjemníme máslem a zdobíme nasekanou zelenou natí.
Střední škola Oselce Bílé polévky zahuštěné jíškou Květáková polévka – květák očistíme, rozdělíme na menší růžičky a propláchneme vodou. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme do poloměkka. Připravíme si světlou jíšku, do které nastrouháme muškátový oříšek, zalijeme vývarem B a vývarem z květáku, provaříme minut. Pak přidáme nakrájený vařený květák, mléko a krátce povaříme. Dochutíme solí, zjemníme máslem a přidáme nasekanou zelenou nať. Vaření květáku Zjemňování polévky smetanou
Střední škola Oselce Bílé polévky zahuštěné jíškou Brokolicová polévka – připravujeme stejně jako polévku květákovou. Brokolicová polévka Vaření brokolice v osolené vodě Uvařená brokolice Mixování
Střední škola Oselce Bílá polévka zahuštěná cibulovou jíškou Bramborová polévka – očištěné, oloupané brambory nakrájíme na kostičky a vaříme se solí a kmínem doměkka. Připravíme si cibulovou jíšku, kterou zalijeme vývarem B a vývarem z brambor. Provaříme minut, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), sůl, pepř, majoránku a uvaříme doměkka. Pak přidáme vařené brambory, dochutíme česnekem utřeným se solí a krátce povaříme. Zdobíme petrželovou natí.
Střední škola Oselce Příprava bramborové polévky Cibulová jíška Vývar B brambory Česnek utřený se solí Majoránka Kmín Hotová bramborová polévka Kořenová zelenina
Střední škola Oselce Bílá polévka zahuštěná cibulo- paprikovou jíškou Gulášová polévka – očištěné, oloupané brambory nakrájíme na kostičky a vaříme se solí a kmínem doměkka. Připravíme si cibulo-paprikovou jíšku, kterou zalijeme vývarem B a vývarem z brambor. Provaříme minut, nakonec přidáme nakrájené vařené brambory, vařené maso, majoránku, pepř a krátce provaříme. Dochutíme česnekem utřeným se solí. Zdobíme zelenou petrželkou.
Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Jíšku v polévce provařujeme: minut minut 5-10 minut neprovařujeme
Střední škola Oselce Vyber kořenovou zeleninu květák mrkev celer brokolice cibule petržel česnek brambory
Střední škola Oselce Vyber správné odpovědi Bílé polévky zaléváme vývarem: A - hovězím B - vepřovým z brambor C - drůbežím zeleninovým
Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. polevka_l.jpg Vep%C5%99ov%C3%A1%20%C5%BEebra.png Ku%C5%99ec%C3%AD%20skelet.png Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.