Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Zásady jednoduchého stolování Číslo DUM: VY_52_INOVACE_102_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Vybavení kuchyně Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti zásad stolování Klíčová slova: Zásady při stolování Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 3. srpna 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
Zásady jednoduchého stolování
Před jídlem… Prostřeme na čistý stůl Upravíme si oblečení i účes Umyjeme si ruce Muži stojí, dokud si nesednou ženy
Během jídla… Začínáme jíst až mají co i ostatní Povídáme si o vhodných tématech Ústa si otíráme ubrouskem Používáme příbor Sedíme rovně
Po jídle… Příbor složíme na talíř Otřeme si ústa ubrouskem Složený ubrousek odložíme na talíř Prvně vstává hlavní osoba Muži pomáhají ženám
Řeč příborů Podle toho, jakým způsobem položíme příbor na talíř, poznají ostatní, co bychom ještě rádi…
Průšvihy u stolování… Olizování příborů Mluvení s plnou pusou Čichání k jídlu Foukání do polévky Houpání na židli Kopání nohama Mlaskání, hltání Podpírání hlavy
Úkoly pro žáky 1.Doplň věty: 2.Co říkají příbory? Před jídlem si musíme umýt r - - e. Ústa si utíráme u - - - - - - - m. K jídlu používáme p - - - - r. 2.Co říkají příbory?
Děkuji za pozornost!