Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha AKTUÁLNÍ STAV ČERPÁNÍ OPPI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kreativita a fondy EU z pohledu Ministerstva průmyslu a obchodu
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Podpora podnikání a investic v regionech ze Strukturálních fondů EU
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Možnosti podpory podnikání a inovací ze strukturálních.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Operační program Podnikání a inovace Aktuální.
Představení aktuální situace rozvoje MSP a podpory podnikání v Moravskoslezském kraji z pohledu CzechInvestu Martin Babuška.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Operační program Podnikání a inovace
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 8. prosince 2011, Praha Kreativita a fondy EU z pohledu.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Operační program Podnikání a inovace
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Sněm RVŠ dne 19. května 2011 Vladimír Kebo
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Úspěšnost čerpání OPPI a budoucnost OP PIK.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav přípravy OP PIK Možnosti podpory podnikatelů.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE - OPPI Program Prosperita.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 5. prosince 2011, Praha AKTUÁLNÍ STAV ČERPÁNÍ OPPI Novinky připravované pro rok 2012 Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace SF

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Základní programový dokument resortu průmyslu a obchodu pro čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU v programovacím období 2007 – Alokace OPPI: EUR Kč Financování OPPI: Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF)85 % Státní rozpočet15 % Kurz: 25,548 CZK/EUR OPPI – Operační program Podnikání a inovace

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA OPPI = 6 prioritních os = 16 programů podpory Start Jeremie Progres Záruka ICT v podnicích ICT a strategické služby Rozvoj Eko-energie Inovace Potenciál Prosperita Spolupráce Školicí střediska Nemovitosti Poradenství Marketing 1 – Vznik firem 2 – Rozvoj firem 3 – Efektivní energie 4 – Inovace 5 – Prostředí pro podnikání a inovace 6 – Služby pro rozvoj podnikání

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA K 2. prosinci 2011 bylo vyhlášeno57 výzev v celkové alokaci 89,7 mld. Kč Vyhlášené výzvy OPPI Prioritní osaAlokace výzev 1. Vznik firem Kč 2. Rozvoj firem Kč 3. Efektivní energie Kč 4. Inovace Kč 5. Prostředí pro podnikání a inovace Kč 6. Služby pro rozvoj podnikání Kč OPPI celkem Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Vyhlášené výzvy OPPI - aktuálně přijímáme žádosti do těchto výzev VýzvaPříjem žádostí doAlokace Pilotní projekt INOVATIVNÍ AKCE podpora transferu znalostí mil. Kč PROGRES mil. Kč ICT a strategické služby mil. Kč INOVACE – Inovační projekt* mil. Kč ICT v podnicích mil. Kč ROZVOJ mil. Kč ŠKOLICÍ STŘEDISKA* mil Kč INOVACE - Patent mil. Kč Projekt CzechAccelerator mil. Kč *příjem žádostí dočasně pozastaven, z důvodu vysokého počtu přijatých RŽ

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Počet podaných registračních žádostí: projektů Hodnota podaných registračních žádostí: 203,6 mld. Kč Počet podaných plných žádostí: projektů Hodnota podaných plných žádostí:110,5 mld. Kč Počet vydaných Rozhodnutí:6 297 projektů Hodnota podpory v Rozhodnutích: 52,4 mld. Kč Zájem podnikatelů o podporu z OPPI Data k

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Stav implementace OPPI – neexistují problémy s absorpční kapacitou Data k

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejúspěšnější programy – podané registrační žádosti Data k Celkem RŽ

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejúspěšnější programy – podané registrační žádosti Data k Celkem 203, 6 mld. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejúspěšnější programy – podané plné žádosti Data k Celkem PŽ

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Nejúspěšnější programy – podané plné žádosti Data k Celkem 110, 5 mld. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Dotační programy podle krajů Data k

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA V jednotlivých krajích proplaceno již 16,9 mld. Kč Data k Jihomoravský Moravskoslezský Středočeský

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Autorizovaná podpora ke 30. listopadu 2011 Dotace*17,7 mld. Kč Úvěry a záruky 6,2 mld. Kč Technická asistence 1,3 mld. Kč Celkem25,2 mld. Kč Měsíční čerpání překročilo 1 mld. Kč, byly autorizovány prostředky ve výši: srpen 20111,067 mld. Kč září ,205 mld. Kč listopad ,078 mld. Kč * Včetně podpory vyplacené v rámci interních projektů v oblastech podpory 5.1 a 6.2. V rámci OPPI celkově proplaceno již více než ¼ alokace

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Cíl 2011: 10 miliard na účty českých podnikatelů Celkem 25,2 mld. Kč

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Zajištění poptávkové strany inovačního procesu: opatření pro zakládání nových inovačních firem, rozvoje kapacit VaV v podnicích a v oblasti komercializace výstupů VaV prostřednictvím jednotlivých firem. Podporujeme inovace Programy OPPI zaměřené přímo na oblast VaV Inovacepořízení techniky potřebné pro zavedení výsledků VaV do výroby podpora pořízení patentů Potenciálvýstavba podnikových center pro výzkum a vývoj Prosperitabudování vědeckotechnických parků, inkubátorů a další infrastruktury Spoluprácezakládání klastrů vznik technologických platforem Příjemci: malé, střední i velké podniky, veřejné výzkumné instituce, VŠ, fyzické osoby

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Jak úspěšně implementovat v programu POTENCIÁL Společnost Evektor byla založena v roce Působí v oblasti vývoje a konstrukce letadel. V současné době vyvíjí vlastní letouny EV-55 Outback a VUT100 Cobra. Společnost spolupracuje i s významnými evropskými automobilkami a s dalšími společnostmi z oblasti strojírenského a spotřebního průmyslu. V současné době spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu se společností Evektor probíhá prostřednictvím programů IMPULS a Potenciál (OPPI).

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Jak úspěšně implementovat v programu POTENCIÁL Evektor, s.r.o. – Generativní technologie ve vývoji prototypů V rámci projektu bylo vybudováno průmyslové vývojové centrum zahrnující moderní prototypová zařízení (FDM, Vakuum casting) a doplňujících zařízení (3D Scanner) včetně příslušného softwarového vybavení.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Jak úspěšně implementovat v programu POTENCIÁL Evektor, s.r.o. – Generativní technologie ve vývoji prototypů Celkové způsobilé výdaje: Kč Přiznaná výše podpory: Kč Míra podpory: 40 % Aktuální stav projektu: realizace projektu Počet etap: 3 etapy Dosud proplaceno: Kč (2 etapy)

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Jak úspěšně implementovat v programu INOVACE Aktuální stav projektu: Monitorování projektu Popis projektu: Zavedení výroby nanostrukturních titanových polotovarů a polotovarů z jiných materiálů společnosti COMTES FHT a.s. pro použití v lékařských aplikacích (dentální a kostní implantáty). Po úspěšném zavedení – celosvětově první průmyslový dodavatel nanostrukturního titanu. Celkové způsobilé výdaje: Kč Přiznaná výše podpory: Kč COMTES FHT a.s. Výroba nanostrukturních materiálů pro medicínské aplikace

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Aktuální stav projektu: Monitorování projektu Popis projektu: Zavedení procesu „Montáže a finalizace elektronových a iontových mikroskopů v čistých prostorách“. Čisté montáže umožnily TESCANu montovat ultravakuové sestavy, které jsou nezbytnou součástí autoemisních elektronových mikroskopů (SEM), zařízení s iontovým svazkem a ultravakuových analytických zařízení. Celkové způsobilé výdaje: Kč Přiznaná výše podpory: Kč Jak úspěšně implementovat v programu INOVACE TESCAN, a.s. - Dodávka technologie pro zajištění provozu v super čistých montážích firmy TESCAN

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA plán výzev na rok 2012 nelze přesně stanovit - v současné době probíhá hodnocení v rámci dosud vyhlášených výzev dle aktuální situace budou rovněž vyhlašovány výzvy interních projektů v rámci dotačních programů Předpokládané vyhlašování nových výzev v roce 2012 ProgramAlokace výzevVyhlášení Progres300 mil. Kčleden 2012 Nemovitosti1000 mil. Kčleden – únor 2012 Eko-energie800 mil. Kčjaro 2012 Potenciál1800 mil. Kčduben 2012 Marketing300 mil. Kčduben 2012

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA podpora nového typu partnerství podnikatelské a akademické sféry založená na úspěšném britském programu Knowledge Transfer Partnership přímá aplikace výzkumných poznatků a znalostí v podniku, které mají strategický význam pro jeho další rozvoj, za účasti jednoho či více kvalifikovaných odborníků (např. absolventů, doktorandů) a za odborného dohledu univerzitního pracoviště Cíl pilotního projektu otestovat funkční model partnerství a podmínky programu v českém prostředí implementace probíhá ve spolupráci s odborníky z University of Salford (UK) v rámci oblasti podpory 5.1 Platformy spolupráce v alokaci pro tzv. Inovativní akce (testování nových přístupů) Podpora transferu znalostí

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA pilotní výzva vyhlášena v červnu 2010 podpořeno 6 projektů partnerství podniků a univerzit Příjemce podpory: malý a střední podnik Forma podpory:služby univerzitního pracoviště poskytnuté partnerskému podniku hrazené ze 100% Maximální podpora:1,2 mil. Kč Prodloužení pilotní výzvy 30. září 2011 – znovu otevřen příjem projektů do pilotní výzvy, projekty je možno podávat do 15. prosince 2011 Dosavadní výsledky Knowledge Transfer Partnership

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 1.ASIO spol. s r.o. + VUT Brno (Fakulta stavební) „Synergie z odpadních vod“ 2.5M s.r.o. + Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (Fakulta technologická) „Inovace procesu vývoje lepidel a laminačních směsí na bázi reaktoplastů formou transferu znalostí“ 3.HOFMEISTER s.r.o. + Západočeská univerzita v Plzni (Fakulta strojní) „Zlepšení technicko - technologických procesů ve firmě HOFMEISTER“ Příklady podpořených projektů KTP

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Děkuji za pozornost Ing. Zuzana Matějíčková ředitelka odboru implementace strukturálních fondů