Společná zemědělská politika po roce 2013 – přímé platby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY EU PRO ROKY
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Chmelařský kongres Praha 2008
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Agrofórum 2012 přímé platby po roce 2013
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Záměry z nově připravované zemědělské politiky od
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Společná zemědělská politika po roce 2013 Semináře AK a PK
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Regionální platby František Střeleček Jana Lososová Jihočeská univerzita – Agrární komora ČR.
Zásady správné zemědělské praxe
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Přednost početních operací
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Společná zemědělská politika ES/EU Představení problematiky; vývoj a reformy SZP 21. září 2009.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Sedlejov Ing. Jaroslav Humpál Ing. Jaroslav Pražan, Ph.D.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Společná zemědělská politika po roce 2013 – přímé platby Ing. Jaroslav Humpál

Osnova presentace Predikce cen Přímé platby Jejich výše Degrese a stropy (V presentaci se jedná o propočty na základě stávajícího stavu návrhů.)

Predikce změn cen (DG agri)

Průměrná platba na hektar a příjemce (rok 2013)

Závislost zemědělského příjmu na dotacích (průměr 2007-2009)

„Nová SZP“ Je skutečně „nová“? Přináší deklarované zjednodušení a snížení administrativy? Jde v podstatě jen o kosmetické úpravy, zejména v oblasti přímých plateb S malými úpravami pokračuje v nespravedlivém historickém principu přímých plateb Odklon od decouplingu, zvýšení procenta na couplované platby

Hlavní výzvy Postupná náprava nejnaléhavějších nedostatků Posun k ekologičtější, spravedlivější, efektivnější a účinnější SZP Odklon od podpory příjmů a tržních opatření směrem k ŽP Zachování dvoupilířového systému Opuštění historického principu

Přímé platby Odmítnutí flat rate (jedna stejná sazba v celé EU) Postupné přerozdělení a lepší cílení Spravedlivé platby však neznamenají stejné Podpora pouze aktivních zemědělců Zastropování s tím, že by měl brán ohled na pracovní místa a jejich udržení

Navrženy změny celkem 7 nařízení Přímé platby Společné organizace trhu Venkovský rozvoj (EAFRD) Horizontální nařízení (financování, řízení a monitoring SZP) Podmínky dotací a náhrad pro některé komodity v rámci STO Změna nařízení č. 73/2009 přechodná opatření v roce 2013 Změny STO u vína

Přímé platby Dle návrhu finanční perspektivy pro roky 2014-2020 budou v oblasti přímých plateb upraveny národní obálky přímých plateb těm členským státům, které mají méně než 90 % průměru EU 27, a to o 30 % rozdílu.

Změny průměrné výše přímých plateb v €/ha

Redistribuce přímých plateb – třetinové snížení rozdílu mezi současnou úrovní a 90% úrovně průměru EU do roku 2017

Zemědělská aktivita je Pěstování nebo chov zemědělských produktů včetně sklizně, dojení, chovu a šlechtění zvířat a držení zvířat pro faremní účely, Udržování zemědělských pozemků ve stavu, který je činí vhodnými k pastvě nebo kultivaci bez žádných speciálních zásahů mimo běžné tradiční zemědělské technologie a mechanizmy Vyvíjení minimální aktivity stanovené členským státem na pozemcích udržovaných ve stavu vhodném k pastvě nebo pěstování

Aktivním farmářem není Pokud suma všech přímých plateb je nižší nežli 5 % všech příjmů z nezemědělské činnosti v příslušném roce, nebo Jejich zemědělská činnost je hlavně směřována k údržbě ploch ve stavu vhodném ke kultivaci nebo pastvě a nevyvíjejí minimální aktivitu stanovenou členským státem. Neplatí pro farmáře pobírající méně nežli 5000 € přímých plateb za minulý rok.

Složení přímých plateb 30 % povinně na ozelenění – greening 5 % přírodní omezení (NHP, větší rozsah nežli stávající LFA) dobrovolné, 10 % lze také převést do druhého pilíře (v propočtech neuvažováno) Do 10 % malí zemědělci – povinné 2 % mladí začínající zemědělci - povinné Do 10 % platby spojené s produkcí - dobrovolné Zbytek tzv. základní sazba

Ozelenění diversifikace pěstovaných plodin – nad 3 ha o.p. - pěstování minimálně 3 různých plodin, každá na více nežli 5 % a výměry orné půdy a maximálně na 70 % výměry orné půdy, (? Je nesmysl, aby na 4 ha zemědělec měl každý rok 3 plodiny) udržení výměry trvalých travních porostů, při zachování možnosti dočasných travních porostů v rotaci plodin, přičemž porost TP na o.p. musí být minimálně 5 let, možné snížení max. o 5 %. ekologicky zaměřené plochy – musí být prováděno na minimálně 7 % výměry zemědělské půdy (mimo trvalé pastviny). Jedná se zejména o opatření ve vztahu k vodě (např. zasakovací pásy, zatravněné údolnice, terasy, krajinné prvky, ochrana biologické rozmanitosti, ochrana fauny a flory, půda v klidu,… ), Dodržování podmínek je povinné, při nedodržení nebo nepřihlášení není nárok ani na základní platbu.

Přírodní omezení Je na rozhodnutí členského státu Maximálně lze použít 5 % národní obálky přímých plateb. Má širší význam a rozsah nežli stávající LFA. Oblasti s přírodními omezeními zůstanou v 2. pilíři. Bude se poskytovat na celou výměru zemědělské půdy.

Stávající znevýhodněné oblasti (NHP)

Malí zemědělci Povinné pro členský stát , max. do 10 % národní obálky Dobrovolné pro zemědělce Minimální platba 200 € Možnost se přihlásit do systému pouze v případě, že suma všech přímých plateb je do 1000 € nebo do 15 % průměrné sumy přímých plateb na příjemce, tj. v ČR to je 6300 €, tedy pro CZ platí limit 1000 €. Pro SK také limit 1000 €

Malí zemědělci Zjednodušený systém, Žádné povinnosti v oblasti ozelenění Pokud zemědělec ze systému vystoupí, již se nemůže vrátit V limitu v ČR bude celkem 17 000 příjemců, potřeba finančních zdrojů 0,4 % základní a 0,2 % preference, celkem 0,6 % národní obálky přímých plateb, pro propočty uvažujme 1 %. SK - 1,9 % + 1,0%, celkem 2,9 %

Začínající mladí zemědělci Povinné pro členský státy, max. do 2 % národní obálky přímých plateb, max. příplatek 25 % základní sazby Budou poskytovány maximálně do 5 let po zahájení činnosti, maximální věk je stanoven na 40 let. Mladý farmář bude muset mít odpovídající profesní schopnosti a pravomoci. Bude možno je poskytovat maximálně do průměrné velikosti podniku v členském státě, tedy v CZ max. do výměry 89 ha. V SK do výměry 28,1 ha

Začínající mladí zemědělci (CZ) Jednalo by se o cca 6750 mladých farmářů, splňující dané podmínky, tj. cca 18,5 % z celkové počtu farem, a obhospodařující 524 tisíc ha, tj. 14,9 % výměry zemědělské půdy, oprávněné k platbě. Platba by byla formou příplatku ve výši cca 34 €/ha (obálka 2 % ve výši 17 805 tis. € děleno 524 tis. ha).

Začínající mladí zemědělci (SK) Jednalo by se o cca 62950 mladých farmářů, splňující dané podmínky, tj. cca 9,4 % z celkové počtu farem, a obhospodařující 285 tisíc ha, tj. 15,2 % výměry zemědělské půdy, oprávněné k platbě. Platba by byla formou příplatku ve výši cca 28 €/ha.

Platby spojené s produkcí Pro státy, která mají SAPS, do 10 % obálky, ostatní do 5 % Půjde o pokračování stávajícího článku 68 nařízení Rady č. 73/2009. V letech 2010 a 2011 byl v ČR článek 68 využit pro podporu dojených krav, v letech 2012 a 2013 bude využit pro podporu dojených krav, masných krav, podpora chovu ovcí a koz, pěstování škrobárenských brambor a pěstování chmele.

Platby spojené s produkcí Půjde o platbu k zachování stávající úrovně produkce. Sektory: tvrdá pšenice, proteinové plodiny, energetické plodiny bramborový škrob, mléko a mléčné produkty, osiva, ovce a kozy, hovězí a telecí, leguminózy, chmel, cukrovka, ovoce a zelenina a energetické plodiny včetně rychle rostoucích dřevin, (vyjmenovány pouze sektory, přicházející v úvahu pro ČR). Platby na prasnice, vepřové nebo drůbež nejsou v návrhu nařízení zmíněny.

Platby spojené s produkcí Platby spojené s produkcí nejsou povinné, půjde o rozhodnutí členského státu. V roce 2016 by měly členské státy zhodnotit aplikaci couplovaných plateb a případně systém upravit. Při ekonomicky zdůvodněném požadavku lze požádat o zvýšení procenta na couplované platby, toto bude podléhat notifikaci Komise. V podstatě se zde se projevuje odklon od absolutního odpojení plateb od produkce, zavedeného reformou SZP z roku 2003 a následně kontrolou stavu SZP v roce 2009 (Health Check).

Platby spojené s produkcí (CZ) Pokud bude obálka ve výši 10 % rozdělena procentuelně stejně jako v případě využití článku 68 pro roky 2012 a 2013, pak lze očekávat následující sazby: VDJ přežvýkavců 140 € (dojné krávy, masné krávy a ovce/kozy), chmel 454 €/ha, 1014 €/ha škrobových brambor, Otázky – co s chmelem (propad cen) a s cukrovkou, případně i výkrmem skotu? MZe by mělo každoročně rozhodnout na základě ekonomických analýz

Základní platba Výše základní platby bude záviset na tom, které dobrovolné platby budou v ČR poskytovány a jaká suma bude potřeba na vykrytí plateb pro malé a dále pro mladé začínající farmáře. Pro výplatu přímých plateb bude aplikován systém platby na farmu jako v EU 15. To znamená přidělení platebních nároků s ponecháním 3 % národní reservy. Následně budou zemědělci platební nároky aktivovat a podle jejich aktivace se propočte příslušná platba.

Oprávněný hektar Zemědělská plocha podniku využívaná k zemědělské činnosti, v případě využívání k nezemědělské činnosti musí být zemědělská činnost dominantní, nebo Každá plocha, oprávněná k platbě v roce 2008 pod SPS nebo SAPS Transfer platebních nároků lze pouze mezi farmáři v příslušném členském státě.

Degresivní zastropování Suma všech přímých plateb na podnik mimo plateb za ozelenění bude podléhat degresi a zastropování. Od sumy se odečtou skutečné mzdové náklady, vykázané zemědělcem za minulý rok včetně povinných odvodů (zdravotní a sociální pojištění) Dopad bude řádově do 0,4 % obálky cca 299 tis. €, průměr EU 27 je 1,3 % (BU 9,8%,UK 5,2%,SK 3,1%,RO 2,9%, DE 0,2%, DK 0,2%) Největší dopad bude u extenzivních chovů paseného dobytka

Degrese a zastropování Suma přímých plateb % krácení 150 000 – 200 000 € 20 200 000 – 250 000 € 40 250 000 – 300 000 € 70 300 000 € a více 100

Degrese a stropování (% změny příjmu)

Propočet výše plateb pro ČR   jednotka 2014 2015 2016 2017a dále národní obálka tis. € 892 698 891 875 891 059 890 229 využívaná zemědělská půda ha 3 512 909 sazba průměrná sazba přímých plateb €/ha 254,12 253,89 253,65 253,42 obálky ozelenění povinné 30% 267 809 267 563 267 318 267 069 76,24 76,17 76,10 76,02 přírodní omezení dobrovolné max. 5% 44 635 44 594 44 553 44 511 2 064 000 21,63 21,61 21,59 21,57 malí farmáři povinné max. 1% 8 927 8 919 8 911 8 902 couplované platby dobrovolné, 10% 89 270 89 188 89 106 89 023 mladí povinné max. 2% 17 854 17 838 17 821 17 805 základní platba 52% 464 203 463 775 463 351 462 919 132,14 132,02 131,90 131,78

Propočet plateb pro SR jednotka 2014 2015 2016 2017 a dále   jednotka 2014 2015 2016 2017 a dále národní obálka tis. € 386 744 391 862 396 973 402 067 využívaná zemědělská půda ha 1 879 657 průměrná sazba přímých plateb €/ha 205,75 208,48 211,19 213,90 ozelenění povinné 30% 116 023 117 559 119 092 120 620 61,73 62,54 63,36 64,17 přírodní omezení dobrovolné max. 5% 19 337 19 593 19 849 20 103 1 165 387 16,59 16,81 17,03 17,25 malí farmáři povinné max. 3% 11 216 11 364 11 512 11 660 couplované platby dobrovolné, lze i více 10% 38 674 39 186 39 697 40 207 mladí povinné max. 2% 7 735 7 837 7 939 8 041 základní platba 50% 193 759 196 323 198 883 201 436 103,08 104,45 105,81 107,17

Praktický propočet pro podnik v ČR Viz excel Dopady na krácení obálky přímých plateb pro ČR ve výši 0,2% (cca 229 tis. €), pro SR ve výši 1,6 %, průměr EU 27 je 0,4 %.

Závěr Jde o obsah poslední verse návrhů EK ze dne 12.10.2011, předpokládáme, že nedojde k zásadním změnám Rozvoj venkova – musí se zpracovat příslušný národní plán, je zde prostor pro řešení národních specifik a problémů Není znám objem přidělených peněz, předpoklad je stejná suma jako v minulém plánovacím období

Děkuji za pozornost Problémy budou na úrovni EU – podle Lisabonu se musí Evropský parlament a Rada dohodnout – půjde o politické rozhodnutí. V ČR bude lobistický tlak od nevládek, zejména ve využití couplovaných plateb, tak i ohledně oblastí s přírodním znevýhodněním. Mail: humpal.jaroslav@uzei.cz