XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – 13. 1. 2011 – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Zadlužení, inflace, demografie
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Nástroj změny v místním prostředí
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nerostné bohatství ČR – potenciál rozvoje hospodářství
Vědecká spolupráce se zeměmi mimo EU Vladislav Čadil, Daniel Frank, Miloš Chvojka, Zdeněk Kučera, Michal Pazour, Tomáš Vondrák.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická politika ČR a EU a co je třeba změnit „Supermarket příležitostí“ nebo „hypermarket rizik“ ? XVIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš viceprezident.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
XXV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ ledna 2015 Horský hotel Jelenovská nad Valašskými Klobouky Ing. Pavel Bartoš, člen představenstva HK ČR, a předseda představenstva.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Společenské a hospodářské prostředí
Stupeň rozvoje států světa
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Podnikání a ochrana životního prostředí, zejména ovzduší Dopady směrnice EU o průmyslových emisích a její vliv na český průmysl po roce 2015 Ing. Pavel.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Hospodářství.
Surovinová bezpečnost a její legislativní zabezpečení Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s – Most Využívání.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Regionální politika EU v období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Transkript prezentace:

XXI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 11. – – Jelenovská Energetika a konkurenceschopnost českého a evropského hospodářství

30. červenec  Konkurenceschopnost  Podnikatelské prostředí  Zdroje  Role energetiky v podnikatelském prostředí  Koexistence podnikání a životního prostředí  Selský rozum Klíčové pojmy

30. červenec  Dobré podnikatelské prostředí je základní předpoklad konkurenceschopnosti  Definice a prosazování „zájmů“ (regionálních, národních, EU)  Kvalitní a dlouhodobě platné strategické dokumenty (hospodářská a průmyslová politika, státní energetická koncepce, surovinová politika, koncepce vzdělávání a vědy, výzkumu a inovací, koncepce ochrany životního prostředí aj.)  Politická stabilita a kontinuita hospodářství  Reálné a konkurenceschopnost podporující cíle Konkurenceschopnost

30. červenec globální trh a ekonomika existuje a funguje globální rovné podmínky v podnikání neexistují !!! Hlavní problém konkurenceschopnosti ČR (EU)

30. červenec Konkurenceschopnost:  V rámci ČR  Konkurenceschopnost v rámci EU  Konkurenceschopnost v globální ekonomice Základní národní zájem ČR

30. červenec  Stabilní a kontinuální právní a „dotační“ (??) prostředí !!!  Spolehlivá dostupnost zdrojů !!!  Kvalitní životní prostředí !!!  Morálka a sebereflexe společnosti !!!  Společenská podpora podnikání !!!  Rovnováha environmentálních, sociálních a hospodářských aspektů !!!  Vlastní know – how a jeho trvalý rozvoj !!! Podnikatelské prostředí

30. červenec  Zdroje - surovinové - energetické - lidské - finanční  Zdroje - obnovitelné - neobnovitelné - uspořené  Zdroje - ekonomicky a environmentálně přínosné - ekonomicky a environmentálně neutrální - ekonomicky a environmentálně škodlivé !!!  Zdroje - tuzemské !!! - exportované - importované – bezpečnost !!! Zdroje

30. červenec Tuzemské nerostné suroviny - dle horního zákona jsou bohatstvím státu !!! Důsledky neuváženého omezování těžební činnosti tuzemských surovin: - rostoucí závislost na importovaných surovinách z většinou ekonomicky i politicky nestabilních oblastí - export ekologických zátěží mimo ČR a EU - export pracovních míst - ekologická zátěž vznikající dopravou surovin - neřešme otázku „Těžit či netěžit ?“, ale otázku „Jak těžit ?“ Zdroje - surovinové I.

30. červenec Příklady:  Ruská surovinová strategie  Současný přístup Číny k vzácným zeminám  Dynamický rozvoj těžby a spotřeby uhlí ve světě – například ČÍNA, Indie, Ukrajina, Turecko, Vietnam a další – rozpor s koncepcí snižování CO2  Nesmyslné a nelogické omezování těžby a spotřeby uhlí v EU  Čínská expanze v získávání ložisek surovin ve světě – zejména v Africe  Rozsáhlé záplavy v Austrálii  Nově zprovozněný ropovod z Ruska do Číny Na co čekáme – chovejme se zodpovědně !!! Zdroje - surovinové II.

30. červenec Atributy vyspělého světa:  Nesmyslně vysoká spotřeba  Nesmyslná honba za trvalým růstem  Jaká je přiměřená životní úroveň ?  Kde jsou hranice standardní životní úrovně ve světě?  Chová se vyspělý svět racionálně ?  Jak se na tom podílí některé „nízké ceny“ Suroviny – nakládáme s nimi efektivně ?

30. červenec  Dostatečné  Spolehlivé  Dlouhodobě koncepčně řízené  Zabezpečující konkurenceschopnost  Ekologické  Motivující k úsporám  Teplárenské zdroje – ohrožení  Energetika není cíl, ale prostředek Energetické zdroje

30. červenec Komplexní pohled Suroviny Výroba energie Spotřeba energií Doprava !! EKOLOGIE - EFEKTIVITA !! NÁKLADY – CENA - KONKURENCESCHOPNOST

30. červenec Zkreslený pohled Suroviny Výroba energie Spotřeba energií Doprava DOTACE: - práce - suroviny - energie

30. červenec Nerespektovaná realita Suroviny Výroba energie Spotřeba energií Doprava ??? EKOLOGIE – EFEKTIVITA ??? DOTACE: - práce - suroviny - energie

30. červenec Potřeba el. energie na1 Kč HDP - 0,021kWh/1Kč Dotace na 1KWh - 12 Kč/kWh Spotřeba el. energie na dotaci - O,25 kWh Výroba 1 kWh ve FVE spotřebuje 0,25 kWh vyrobených v jiných zdrojích !! (bez ostatních souvisejících nákladů) Příklad fotovoltaika - dotace

30. červenec Emise CO 2 na 1 Kč HDP v ČR - 33,79 g/1Kč Dotace na 1KWh - 12 Kč/kWh Ekvivalent emisí CO 2 na 1kWh - 405,48 g CO 2 /1 kWh Výroba 1 kWh ve FVE emituje prostřednictvím dotace cca 400 g CO 2 /1 kWh!!! Příklad fotovoltaika –CO 2

30. červenec  Výroba elektrické energie – hnědé uhlí  bez kogenerace - cca 1200 g CO 2 /1 kWh  kogenerace - cca 400 g CO 2 /1 kWh  Výroba elektrické energie – černé uhlí  bez kogenerace - cca 900 g CO 2 /1 kWh  kogenerace - cca 300 g CO 2 /1 kWh  Výroba elektrické energie – fotovoltaika - cca 400 g CO 2 /1 kWh Srovnání emisí CO 2

30. červenec Vzniknou nová pracovní msta a podpoří se podnikání a konkurenceschopnost, ekologicky výhodné: Výsledek: - neúměrné zdražování energií - snižování konkurenceschopnosti - komplikace v sítích – další náklady - převažující dovoz komponentů ze zahraničí - odliv financí do zahraničí - problematický environmentální přínos Mýty a skutečnosti o obnovitelných zdrojích

30. červenec  Podnikatelé nejsou škůdci životního prostředí  Rovnováha environmentálních, sociálních a hospodářských aspektů  Co nejširší a komplexní pojetí  Zachování pravidel hospodářské soutěže a rovných podmínek v podnikání  Člověk je také součástí životního prostředí !!  Zachovejme si zdravý selský rozum Podnikání energetika a životní prostředí – nutná koexistence

30. červenec Jak řešíme energetiku ???

30. červenec Vnímat a respektovat realitu světa Návrat k tvorbám hodnot – k výrobním aktivitám Zaměstnanost – tvorba pracovních míst Hospodářská struktura by měla být v rovnováze s pracovními schopnostmi populace Používat selský rozum Návrh řešení

30. červenec Realita - převaha výrobních kapacit nad rozumnou spotředou trhu Zvýšit spotřebu nebo snížit výrobní kapacity? Délka pracovní doby: feudalizmus – 7 dnů, bez omezení raný kapitalizmus – 6 dnů, 8 hodin vyspělý kapitalizmus – 5 dnů, 8 hodin moderní doba - ??? Námět do diskuse

30. červenec Děkuji vám za pozornost