KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Martin Koňařík XLII. konference České demografické společnosti, , Praha Martin Koňařík.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Vzdělávací soustava ČR
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Věznice Heřmanice Souvislá praxe
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
VÝKON TRESTU ODNĚTÍ SVOBODY Z POHLEDU ZACHÁZENÍ S ODSOUZENÝMI
INFORMAČNÍ VÝCHOVA JAKO AKTUÁLNÍ DIMENZE PŘÍPRAVY UČITELŮ Rambousek Vladimír – Mošna František Pedagogická orientace 1999, č. 3, s ISSN
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
Příprava na výkon povolání
Organizační struktura
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Financování regionálního školství
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Výkon trestu odnětí svobody a problematika resocializace a reintegrace
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Srovnání škol České republiky a Slovenské republiky Nikola Kejhová Rájec – Jestřebí V úzkých Gymnázium Boskovice 2012.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Programy pro mladistvé a mladé dospělé
Limity a úskalí resocializačního působení u pachatelů z řad mládeže
Rozvoj výuky cizích jazyků
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Bc. Magdalena Zábranská
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Pedagogika jako vědecká disciplína
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
FINANČNÍ GRAMOTNOST Ten dělá to a ten zas tohle
Prezentace školy SOU Lázně Bělohrad.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Organizační struktura
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30 KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30. březen 2012 My hotel lednice

Diskuzní příspěvek na téma „ Možnosti vzdělávání sociálně vyčleněných jedinců“ Vězni jako cílová skupina vzdělávání dospělých. Ve společnosti je v současné době 23 700 jedinců, které soud zbavil svobody. Na různě dlouhou dobu jsou umístěni do vězení a je na pracovnících vězeňské služby zajistit, aby mohli čas smysluplně využívat. Podle platného zákona z r. 1999 je pro odsouzené zákonná povinnost v průběhu výkonu trestu pracovat. Výjimkou jsou pouze starobní důchodci a jedinci, kterým to nedovoluje zdravotní stav. Realita – maximální hranice 60% práce schopných. Do aktivit, které nahrazují klasické pracovní zařazení patří mimo jiné i vzdělávání.

Počátky vězeňského školství u nás sahají do dob Rakousko – Uherska Počátky vězeňského školství u nás sahají do dob Rakousko – Uherska. Za průkopníka je považován páter František Josef Řezáč, který působil jako duchovní ve Svatováclavské trestnici v Praze. V 50.letech 19. století vznikl moderní penitenciární systém vzdělávání ve věznicích.

Školní vzdělávání bylo povinné pro mladé trestance ve věku 14 až 21 let a pro negramotné a pologramotné do věku 35 let. (K návštěvě školy však mohli být připuštěni i starší trestanci, jestliže ukázali, že jsou schopni výuky. Pozornost a píle byly povinností každého žáka). Vedle elementárního vyučování směřujícího k doplnění znalostí základní školy, existoval i vyšší stupeň, zaměřený na získání praktických dovedností v určitém oboru. Zde se řídili osnovami platnými pro veřejné učňovské školy. Bylo možné absolvovat celou řadu odborných kurzů nebo získat výuční list bez udání místa, kde byl vystaven. Výchovnou a vzdělávací činnost obstarávali ústavní učitelé a duchovní.

V roce 1981, po dohodě Ministerstva školství a Ministerstva spravedlnosti bylo zřízeno střední odborné učiliště Sboru nápravné výchovy a od roku 1983 bylo zařazeno do sítě školských zařízení. Střední odborné učiliště se členilo na ředitelství a místní odloučená pracoviště. Po listopadu 1989, po rozsáhlé amnestii z 370 žáků ukončilo výuku pouze 27 a z toho někteří přijeli vykonat zkoušku už po svém propuštění.

S reformou českého vězeňství byly zpracovány koncepce vzdělávání podle zkušeností ve vyspělých zemích jejichž cílem bylo: udělit vzdělávání stejný statut jako pracovnímu zařazení realizovat vzdělávání ve všech věznicích zřizovat kurzy pro získání nebo rozšíření kvalifikace realizovat vzdělávání v rozsahu základní školy modernizovat a rozšířit nabídku učebních oborů

Ne všechno se podařilo důsledně naplnit Ne všechno se podařilo důsledně naplnit. Ovlivňovaly to finanční limity, přeplněnost věznic, hromadné ubytování apod. V současné době působí ve Vězeňské službě České republiky Střední odborné učiliště a v rámci tohoto pak 6 školských vzdělávacích zařízení, do kterých je začleněno kolem 500 vězněných osob.

Nyní pohovořím o konkrétní situaci ve Věznici Kuřim …..

Závěr   Moderní stát nemůže opomíjet tu skutečnost, že všichni odsouzení se dříve nebo později dostanou na svobodu. Ti, kterým se podaří získat novou kvalifikaci, mohou mít snadnější návrat do civilního života. Pachatelé by se neměli z vězení vracet horší, než do něho přišli.

Děkuji za pozornost plk.PhDr. Zuzana Kalivodová ředitelka Věznice Kuřim