Zásady výživy sportovce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Výživa ve sportu.
Otázky z fyziologie – přednášky
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Žena a sport.
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Výživa.
Měření anaerobní kapacity
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Centrální nervový systém
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
ENERGETICKÁ BILANCE, METABOLISMUS
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Typy tréninku z hlediska fyziologie zátěže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal,
Výkonnost srdečního oběhu Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Poznámky k metabolismu
Metabolický a respirační práh
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Látková výměna Školení trenérů licence A
Zdravé stravování KC3.
Výpočet denního energetického výdeje
METABOLISMUS.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Měření aerobní kapacity Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Dýchací systém Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Sportovní zranění Školení trenérů licence A
Výživa.
Transkript prezentace:

Zásady výživy sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc

Při tvorbě diety sportovce je třeba brát v úvahu Stupeň sportovní námahy (pokud jde o energetickou potřebu) se pohybuje ve většině sportovních odvětví blízko potřebě těžce pracujících osob a mnohdy ji značně převyšuje. Při tvorbě diety sportovce je třeba brát v úvahu věk pohlaví fázi tréninkového a závodního období individuální zvyklosti specifické potřeby sportovního odvětví

Energetický příjem Energetická potřeba značně kolísá Kalkulace - součet základního (bazálního) metabolismu výdeje energie při sportovní činnosti potřeby energie na zpracování a vstřebání potravy potřeby energie na vyrovnání teplot

Energetický příjem Maximálně 25.000 kJ = 6.000 kcal Vycházet z ideální tělesné hmotnosti U mládeže kalkulovat s růstem organismu U rozdílných sportů se doporučený energetický příjem značně liší (např. vrhači : sportovní gymnastky)

Správný poměr mezi živinami Obvykle zbytečně vysoké dávky bílkovin - nevhodná zátěž pro látkovou výměnu Živočišné bílkoviny zhruba 50%. Nezvyšovat příliš příjem fruktózy - zvyšuje uvolňování mastných kyselin z tuků Tuky by měly tvořit maximálně 30% živin

Metoda glykogenové superkompenzace Po bezsacharidové dietě a vyčerpání zásob glykogenu svalovou činností nastoupí převážně sacharidová dieta Tím se zvýší obsah glykogenu ve svalech až o 100% (tím se zvýší zejména anaerobní kapacita).

Objem a stravitelnost Složení z vysoce hodnotných potravin - jídlo vysoké kalorické hodnoty by mělo mít malý objem. Celková dávka potravin za den = maximálně 2,5 kg

Spotřeba vitamínů Vitamíny C, E a A (lépe beta-karoten, ze kterého vitamín A vzniká, možnost předávkování) - silný antioxidativní účinek - brát jen po tréninku Vitamín A - kanoisti, cyklisti, veslaři, plavci - kožní ochrana Vitamín B1 - má psychotropní účinek atd.

Rytmus a rozdělení dávek potravy Všeobecně - snídaně 30% energetického příjmu, oběd 40% a večeře 30%. Výhodnější rozdělení do více dávek (5 - 6 za den) v závislosti na době tréninku nebo zápasu Intenzivní trénink má tlumivý vliv na sekreci a pohyby trávicího ústrojí (v důsledku porušení vegetativní rovnováhy ve prospěch sympatiku) Tlumivý vliv přetrvává i během zotavení Nedostatečně prokrvené trávicí ústrojí (redistribuce krve) přetrvává 30 - 60 min po ukončení tréninku nebo zápasu Po požití většího množství jídla trvá základní zpracování v trávicím ústrojí 2 - 3 hod.

Možné rozdělení dávek potravin při vícefázovém tréninku Snídaně 7:30 - 8:00 První trénink 10:00 - 11:30 Oběd 13:00 - 13:30 Druhý trénink 15:30 - 17:00 Večeře 19:00 - 19:30 Druhá večeře 21:30 - 22:00 Pouze 4 jídla Při vícefázovém tréninku chybí možnost dalších dvou jídel

Možné rozdělení dávek potravin při jednofázovém tréninku Snídaně 7:30 - 8:00 Trénink 10:00 - 11:30 Oběd 13:00 - 13:30 Svačina 15:30 - 16:00 Regenerace 16:30 - 17:30 Večeře 19:00 - 19:30 Druhá večeře 21:30 - 22:00 5 jídel Při jednofázovém tréninku se vypustí jídlo, které by bylo konzumováno v době tréninku (dopolední nebo odpolední svačina)

Možné rozdělení dávek potravin při vícefázovém tréninku Snídaně 7:30 - 8:00 První trénink 10:00 - 11:30 Oběd 13:00 - 13:30 Druhý trénink 15:30 - 17:00 Večeře 19:00 - 19:30 Druhá večeře 21:30 - 22:00 Pouze 4 jídla Při vícefázovém tréninku chybí možnost dalších dvou jídel