Václav Čtvrtek narozen – v Praze zemřel v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen.
Hrajeme si mezi knížkami
Přídavná jména - opakování
Křížovky s VS po M I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
VY_32_INOVACE_17_ Rozvoj jazykových schopností 2 (SADA ČÍSLO 1)
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Literatura 20 Literatura 30 Literatura 40 Literatura 50 Pohádky 10 Pohádky 20 Pohádky 30 Pohádky 40 Pohádky 50 Všeobecné 10 Všeobecné 10 Všeobecné 20 Všeobecné.
1. třída. – 2.kolo Názvy knih 10 Názvy knih 20 Názvy knih 30
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
A E B C E D A Zábavná abeceda Když se řekne abeceda,
Literatura 20 Literatura 30 Literatura 40 Literatura 50 Pohádky 10 Pohádky 20 Pohádky 30 Pohádky 40 Pohádky 50 Všeobecné 10 Všeobecné 10 Všeobecné 20 Všeobecné.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_III/2_INOVACE_91_Václav Čtvrtek
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ rajhrad
Ilustrace oblíbené knihy
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
1 třída – 1 kolo Názvy knih 10 Názvy knih 20 Názvy knih 30 Názvy knih
Veselá písmenka Mm Ll Ss Pp.
Rozfoukané pohádky Určeno pro MŠ a 1.tř. ZŠ Beseda s převážně praktickou částí (celkově tvořena ze 2 částí) Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_17.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
LITERÁRNÍ VÝCHOVA 1. ročník
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_209_ČJ 2 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Vlastní jména NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_32.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_21C_popis uměleckého díla.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_07_LITERATURA PRO DĚTI_ILUSTRÁTOŘI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
V chaloupce na kraji lesa. žila Karkulka. Jednou ji maminka poslala s košíkem plným dobrot, aby popřála babičce k narozeninám.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_10_ZDENEK_SMETANA Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Mgr. Jaroslava Novotná, NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_POHÁDKY Z PAŘEZOVÉ CHALOUPKY.
AUTOR: Světlana Havránková
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_30.
BRÁNA, základní škola a mateřská škola Kollárova 456, Nová Paka
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Autor: Mgr. Marie Švehlová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Co jsou to podstatná jména?
DEN ČTENÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jana Němcová
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
VÁCLAV ČTVRTEK Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Václav Čtvrtek narozen – 4.4.1911 v Praze zemřel - 6.11.1976 v Praze původní jméno Cafourek spisovatel pro děti a mládež povídky pohádky romány hry o dětech pohádkové příběhy

Knihy pro děti Manka Cipísek Maková panenka O víle Amálce Rumcajs Manka Cipísek Maková panenka O víle Amálce Cesty Formana Šejtročka Pohádky z mechu a kapradí My tři a pes z Pětipes O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi

Knihy pro děti Rumcajs Manka Rumcajs je loupežník, ale Dobrý, trestá jen nespravedlnost. Ilustrace – Radek Pilař. 1970 Po Rumcajsovi přichází ke slovu chytrost, důvtip a ženská lest jeho ženy Manky, která se statečně pustí do starosty i knížepána. 1975

Knihy pro děti Říkání o víle Amálce Pohádky z mechu a kapradí Pohádkové vyprávění o malé víle,která chce všem pomáhat. Příběhy o tom, jak potkala beránka Kudrnu, jak vyléčila obra a ohniváče. Knížka o dvou mužíčcích z pařezové chaloupky, které dobře známe z Večerníčků. 1970

Knihy pro děti Maková panenka a motýl Emanuel Kotě z Kocourkova Maková panenka nosí červenou sukni, která se podobá rozkvetlému vlčímu máku. Stará se o makové pole. Ráda tancuje a jednou vyzve k tanci smutného motýla Emanuela a stanou přátelé.1970 Čtrnáct hravých a veselých příhod. Být chytrý, důvtipný a vtipný se v životě vyplácí sami zjistíte, jak je důležité mít Filipa!

Knihy pro děti Dobrodruzi z devátého náměstí Cesty Formana Šejtročka Příběhy dvou školáků a jedné školačky, dětí z Devátého náměstí. Společná hračka všech, loďka Vichřice, stane se skutečnou námořní lodí . 1968 Příběh svérazného formana Šejtročka, který se střetává nejen s obyvateli města Jičína, ale i s pohádkovými postavami. 1977

Knihy pro děti Jak ševci zavedli vojnu pro červenou sukni My tři a pes z Pětipes Pohádkové příběhy o jičínském ševcovském tovaryši Kubovi, který musel na vojnu až do Vídně, domýšlivém knížecím správci Kolomajznovi, vodnících, samotném císaři pánovi a Stázině, které tolik slušela červená sukně. 1979 Napínavý příběh pražského kluka Tondy a party dětí z Pětipes, vesnice nedaleko Prahy. 1958

Jak vezli vejce na sáňkách

2. Jaké chtěl Vochomůrka vejce? bílé kulaté šišaté Veselé 1. Vyber správnou odpověď a zakroužkuj ji 1.Pro co šel Vochomůrka ? pro sluníčko pro vejce pro Křemílka pro semínko 2. Jaké chtěl Vochomůrka vejce? bílé kulaté šišaté Veselé 3. Na čem vezl vejce? v kočárku na lyžích na sáňkách vejce šlo samo 4. Kdo je uviděl? liška tchoř pes Sedlák 5. Kam si sedl Vochomůrka ? na sáňky před vejce za vejce nesedl si nikam 6. Do čeho vrazili sáňky? do pařezu do sněhu do chaloupky do Šuperky

2. Z jaké knihy byl příběh? Pohádkové o zvířatech Pohádkové o vymyšlených bytostech Encyklopedie Vyprávění o dětech Pohádková o princezně a princi 3. Co do řady nepatří ? Vejce, maso, Křemílek, salám, mléko Sáňky, lyže, sníh, hokej, Šuperka Křemílek, Vochomůrka, kohout, slepice, vejce Práh, postel, dveře, okno, sníh, polštář

4. Napiš, na jaké jídlo potřebuješ vejce.   Amoleta, knedlíky, koláč, fleky, buchty, bábovka, framcouzské brambory