Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Lucemburkové na českém trůně
České země za Václava IV.
Václav IV. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Český stát v době předhusitské
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Václav IV
Václav IV..
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
DOBA HUSITSKÁ 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Václav IV. syn Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické
Lucemburkové na českém trůnu (Václav IV.)
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Hra - milionář Lucemburkové a doba husitská - letopočty
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 11. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Husitství v obrazech a v otázkách
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 8. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Identifikátor materiálu: EU
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
7. ročník Pozdní středověk
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
HUSITSTVÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Václav IV – 1419 Ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník Nebyl obratný diplomat a politik.
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
Václav IV. Barbora Moricová, 2.B.
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030206 Název: Lucemburkové 12. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas: 15 – 20 minut Stručná anotace Materiál slouží k výkladu o krizi českého státu na sklonku vlády Václava IV. až na práh husitské revoluce. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

Král bez koruny v prosinci 1397 porýnští kurfiřti předložili Václavovi soupis požadavků a stížností. Týkaly se Václavovy nedůslednosti v řešení říšských problémů, církevní politiky, zejména v otázce papežského schizmatu, ale i jeho postoje vůči bratrovi Zikmundovi Lucemburskému, se kterým byl Václav v neustálých konfliktech v srpnu 1400 sesazení Václava IV. z německého trůnu s odůvodněním, že jde o krále „nepotřebného a nečinného i nedbalého“ novým králem zvolen Ruprecht Falcký své sesazení Václav neuznal a titul římského krále používal nadále

1

1401 → obležení Prahy míšeňskými vojsky za podpory Jošta → Václav se ubránil, ale byl donucen odevzdat vládu „radě čtyř“ → sestavena z příslušníků panské jednoty (arcibiskup Olbram ze Škvorce, Jindřich z Rožmberka, Ota z Bergova a Hynek Krušina z Lichtemburka) →definitivní úpadek královské moci → Václav měl předat moc Zikmundovi, ale ten se vzepřel vydat mu majetek březen 1402 → Václav je v Praze na Zikmundův příkaz zatčen a odvlečen do Vídně, kde byl vězněn až do r. 1403, kdy se mu podařilo uprchnout za pomoci přátel a tentokráte i Jošta

Po útěku je v letech 1403–1405 donucován postupně uznávat další a další požadavky vyšší šlechty. Politická nestabilita a morová epidemie z konce 14. století byly hlavními příčinami ekonomického propadu Českého království. Rostlo sociální napětí a dovoz zboží. Když se v roce 1409 sešel v Pise církevní koncil, uznal znovu Václava IV. za německého krále, aniž by se ale do konce života fakticky ujal vlády. Roku 1410 byl proti němu zvolen králem jeho bratr Zikmund.

2

Dekret kutnohorský 1409 Václav IV. zpočátku podporoval Jana Husa, což vyvrcholilo roku 1409 Dekretem kutnohorským - listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě (1 : 3 – cizinci : Češi) vydaná 18. ledna 1409 důsledkem této změny byl odchod německé části profesorského sboru a studentů (celkem se jednalo o cca 800 osob) na univerzity ve Vídni, Krakově, Heidelbergu, Kolíně nad Rýnem, Erfurtu a vedl k založení nové univerzity v Lipsku. Solidárně odešla i řada právníků, přestože se jejich univerzity dekret netýkal. Došlo tudíž k počeštění pražské univerzity a okamžitému úbytku o 80% členů akademické obce.

Dekret kutnohorský 1409 3

Studenti, kteří po této změně opustili Karlovu univerzitu, odešli studovat jinam, nejčastěji do Lipska, čímž kvalita školy fatálně utrpěla. Zároveň byla ostentativně i nadále bojkotována pedagogy i studenty z ciziny.

roku 1412 Václav zaštítil prodej odpustků, čímž se s Husem navzájem odcizili Ani odsouzení Husa jako kacíře a naléhání koncilu i Zikmunda, aby zasáhl proti „sílícímu kacířství“ v Českém království, nedokázaly Václava IV. vyburcovat k jednoznačnému postoji. Stále více se uchyloval do ústraní, kde ho také zastihla zpráva o první pražské defenestraci. To u něj vyvolalo záchvat mozkové mrtvice nebo snad epilepsie. 16. 8. 1419 Václav IV. zemřel na Novém Hradě u Kunratic. Druhá Václavova manželka Žofie nechala pohřbít jeho pozůstatky v klášteře na Zbraslavi. Klášter byl však za husitských válek (10. srpna 1420) husity pod vedením plzeňského kněze Václava Korandy vypleněn a královo tělo dokonce vytaženo z hrobu.

4 Odpustková listina udělená papežskou autoritou Johannem Tettzelem roku 1517

5 Chrám Panny Marie na Zbraslavi (kopie barokní kresby z Horních Mokropes)

Nový hrad u Kunratic - rekonstrukce 6

„Táboři se vlámali i do hrobky královské, a vyňavše tělo krále Václava IV. z rakve, tropili s ním žerty ohavné, aby pozdě na noc, opilí vínem klášterním, s trofejemi rozbitých obrazů a mnišských kápí vraceli se do Prahy... — Josef Pekař Obě Václavova manželství zůstala bezdětná. Václavovi moravští bratranci Jošt Moravský a Prokop Lucemburský rovněž děti neměli. Někteří další členové rodu (Jan Zhořelecký, Zikmund a Václavova sestra Markéta měli každý pouze po jediné dceři.  

Použité materiály a seznam citací http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bible_Vaclav4_1.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leaning_Tower_of_Pisa.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Dekret_kutnohorsk%C3%BD.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Indulgence.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zbraslav_kostel.jpg http://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288835-z-metropole/212411058230012/ Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, 1995. 296 s. ISBN 80-7168-286-1.