TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na dolním toku Moravy 2. setkání tentokrát ve Vedrovicích nedaleko Moravského Krumlova.
Advertisements

Cesta byla dlouhá…. První žádost již v roce 2008, ještě se ZŠ Zeleneč
ZŠ Rakovského v Praze 12.  Ve škole je integrováno 35 dětí cizích státních příslušníků  Nejpočetněji je zastoupena skupina vietnamských žáků  Dále.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Environmentální výchova pro základní školu
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
Vysoké mýto.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
v 1. ročníku Praktické školy jednoleté
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
MULTIKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠANCE PRO EVROPU. PROJEKT V OBLASTI PODPORY PRIORITNÍ OSY 1.2 – ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI VE VZDĚLÁVÁNÍ VE ZLÍNSKÉM KRAJI PODÁNO 29.
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Začlenění průřezových témat do výuky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a Mateřská škola, Podolí příspěvková organizace 1.
SFSN 2014 závěrečná konference Podprojekt „So far – so near – Jsme si tak blízko, a přesto se neznáme.“ je realizován v rámci projektu Městské části Praha.
Základní škola Lenešice
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
web: tel.: ředitelka školy: Mgr. Milada Němcová KONTAKT:
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Rámcové a školní vzdělávací programy
Exkurz do kultury dětí a mládeže
ZÁKLADNÍ ŠKOLA T. G. MASARYKA
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Vítejte na zápisu prvňáčků na 31.ZŠ. Gymnastika Házená Lední hokej Judo Běh na lyžích Basketbal Cvičení pro předškoláky Posilovna Aerobic Sportovní aktivity.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Mateřský jazyk jako podpora národní identity a zachování kulturního dědictví v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Aktuální informace o stavu
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Porušování lidských práv
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Brána, ZŠ a MŠ založena jako církevní škola
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Dobrovolnické programy
Školní vzdělávací program
Transkript prezentace:

TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová ORGANIZACE: Člověk v tísni, program VARIANTY TÉMA: Principy inkluzívního vzdělávání, příklady ze zahraničí, rozlišení dvou možných pojetí multikulturní výchovy v pedagogickém prostředí, popis obou přístupů na příkladech

ŠKOLY V PŘÍRODĚ 5. třídy, KRKONOŠE 30. května – 3. června 2011 4.třídy, BOJKOVICE 31. května – 2. června 2011 2. – 4. třídy, JELENOVSKÁ 2. – 4. května 2012 zaměření: posilování tolerance a individuální jedinečnosti dětí, budování spoluzodpovědnosti za výsledek celé skupiny, která je ovlivněna sociokulturními hodnotami a názory

ADAPTAČNÍ POBYTY 6. TŘÍD Září 2011 hry zaměřené na multikulturní výchovu a osobnostní a sociální výchovu dětí, vytvoření pravidel třídy

EXKURZE ŽÁKŮ 2. STUPNĚ S MULTIKULTURNÍ TÉMATIKOU Jižní Morava a Mikulovsko, Pálava – Jak se příslušníci etnických a náboženských menšin podíleli na vytváření podoby této krajiny Sudetští Němci na jižní Moravě – pohraniční opevnění, vyhledávání pomníků zdejších chorvatských obyvatel, německá a habánská menšina Židovská obec v Uherském Brodě – seznámení se s životem a kulturou místních Židů Brno – návštěva muzeí, turistická vycházka po okolí Brna – téma: Lidské rasy Severní Morava – pohraniční opevnění a život menšin v této oblasti Mikulčice – putování po regionálních muzeích – život našich předků Třebíč – židovská obec, kultura, zvyky Znojemsko – příhraniční spolupráce v praxi, rozvíjení vzájemných vztahů s rakouskou školou Uherskobrodsko – spolupráce s žáky německé školy, představení regionu a prezentace místní kultury a historie Strážnicko – hledání kulturně historických stop minulosti, menšiny žijící dříve v této oblasti

JEDNODENNÍ PROJEKTY VE ŠKOLE, TÉMATICKY ZAMĚŘENÉ NA MULTIKULTURNÍ VÝCHOVU PROJEKTOVÝ DEN 1. STUPNĚ – CESTUJEME PO SVĚTĚ – děti se prostřednictvím smíšených skupin napříč ročníky seznamovaly s rozmanitostí kultur, tradicemi různých národů a prezentovaly společně různé lidské rasy svými výrobky PROJEKTOVÝ DEN 1. STUPNĚ – „NENÍ DRAK JAKO DRAK“ – projekt učil děti spoluzodpovědnosti za výsledky skupiny, posiloval vzájemnou toleranci i individuální jedinečnost dětí PROJEKT ŠKOLNÍ DRUŽINY – CESTUJEME PO SVĚTĚ – děti v rámci volnočasových aktivit absolvovaly celotýdenní cestování po světě a seznamovaly se s kulturou a životem národů různých světadílů PROJEKTOVÝ DEN S RODIČI – ČESKÉ VÁNOCE – děti spolu s rodiči zažily přípravu nejen středoevropských Vánoc, ale i zvyky vietnamských rodin, žijících u nás PROJEKTY „NAPŘÍČ ŠKOLOU“ – zaměřené na společné čtení pohádek z celého světa

VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO ŽÁKY 1. – 9. TŘÍD Realizovány ve 2 etapách, SPOLEČNOSTMI: NaZemi – společnost pro fair trade NESEHNUTÍ Žáci se seznámili s příběhy dětí azylantů, s čím si hrají děti rozvojového světa, se vztahem společnosti k menšinám, co jsou to předsudky a rasismus a jak se žije v jiných částech světa

Folklorně dramatický kroužek PRÁCE KROUŽKŮ MMK – multimediální kroužek Folklorně dramatický kroužek

VYBUDOVÁNÍ UČEBNY VYUŽITÍ: VÝUKA SEMINÁŘŮ, KNIHOVNA S TÉMATIKOU MKV, VÝUKA HUDEBNÍ VÝCHOVY – VYUŽITÍ ZAKOUPENÝCH HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ, PRÁCE KROUŽKŮ A ŠKOLNÍ DRUŽINY….

TVORBA METODIK A JEJICH OVĚŘOVÁNÍ VE VÝUCE