ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Příroda ovlivňuje člověka
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Typy krajiny.
Krajina, krajinné složky
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Krajina a životní prostředí
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ekologické problémy Společenské problémy
Základy přírodních věd
Ekologické problémy Společenské problémy
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Krajina a krajinná sféra
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Chráníme přírodu Chráněná území.
Ohrožování základních složek biosféry
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Marketingové prostředí
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Krajina a životní prostředí
Ekosystémy přírodní a umělé
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Znečistěný vzduch, půda a voda
Krajina a životní prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
ČESKO a jeho krajina.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
VY_32_INOVACE_Fi_III_34 Název Přírodní krajina Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Životní prostředí ČR černé skládky recyklace ochrana lesů.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Přírodní činitelé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Pedosféra.
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Geografie Krajinná sféra
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Transkript prezentace:

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda

Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi PŘÍRODA = veškerý hmotný svět, který nás obklopuje, a který nevytvořili lidé

Přírodní krajina = původní, lidmi neovlivněná krajina, která vznikla působením přírodních krajinotvorných procesů vnitřní činitelé: vrásnění, kerné pohyby, sopečná činnost, zemětřesení vnější č.: voda, led, vítr, zvětrávání

Kulturní krajina Vzniká činností lidské společnosti Typy k. k.:

PROSTŘEDÍ

= okolí k danému předmětu

Přírodní prostředí Tvořeno živými a neživými složkami

Životní prostředí = prostředí, kde žijí živé organismy environment Environmentalistika Ekologie Ekosystém = ekologický systém

Životní prostředí lidské společnosti prostředí, kde žijí lidé dělíme: zdravé a neporušené, narušené a poškozené skládá se z: přírodní a společenské prostředí lidé ovlivňují ŽP, ale také ŽP působí na lidi dnes hrozí ekologická krize kvůli znečištění ŽP a nedostatku přírodních zdrojů a energií

Přírodní zdroje = všechny přírodní krajinné složky, které slouží lidem využívání PZ vede k poškozování přírodního a společenského prostředí

Význam lesů nejvýznamnější přírodní krajinná složka dnes nadměrná těžba dřeva, kácení a vypalování lesů pro získání hospodářských ploch

Význam vody velmi cenný přírodní zdroj, kterým je třeba šetřit a chránit před znečišťováním pitná a užitková voda

Význam půdy půda je důležitá krajinná složka pro život na Zemi půdu ohrožuje nejvíce ochuzování, rozrušování a eroze půd

Znečištění ovzduší nejvíce znečišťují ovzduší průmyslová výroba a doprava odpady (kapalné a plynné), skládky, průmyslová činnost

Ovlivňuje nás životní prostředí, ve kterém žijeme?

Společenské prostředí = tvořeno samotnými lidmi jeho kvalitu ovlivňuje lidský život (životní styl, spotřební zvyky, společenské a politické postoje, způsoby a pravidla lidského chování)

Životní prostředí a zdraví špatné ŽP a nezdravý životní styl způsobuje tzv. civilizační nemoci tropické nemoci, epidemie, rakoviny, nádorová onemocnění, problémy dýchacích cest, zhoršující se imunita

Globální ekologické problémy = narušují ŽP a ohrožují život organismů a lidí v celosvětovém měřítku dlouhodobý a stálý charakter mohou ohrozit existenci života na Zemi

Ochrana životního prostředí = činnosti a postoje lidí, které slouží k ochraně a zlepšení kvality ŽP udržitelný rozvoj lidské společnosti nástroje ochrany ŽP: environmentální výchova, hospodářské a právní nástroje, činnost různých organizací a institucí