Geometrie pevného disku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základní struktura, metainformace
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Olověný akumulátor Obr. 1.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Výroba mikroprocesorů
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Sluchátka Sluchátka se používají jako standardní výstup počítačů. Jsou určeny pro přehrávání libovolných zvuků a hudby. Obr. 1.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Mobilní telefonní síť GSM
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
WWW – hypertextový informační systém
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Inkrementace Zvýší hodnotu o 1. Zvýší hodnotu o 1. V proměnné $b bude hodnota 11 V proměnné $b bude hodnota.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Transkript prezentace:

Geometrie pevného disku Všechny jednotlivé disky, ze kterých se celý pevný disk skládá, jsou rozděleny do: Soustředných kružnic nazývaných stopy (tracks) Výsečí nazývaných sektory (sectors) Množiny všech stop a sektorů na všech discích nazývaných válec (cylinder).

Geometrie pevného disku Obr. 1

Geometrie pevného disku - parametry Hlavy disku (heads) Počet čtecích (zapisovacích) hlav pevného disku Tento počet je shodný s počtem aktivních ploch, na které se provádí záznam Většinou každý jednotlivý disk má dvě aktivní plochy a k nim příslušné čtecí (zapisovací) hlavy. Stopy disku (tracks) Počet stop na každé aktivní ploše disku. Stopy disku bývají číslovány od nuly, přičemž číslo nula má vnější stopa disku.

Geometrie pevného disku -parametry Cylindry disku (cylindry) Počet cylindrů pevného disku Tento počet je shodný s počtem stop Číslování cylindrů je shodné s číslováním stop

Geometrie pevného disku -parametry Sektory (sectors) Počet sektorů, na které je rozdělena každá stopa U pevných disků bývá počet sektorů na všech stopách stejný. Tento způsob do jisté míry plýtvá médiem. Existují pevné disky, u nichž vnější stopy pevného disku mají větší počet sektorů než na stopy vnitřní. Tento zápis se označuje jako tzv. zonální zápis ZBR (Zone Bit Recording. Sektory bývají číslovány od jedničky.

Princip normálního zápisu Obr. 2

Princip zonálního zápisu Obr. 3

Ukládání dat Data jsou na pevný disk ukládána do jednotlivých stop a sektorů, a to tak, že nejdříve je zaplněn celý 1. cylindr, potom 2. cylindr a tak dále až po poslední cylindr. Tento způsob dovoluje, aby se čtecí (zapisovací) hlavy podílely na čtení (zápisu) paralelně – vždy v rámci jednoho cylindru. Ukládání dat po jednotlivých discích by bylo podstatně pomalejší, protože v daném okamžiku by vždy mohla pracovat právě jedna hlava.

Ukládání dat - prokládání Protože rychlost otáčení pevného disku je poměrně vysoká, může se stát, že poté, co je přečten (zapsán) jeden sektor a data jsou předána dále, dojde k pootočení disků, takže čtecí (zapisovací) hlavy se nenacházejí nad následujícím sektorem, ale až nad některým z dalších sektorů. Bude nutné čekat další otáčku, než čtecí (zapisovací) hlavy budou nad požadovaným sektorem.

Ukládání dat - prokládání Protože tento způsob by velmi zpomaloval práci pevného disku, zavádí se tzv. faktor prokládání pevného disku. Jedná se o techniku, při které nejsou data zapisována (a posléze čtena) do za sebou následujících sektorů, ale jsou během jedné otáčky disku zapisována vždy do každého n-tého sektoru (faktor prokládání 1:n).

Faktory prokládání Prokládání 1:1 Prokládání 1:3 Obr. 4 Obr. 5

Otázky k opakování Popište geometrii pevného disku. Vysvětlete princip zonálního zápisu. Jak jsou ukládána data na disk z hlediska geometrie disku? Vysvětlete, k jakému účelu slouží tzv. prokládání?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Pevný disk“ [online]. 13. listopadu 2012 17:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/05_Pevny_disk.pdf Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-13] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/Harddrive_sv_%282200867869%29.jpg Ostatní obrázky: vlastní