VITAMÍNY, MINERÁLY, ROSTLINNÉ LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Konference „Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Ostrava, Prioritní oblast 2. – Hospodářská spolupráce Projekt Spolupráce.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Nabídka personálních služeb
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
1 Jan Vavrečka Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE Praha ZDRAVOTNÍ A VÝŽIVOVÁ TVRZENÍ DE IURE A DE FACTO MÝTY O PŘECHODNÝCH OBDOBÍCH POUŽITELNOSTI.
2 S POVINNÝM OČKOVÁNÍM A S JEHO ODBORNOU OBHAJOBOU NENÍ NĚCO ZÁSADNÍHO V POŘÁDKU Cíl.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Základní registry veřejné správy
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Korupce a veřejné zakázky
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Kotler-Armstrong: Marketing. Grada 2004, s.783
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Reklama, léčiva, informace očima pojištěnce JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Správní trestání I..
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ministerstvo financí ČR
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Máme se bát biosimilars?
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Právo.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

VITAMÍNY, MINERÁLY, ROSTLINNÉ LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY 0BECNÉ PRINCIPY A ODLIŠNOSTI JEJICH REGULACE Jan Vavrečka IIR konference 27-28. 11. 2012 Unicampus, o.s.

Program V čem se liší regulace vitamínů, minerálů a rostlinných přípravků od jiných účinných látek a proč? ·        Mají výrobky s těmito látkami nejasný nebo nepochopený regulatorní rámec? ·        Co je to vlastně vědecký důkaz fyziologických účinků látek pohledem vědy a pohledem práva? ·        Vitamíny a minerály jako spása trhu doplňků stravy v podmínkách "nového" práva EU? ·        Jak lze dostát podmínkám omezení používání zdravotních tvrzení s minimálními náklady a prakticky zachovanou efektivitou prodeje?

PŘÍČINY ROZDÍLNÉ REGULACE NĚKTERÝCH LÁTEK SE ZDRAVOTNÍMI ÚČINKY ČÁST I. PŘÍČINY ROZDÍLNÉ REGULACE NĚKTERÝCH LÁTEK SE ZDRAVOTNÍMI ÚČINKY

OMNIUM LEGAL DEFENDIT HOMINEM Právní příčiny regulace Regulace = ukládání povinností Povinnost (omezení) je možné osobě uložit zákonem pouze s legitimním odůvodněním Uložené povinnosti odůvodňuje pouze a výhradně existence práv nebo společností konsenzuálně chráněných zájmů fyzických či právnických osob OMNIUM LEGAL DEFENDIT HOMINEM Pokud nerozumíme jakékoliv regulaci a odlišnostem v ní, musíme zaměřit pozornost nejprve na odlišnosti v potřebách, právech a zájmech spotřebitelů, kterými se od sebe odlišují situace, jejichž rozdílům v právní regulaci nedostatečně rozumíme.

Typy konzumovaných látek obecným fyziologickým pohledem Látky pro lidský organismus potřebné až nezbytné nutriční (stavební kamení + energie) fyziologické (obligátně účastny u fyziologických kaskád) Látky pro lidský organismus nepotřebné fyziologické (příznivě ovlivňují fyziologické kaskády, fakultativně se jich účastní)

Typy konzumovaných látek kvantitativně dle DD Látky s limitní využitelností (od určité denní dávky již pro organismus nevyužitelné a tedy zbytečné) Látky s limitní bezpečností (od určité denní dávky již organismus zatěžující, až nebezpečné) Látky stran své limitní využitelnosti a limitní bezpečnosti neznámé

Typy konzumovaných látek kvalitativně Látky chemicky přesně definované a vědecky rozlišené (látky známé chemické struktury, které právě lze přisoudit fyziologickou účinnost) Látky chemicky nepřesně určené a vědecky nerozlišené (látky komplexní nebo látky dosud neobjektivizované chemické struktury) PZN: Toto rozlišení nemá význam u látek používaných pro své nutriční účely

Vitamíny a minerály Jsou látky pro organismus potřebné Jsou látky v běžné stravě přirozeně přijímané v určitém množství (reálně hrozí kumulativní příjem) Jsou látky s limitním účinkem od určitých DD nevyužitelné nebo přímo organismus zatěžující a zvyšující zdravotní rizika Jsou látky chemicky definované a vědecky rozlišené Jejich formy mohou podléhat zkoumání své biologické využitelnosti a dalších skutečností

Cíle právní regulace potravin v EU Bezpečnost Fyziologická využitelnost Ochrana objektivních determinant hospodářské soutěže Ochrana hospodářských zájmů spotřebitelů Vědecká prokazatelnost deklarovaných účinků Ochrana subjektivních determinant hospodářské soutěže Ochrana svobod a práv spotřebitelů

Rozdíly implikující odlišnosti právní regulace Vitamíny a minerály Dostatečně rozlišené látky; obecně potřebné avšak v běžné stravě přijímané; různé formy; hrozba nevyužitelnosti a zbytečné zátěže až zdravotních rizik ze zvýšených DD; predisponovány k dlouhodobému užívání Rostlinné přípravky Obvykle nedostatečně chemicky definované; nepotřebné; obvykle nepřijímané v běžné stravě; tradice v adjuvantním použití a dlouhodobá empirická zkušenost (buď je nebo není přítomna); velmi nejisté stran limitní bezpečnosti s ohledem na komplexní složení obzvláště při dlouhodobém (mnohaletém) užívání

Konstrukce práva EU - Vysvětlení regulace homeopatik Stran složení obdobné rostlinným extraktům – nejasná a vědecky neobjektivizovaná látka a mechanismus účinku Tradice použití; empirická data (pochybná nebo ne?) Homeopatické přípravky mohou být na trhu EU legálně uváděny na trh k léčbě lidských onemocnění Proč? Za jakých podmínek? Lze nalézt využitelné analogie pro doplňky stravy? Reklama na OSCILLOCOCCINUM – inteligentní nebo pouze „kvalitnější“ nelegální marketing?

Konstrukce práva EU - Vysvětlení regulace TMHP Tradiční rostlinné léčivé přípravky De facto regulativně podobné jako homeopatika Nezavedena zkrácená registrační procedura – Proč?

KLAMÁNÍ POHLEDEM PRAXE A PRÁVA VĚDECKÝ DŮKAZ ČÁST II. KLAMÁNÍ POHLEDEM PRAXE A PRÁVA VĚDECKÝ DŮKAZ

Co je to klamání spotřebitele ? Klamání spotřebitele je: Jakékoliv informační působení obchodníků na spotřebitele, které v něm evokuje názory a předpoklady odlišné od obchodníkem doložitelných a prokazatelných skutečností, v jejichž důsledku může spotřebitel učinit takové obchodní rozhodnutí, které by při výhradní a dostatečně úplné znalosti obchodníkem doložitelných a prokazatelných skutečností neučinil nebo učinil s nepochybně nižší pravděpodobností.* OBCHODNÍK / INFORMACE / PRŮMĚRNÝ SPOTŘEBITEL EVOKACE NÁZORŮ A PŘEDPOKLADŮ / PROKAZATELNOST KLAMÁNÍ = POZITIVNÍ OBCHODNÍ EFEKT JAKO DŮSLEDEK OBCHODNÍKEM INFORMAČNĚ ZAPŘÍČINĚNÉHO OMYLU SPOTŘEBITELE Nepravdivý údaj / Pravdivý údaj / Klamavé opomenutí *modifikováno dle autora

Teze Většina aktuálně právem EU zakázaných zdravotních tvrzení nebyla a nejsou klamavá ! ??? Proč tedy byla zakázána k použití? – Legitimita práva EU? Účelové lobbistické handlování s teorií vědeckého důkazu

„Interní“ kvalita vědeckého důkazu

„Externí“ kvalita vědeckého důkazu

Vědecký důkaz versus vědecký poznatek Klinická studie – vědecký poznatek, jeden z možných důkazů Protikladné klinické studie Kvalita designu klinické studie – průkaznost Vědecký důkaz pohledem práva = konsenzuálně určená úroveň aktuálního vědeckého poznání nutná k legalizaci využití dílčích poznatků v oblasti marketingu a reklamy Vědecký důkaz pohledem práva = všeobecně vědecky přijímaný poznatek (autority, kritika, komplexní posouzení vědeckých poznatků k dané problematice)

Je právo EU v oblasti regulace restriktivní nebo liberální Co je cílem práva EU v oblasti regulace Vědecké a nezávislé komunikace? Marketingové komunikace?

ŽÁDNÉ ÚČINKY TOHOTO VÝROBKU NEBYLY DOSUD VĚDECKY PROKÁZÁNY Paradoxně správné řešení v konstrukci práva EU? TUKOPRYČ® Max Ideální proti nadváze Přípravek první volby při snaze o výraznější redukci hmotnosti „doplněk stravy“ ŽÁDNÉ ÚČINKY TOHOTO VÝROBKU NEBYLY DOSUD VĚDECKY PROKÁZÁNY VŠECHNA TVRZENÍ JSOU POUZE NÁZOREM VÝROBCE A VYCHÁZEJÍ POUZE Z JEHO VLASTNÍHO PŘESVĚDČENÍ * S poděkováním Jiřímu Ruprichovi, MVD., PhD., Assoc. Prof., National Institute of Public Health in Prague, EFSA - member board (seminář: 20. 1. 2011, VŠE Praha)

Děkuji za pozornost

Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE v Praze rozvíjí mj Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE v Praze rozvíjí mj. témata ochrany spotřebitele , regulace reklamy a nekalých obchodních praktik v EU. Aktivity vědeckého týmu jsou nezávislé, motivované odbornou snahou o hlubší poznání problematiky a směřují k jejímu analytickému, publikačnímu a vzdělávacímu zpracování. www.vse.cz Unicampus o. s., je občanské sdružení založené za účelem provádění ochrany kolektivních zájmů spotřebitelů. Sdružení je zaměřeno na významné problémy práva a praxe a dosažení jejich systémových řešení. Sdružení je nezávislou organizací, která se distancuje od spolupráce se soukromými podnikatelskými subjekty. Sdružení přijímá anonymizované podněty, které mohou přísunem informací upozornit na důležitost a významnost některých nekalých obchodních praktik nebo nezákonné praxe orgánů veřejné správy. Sdružení s těmito podněty dále nakládá dle vlastní úvahy, sledovaných priorit a ekonomických a personálních možností. www.unicampus.cz