OBCHODNÍ POLITIKA EU Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU červenec 2007
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Mezinárodní integrace
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Vnější dimenze energetické politiky EU
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Stupeň rozvoje států světa
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Ruská federace x WTO a OECD
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Společná obchodní politika EU
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Společná obchodní politika
EU v ekonomických vztazích
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Integrace v LatAm
Transkript prezentace:

OBCHODNÍ POLITIKA EU Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 CO JE OBCHODNÍ POLITIKA EU

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 OBCHODNÍ POLITIKA JEDNOTNÉ PRINCIPY PRO VŠECH 27 ZEMÍ EU 1) Tarifní, netarifní a ochranná opatření úpravy celních sazeb sjednocování liberalizačních opatření obchodní ochranná opatření, vč. opatření v případech dumpingu a subvencování 2) Mnohostranné a bilaterální obchodní dohody uzavírání celních a obchodních dohod uzavírání dohod o obchodu službami uzavírání dohod týkajících se obchodních aspektů práv k duševnímu vlastnictví nově též přímých zahraničních investic

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 UNILATERÁLNÍ (HORIZONTÁLNÍ) DIMENZE 1)Systém všeobecných preferencí – GSP probíhá revize systému cíl větší adresnost pomoc rozvojovým zemím v odstraňování chudoby, prosazování udržitelného rozvoje a zapojení do mezinárodního obchodu forma - jednostranně zvýhodněný přístup na trh EU 2)Ochranná opatření zajistit, aby obchod probíhal podle pravidel a nezpůsobil újmu domácímu hospodářství nejvyužívanější - antidumping, protisubvenční opatření a opatření proti zvýšeným dovozům - safeguards

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 AKTUÁLNÍ PRIORITY AKTUÁLNÍ PRIORITY OBCHODNÍ POLITIKY EU se ctí dokončit současné vyjednávací kolo ve Světové obchodní organizaci – DDA uzavřít rozjednané bilaterální obchodní dohody s hlavními partnery EU otevření trhů s veřejnými zakázkami prohloubit obchodní vztahy s dalšími strategickými partnery - především USA, Čína, Rusko a Japonsko obnovení rovnováhy mezi otevřeným trhem EU a uzavřenějšími trhy partnerů (důraz na veřejné zakázky !) jednání s klíčovými obchodními partnery o komplexní úpravě investičních podmínek

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 MNOHOSTRANNÁ DIMENZE Světová obchodní organizace - WTO je páteří světového obchodu jednotná pravidla pro všech 153 členů ( Rusko zatím NE!) společná pravidla předvídatelnost obchodu, vymahatelnost závazků současné vyjednávací kolo negociací o liberalizaci obchodu je Rozvojový program z Dohá – DDA -nadále ambiciózní cíl naplnit původní mandát -princip jednotného závazku („single undertaking“) X v současné chvíli nelze dokončit jako celek podporujeme návrh tzv. „prosincového balíčku“, který by měl alespoň zohlednit potřeby nejméně rozvinutých členů

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 BILATERÁLNÍ JEDNÁNÍ Dvoustranná a regionální (doplněk k pravidlům WTO, možnost sofistikovanějších pravidel a hlubší liberalizace) Dohody s partnery na stejné hospodářské úrovni a se stejnými ambicemi např. dohoda s Kanadou, Jižní Koreou - nové moderní dohody s vysokými ambicemi, zahrnujícími hlubší liberalizaci a široký rozsah pravidel, pokrývající zboží, služby, IPRs, veřejné zakázky. Dohody zahrnující rozvojové aspekty cílem prohloubení liberalizace i dosažení rozvoje, zpravidla sjednávány s celým regionem, např. dohody EPA (např. s CARIFORUM, Centrální Afrikou atd.)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 BILATERÁLNÍ OBCHODNÍ DOHODY DCFTA = Hluboké a komplexní dohody o volném obchodu 1)s Korejskou republikou – uplatňování od ) aktuální pokročilá vyjednávání: Indie Kanada Singapur Malajsie Ukrajina obnovená jednání s Mercosurem 3)nově schválen mandát pro negociace s Moldavskem

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 BILATERÁLNÍ OBCHODNÍ DOHODY Další typy obchodních dohod: vícestranná obchodní dohoda s Kolumbií a Peru - parafována – nyní bude proces ratifikace obchodní pilíř Asociační dohody se Střední Amerikou – parafováno nyní bude proces ratifikace jednání o dohodě o partnerství a spolupráci (PCA) mezi EU a Čínou – obsahuje významné obchodní kapitoly jednání o „Nové dohodě“ S Ruskem, která by měla nahradit stávající PCA podmínkou a prioritou zůstává vstup Ruské federace do WTO

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 INVESTICE Lisabonská smlouva přímé zahraniční investice v kompetenci EK CÍL: bilaterální investiční dohody za EU jako celek NYNÍ: přechodné řešení – tzv. grandfathering příprava mandátů k tomu, aby ochrana investic společně s jejich liberalizací mohla být zařazena do probíhajících vyjednávání obchodních dohod vlajkové lodi = INDIE, SINGAPUR, KANADA diskuse, zda neuzavírat samostatné dohody o investicích s dalšími zeměmi, jako je např. Čína.

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 VEŘEJNÉ ZAKÁZKY VEŘEJNÉ (VLÁDNÍ) ZAKÁZKY dosahují 10 % HDP u vyspělých zemí + příležitosti v odvětvích, kde je EU vysoce konkurenceschopná (= např. veřejná doprava, zdravotnické prostředky, farmaceutické výrobky, ekologicky šetrné technologie) x zahraniční trhy s veřejnými zakázkami zvláště uzavřené snaha o symetrii vnějších trhů s tím, co nabízí EU  v rámci bilaterálních jednání  vícestranná Dohoda o vládních zakázkách (GPA) – cílem je, aby k ní např. co nejdříve přistoupila Čína

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 SLUŽBY služby tvoří 70 % světové produkce X pouze cca 20 %světového obchodu otevírání trhů a větší symetrie s nabídkou EU předcházení vytváření nových překážek u vznikajících typů služeb (= návaznost na technologický vývoj)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 STRATEGIČTÍ PARTNEŘI Obchodní vztahy se s strategickými partnery – zejm. USA, Čína, Rusko a Japonsko KLÍČOVÉ X MIMOŘÁDNĚ KOMPLIKOVANÉ (důraz na netarifní překážky obchodu (NTBs) USA + Japonsko necelní překážky obchodu a investic = nutná spolupráce v oblasti právních předpisů Čína překážky průmyslové a makroekonomické politiky založené na modelu státního kapitalismu (veřejné zakázky, suroviny, neprůhledné postupy atd.) Rusko rovněž řada problémů se zásahy státu (náhlé zvyšování cel ad hoc, různá omezující pravidla)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 GLOBÁLNÍ KONTEXT 1) globální finanční a hospodářská krize posílení boje proti protekcionismu: a) multilaterálně (WTO) b) bilaterálně (Dohody o volném obchodu) 2) nástup rychle se rozvíjejících ekonomik do roku 2015 bude 90 % světového růstu vznikat mimo Evropu 1/3 bude tvořit samotná Čína v roce 2030 by současné tzv. rychle se rozvíjející ekonomiky měly vytvářet cca 60 % světového HDP nutnost zachování konkurenceschopnosti pomocí inovativních, vysoce hodnotných produktů a internacionalizace podniků, včetně malých a středních

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 OBCHODNÍ POLITIKA - PROCES OBCHODNÍ POLITIKA = SLUŽBA PODNIKATELŮM má bezprostřední ekonomický dopad na byznys sféru pozice ČR stojí na potřebách českých podnikatelů nezbytnost spolupráce s českým byznysem ve všech fázích vyjednávacích procesů, mj.  schvalování mandátů  dopadové studie  jednotlivá kola a návrhy textů efektivní řešení konkrétních problémů českých podnikatelů

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 OBCHODNÍ POLITIKA - PROCES VÝBOR PRO OBCHODNÍ POLITIKU zvláštní pracovní orgán Rady EU pro obchod EK zde s členskými státy konzultuje své dílčí kroky i strategická rozhodnutí v oblasti obchodní politiky Výbor pracuje na více úrovních od politické po expertní (služby, investice, textil, ocel, industriální sektory) členské státy předkládají EK k řešení problémy v obchodu, včetně konkrétních případů obtíží jednotlivých podnikatelů s obchodem mimo EU (např. problémy na hranicích)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 OBCHODNÍ POLITIKA - PROCES EK návrhy k provádění společné obchodní politiky doporučení na sjednání mezinárodních smluv vyjednávání o smlouvách, informace a konzultace s Výborem pro obchodní politiku, informace EP dialog s NGOs a podnikatelskou sférou Rada EU (= členské státy EU) schválení mandátů pro EK k vyjednávání smluv konzultace všech dílčích kroků EK uzavření smluv po souhlasu EP Evropský parlament spolurozhodování – rámec pro provádění SOP udělení souhlasu s uzavřením smluv

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19 OBCHODNÍ POLITIKA - PROCES VAZBA S OSTANÍMI POLITIKAMI EU efektivní propojení s dalšími vnitřními a vnějšími politikami EU:  podpora podnikání  energetika  zemědělství  celní otázky  celkové zahraniční vztahy Unie koherence mezi pravidly vnitřního trhu a vnější liberalizací

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 DĚKUJI ZA POZORNOST