KOMBINATORIKA MINIKABAROTOK Ludmila Ciglerová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Advertisements

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Kombinatorika a klasická pravděpodobnost
VARIACE Mgr. Hana Križanová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Hanzlík. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
PERMUTACE a VARIACE 2.1 Permutace 2.2 Variace bez opakování
PERMUTACE S OPAKOVÁNÍM
Znalostní fuzzy systém pro evaluaci společenské odpovědnosti firmy.
„EU peníze středním školám“
KOMBINACE S OPAKOVÁNÍM
KOMBINACE Mgr. Hana Križanová
Aplikace Matlabu v el.výpočtech 2
Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru.
PERMUTACE a VARIACE 2.1 Permutace 2.2 Variace bez opakování
(polohové vlastnosti) POZNÁMKY ve formátu PDF
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Kombinace K(k,n) = K k (n) k-členné kombinace z n prvků.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
PERMUTACE Mgr. Hana Križanová Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATI KA1_10 Tematická.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
MATEMATIKA Kombinatorické pravidlo součinu Příklady.
Autor: Jana Buršová.  Permutace s opakováním jsou skupiny o n prvcích vybíraných z n prvků, v nichž se mohou prvky opakovat.
Doplň tabulku: SDJ Doplň tabulku: SDJ
MATEMATIKA Variace.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
KOMBINATORIKA Permutace Variace Kombinace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM.
KOMBINATORIKA 2 VARIACE k-té TŘÍDY Z n PRVKŮ S OPAKOVÁNÍM
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Vektorové prostory.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Permutace s opakováním VY_32_INOVACE_M4r0109 Mgr. Jakub Němec.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Kombinace VY_32_INOVACE_M4r0108 Mgr. Jakub Němec.
VARIACE S OPAKOVÁNÍM Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Variace s opakováním VY_32_INOVACE_M4r0110 Mgr. Jakub Němec.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
KOMBINATORIKA Permutace bez opakování
Materiály jsou určeny pro výuku matematiky: 3. ročník
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.XXXX.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_15 Název materiáluKombinatorika.
VARIACE BEZ OPAKOVÁNÍ Rozbor úlohyŘešení úlohy Obrázek 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ Rozbor úlohyŘešení úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková Kombinatorické úlohy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Permutace s opakováním
KOMBINATORIKA Je část matematiky, která se zabývá uspořádáním daných prvků podle určitých pravidel do určitých skupin Máme množinu n různých prvků, z níž.
3.cvičení-kombinatorika
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Permutace 1. září 2013 VY_42_INOVACE_190203
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PERMUTACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Matematika Variace.
Kombinatorika. Základní pojmy. Pravidla pro práci se skupinou:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PERMUTACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Transkript prezentace:

KOMBINATORIKA MINIKABAROTOK Ludmila Ciglerová Gymnázium Voděradská, Praha 10 l.ciglerova@cmail.cz

V turistickém oddíle je 40 lidí.Vybírám z nich 5 lidí, A: kteří se zúčastní výběrového zájezdu. B: kteří budou tvořit vedení oddílu. C: kteří budou vykonávat pět různých funkcí. D: kteří si sednou na očíslovanou lavici ve vlaku . E:kteří si sednou ke stolu. Kombinace Variace A:kteří se zúčastní výběrového zájezdu. C:kteří budou vykonávat pět různých funkcí. B: kteří budou tvořit vedení oddílu. D: kteří si sednou na očíslovanou lavici ve vlaku . E:kteří si sednou ke stolu.

V rovině je dáno 10 různých bodů, žádné tři neleží na jedné přímce. Určete počet všech různých……., které určují. B:vektorů (orientovaných úseček) D: lomených čar, které dostaneme spojením 3 bodů C:trojúhelníků A: úseček J Variace I Kombinace B:vektorů (orientovaných úseček) H A: úseček G C E C:trojúhelníků D: lomených čar, které dostaneme spojením 3 bodů B D A F

V soutěži sazky se tipují výsledky 13 zápasů; Příklad 1 V soutěži sazky se tipují výsledky 13 zápasů; buď vyhrají hosté nebo domácí anebo bude výsledek nerozhodný.Kolik tipů je v ní celkem možných ? 1.ř 2.ř 3.ř 4.ř 5.ř 6.ř 7.ř 8.ř 9.ř 10.ř 11.ř 12.ř 13.ř 1 2 1.ř 2.ř 3.ř 4.ř 5.ř 6.ř 7.ř 8.ř 9.ř 10.ř 11.ř 12.ř 13.ř 1 2 Výsledek :

AHA 3623 Příklad 2 Kolik je všech možných státních poznávacích značek aut sestavených ze tří písmen abecedy A až Z ( 22 písmen), za nimiž následují čtyři číslice 0 až 9 ? AHA 3623 Výsledek :

Příklad 3 Na seřaďovacím nádraží je 6 cisternových , 8 otevřených a 12 uzavřených nákladních vagonů. a)Kolik různých vlakových souprav o 6 vagonech z nich lze sestavit? Výsledek: b)Kolik různých vlakových souprav o 8 vagonech z nich lze sestavit? Výsledek :

Permutace s opakováním Anagramy – seskupení písmen z určitého slova v různém pořadí Např : CHOSTRYL, ÁAOKTV, HOJA Počet anagramů OKO NOS NSO OOK ONS KOO OSN SON SNO

KONĚ PRRR NKOĚ KNOĚ NKĚO RPRR KNĚO NOKĚ KOĚN NOĚK RRPR KĚNO NĚKO RRRP

Permutace s opakováním z n prvků je uspořádaná k-tice sestavená z těchto prvků tak, že každý se v ní vyskytuje alespoň jednou. Pro počet permutací s opakováním platí : …. počet opakování 1. prvku …. počet opakování 2. prvku …. počet opakování n. prvku

Příklad 4 Určete počet všech anagramů slov : a) OKOLO 20 b)MATEMATIKA 151 200 c)KOMBINATORIKA 389 188 800

Příklad 5 Určete počet všech 5 ciferných čísel, které lze sestavit z číslic 5 a 7. Má-li se v každém z nich číslice 5 vyskytovat: a) právě 3 krát 10 b) nejvýše 3 krát 26 c) alespoň 3 krát 16

Příklad 6 Poznáte zprávu G.I.Caesara zaslanou do Říma po vítězství nad pontským králem Farnatem ukrytou v anagramu CDEIIIIINVVV. VENI, VIDI, VICI 665 280

HEZKÝ CELÝ DEN!!!! ÝK NCHELÝ EDZE!!!!