Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Zkušenost ukazuje, že odborné informace o životním prostředí veřejnost prakticky nezajímají.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jiří Hradec 1 SEIS, INSPIRE a GMES ako nástroje pre prognostiku vývoja životného prostredia.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Česká rozvojová agentura Michal Pastvinský ředitel Aktivity ČRA ve vztahu Rio úmluvám Seminář Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria v.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Společenská odpovědnost organizací
Environmentální Helpdesk Co a proč to má být. Současný stav 1.Všechno v ČR se děje po složkách, neexistují průřezové služby; 2.Nejenže se to děje po složkách,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Informační kulturní portál
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
INSPIRE Stav a výhled.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Ekonomika životního prostředí
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES

Nová koncepce Zpráv o ŽP 1. Zavedení ustálené základní sady indikátorů. 2. Tato sada slouží k monitoringu SPŽP. 3. Zpráva založena na hodnocení této sady. 4. Pětileté kompendium hodnotící současný a budoucí vývoj. 5. Státní politika životního prostředí jako rámec a smysl podávání zpráv

Hodnotící centrum Zpráva o ŽP -Hlavní každoroční hodnotící výstup resortu -37 vyhodnocených indikátorů (viz issar.cenia.cz) -Hodnocení dynamiky krátko- dobých změn -Krajské zprávy -Kde se berou indikátory?

Mapy Statistika Monitoring Hodnocení Reporting Metadata Datonosné proudy Datové zdrojeISSaR (AOPK, ČHMÚ, ČGS, ČGS-Geofond, SJČR, VÚV, VÚKOZ, Národní parky), ČSÚ, MZe, MZdr, MD, CDV, MPO, … Mapový portálIndikátory Reporty Evropský reporting Hodnocení Podpora politik

issar.cenia.cz Vizualizace indikátorů

Hodnotící centrum Kompendium ŽP (výhledy) -Hlavní dlouhodobý hodnotící výstup resortu -Zhodnocení vývoje 20 let zpět a výhledy na 10 let vpřed -Interakce společnost-ekonomika-ŽP -Dosažitelnost cílů Hlavní vlivy na ŽP do

Struktura Kompendia A.Globální environmentální problémy a pozice ČR  témata: klimatická změna, úbytek biodiverzity, změny v krajinném pokryvu, materiálová a energetická efektivnost B.Ekonomika a životní prostředí  Stav a vývoj socioekonomických faktorů ovlivňujících stav životního prostředí C.Stav životního prostředí, vývoj, výhledy  Stav ŽP v kontextu realizace SPŽP D.Dopady na populaci a ekonomiku

Příklad: Identifikace faktorů (NOx) NO x HospodářstvíCena paliv Populace Průmysl Zemědělství Vytápění Produkce energie Doprava Teplota

Scénáře vývoje do 2020 Zaostávání Evropy Růst SE tlaků, ENVI tlaky ustálené Vliv klimatických změn a dalších Ekonomické zaostávání a stárnutí Evropy vede ke snížení inovativnosti a konkurenceschopnosti exportu. Malé environmentální tlaky nebrání společenským tlakům na soběstačnost – roste těžký průmysl, intenzivní hospodaření, zábory půdy i přetěžování zdrojů, další materializace života lidí. Adaptace ve světě stálých změn SE++, ENVI++ Zásadní adaptační tlaky, očekávání změny paradigmatu BaU Dnešní stav – scénáře v Kompendiu Životní prostředí hlavní téma hovorů Růst ENVI tlaků, SE tlaky ustálené Euroamerická civilizace si uchovává ekonomickou dominanci, daří se udržovat Fortress Europe, Vliv klimatických změn, extrémních meteorologických jevů a dalších environmentálních jevů začíná mít zásadní vliv na chování lidí a průmyslu. Probíhá virtualizace a dematerializace ekonomiky s důrazem na autorská práva a inovace.  Socioekonomické tlaky   Environmentální tlaky 

Státní politika ŽP SPŽP jako rámec všech strategií a potřeb dat pro její sledování -Cíle společenské a ekonomické hodnoty -Jejich naplňování environmentálními opatřeními -Nevyvratitelnost politiky založená na komplexním popisu a hodnotové analýze 11

Tvorba a monitoring SPŽP

Prioritní oblasti SPŽP Prioritní oblasti SPŽP vs dopady na ekosystémové služby

Prioritní oblasti SPŽP Prioritní oblasti SPŽP vs sociální a ekonomické dopady, a dluhy

This page was intentionally left blank

Podobnosti

Smysl dat o ŽP Pokud nemáme včasná, správná a relevantní data pro uživatele, děláme je zbytečně Pokud nemáme uživatele, je zbytečné data sbírat

Smysl dat o ŽP

CENIA, česká informační agentura životního prostředí Litevská Praha Děkujeme za pozornost