Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém spolupráce pojišťoven s pojišťovacími makléři
Advertisements

1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – MĚŘENÍ PRODUKCE PŘI KATASTROFÁCH Téma C3.
Pojištění majetku a odpovědnosti za škodu města a jím zřízených příspěvkových organizací Bc. Miloslav Šalé jednatel společnosti RESPECT BRNO, s. r. o.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
T-2 Zákonná úprava pojištění
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Změny v regulaci distribuce na finančním trhu
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Regulace distribuce v ČR
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Konference AFIZ Pojišťovací sektor a klíčové úkoly 2007.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čtvrtá přednáška z UCPO
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Co je riziko ? Z historie:
Cestovní kanceláře a agentury
Komerční pojišťovna.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování.
1 Český pojistný trh a mezinárodní pojistný trh PF UK Praha Ing. Jaroslav Mesršmíd, CSc.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016.
Předpoklady podnikání v pojišťovnictví JUDr. Ludvík Bohman.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Komerční pojišťovna.
Ukazatele pojistného trhu
Veřejné pojišťovnické právo
Transkript prezentace:

Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci Konference pojišťovacích makléřů 2011 Ing. Tomáš Síkora, MBA Praha, 11. října 2010

Vývoj předepsaného pojistného VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Vývoj předepsaného pojistného Zdroj: ČNB

Trendy ve vývoji pojistného trhu ČR VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Trendy ve vývoji pojistného trhu ČR Růst předepsaného pojistného zásadně ovlivňuje jednorázově placené životní pojištění Neživotní pojištění stagnuje, přestože škody jsou stále vyšší Roste obchodní produkce životního pojištění, ale klesá počet aktivních smluv Podíly životního a neživotního pojištění se vyrovnávají Průměrné pojistné na jednoho obyvatele ČR se průběžně zvyšuje, stále ale zůstává na úrovni 1/3 průměru členských států EU

Legislativní vývoj ČR VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Novela zák. č. 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích Rozšíření působnosti zákona i na zaměstnance pojišťoven v oblasti odborné způsobilosti, pravidel jednání a důvěryhodnosti; rozšíření informačních povinností; regulace nákladů; úprava principů odpovědnosti za zprostředkovatelskou činnost Novela občanského zákoníku Výše náhrady nemajetkové újmy u škod na zdraví a při usmrcení zcela na uvážení soudu Zákon o změně zákonů související se zřízením jednoho inkasního místa Možnost „převodu odkupného“ na jiného pojistitele Novela zákona č. 277/2009 Sb. o pojišťovnictví (Solvency II) Nastavuje nová pravidla pro kapitálové požadavky pojišťoven Kapitálová přiměřenost ve vztahu k systému upisování rizik a charakteru aktiv a závazků pojišťovny (Pilíř I), řídící a kontrolní systém (Pilíř II), zveřejňování informací pro ekonomické subjekty a pojistníky (Pilíř III)

Legislativní vývoj EU VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Revize směrnice IMD a specifická regulace zprostředkování investičních produktů (PRIPs) Zajištění stejné úrovně ochrany spotřebitelů finančních služeb a „level playing field“ mezi zprostředkovateli těchto služeb Posílení existujících pravidel managementu konfliktu zájmů podle pravidel MiFID Kategorie PRIPs nebyla dosud definována Antidiskriminační legislativa Zrušení výjimky ze zákazu zohledňování faktoru pohlaví (Gender Directive) - od 21. prosince 2012 všechny nové produkty „unisex“ Při zákazu zohledňování věku a zdravotního stavu (nová antidiskriminační směrnice) hrozí vymizení některých produktů z trhu

Potencionální dopady legislativních změn na pojišťovnictví VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Potencionální dopady legislativních změn na pojišťovnictví Nové nároky na vnitřní kontrolní systém pojišťoven, pravidla pro kapitálové požadavky a bezpečnost Extrémní rozšíření informačních povinností pro spotřebitele Zvýšení právní nejistoty spotřebitelů při uplatnění škody na zdraví a prodlužování délky výplaty pojistného plnění Zvyšování motivace klientů a zprostředkovatelů pro průběžné rušení životního pojištění Nesmyslné „antidiskriminační“ sjednocování cen pojištění pro muže a ženy

Jdeme správným směrem? VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Nové regulatorní požadavky Zvýšení nákladů pro pojišťovny Růst ceny pojištění Riziko stagnace propojištěnosti

Děkuji Vám za pozornost! VODNÍ BOHATSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Děkuji Vám za pozornost! Česká asociace pojišťoven Na Pankráci 1724/129, 140 00 Praha 4 Tel: +420 222 350 150 E-mail: sekretariat@cap.cz www.cap.cz