Uživatelsky vstřícné registry Optimalizace vytěžování informací z klinických zdravotnických registrů NZIS 3. října 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
Advertisements

Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Nástroje územního plánování
Audit IT procesů ve FNOL
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Zkušenosti se zaváděním systému řízení v KSRZIS podle:
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Praktická ukázka použití v podmínkách ZK Krajský rok informatiky Zlín, Pavel Novotný & Pavel Kopecký, Zlínský kraj.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Realizační tým ICZ duben 2005
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Pohled samosprávy na eHealth
Jako součást informačního systému podniku
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Jednotlivé projekty MSp
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Standardizace odborné zdravotní péče
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Obhajoba diplomové práce
Komplexní systém hodnocení
Digitální učební materiál
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Klíčové aktivity projektu
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Uživatelsky vstřícné registry Optimalizace vytěžování informací z klinických zdravotnických registrů NZIS 3. října 2012

Uživatelsky vstřícné registry Anotace: Budování registrů je ve vyspělých zemích postupně převáděno na vysoce sofistikovanou úroveň vytěžování klinických informací. Obecným trendem prezentace jejich obsahu je přechod od deskriptivních charakteristik k dynamickému pohledu a možnosti posuzování efektivity jednotlivých klinických postupů vycházející z přímé interakce s uživateli. Výhodou situace v ČR je centralizace registrů daná historickým vývojem, se kterou souvisí jejich jednotné pojetí. V současnosti obsahují již některé registry (kupř. NOR) analytický a grafický servis, případně interpretované prezentace výstupů. Analýzy jsou vypracovány převážně pro populační údaje (incidence, mortalita věkové rozložení).

Uživatelsky vstřícné registry Hlavním požadavkem odborné veřejnosti je možnost zadání samostatně definovaných dotazů z oblasti klinických hypotéz, tedy statistické zpracování podmnožin informací, které by umožnilo ověřování optimality využití jednotlivých klinických postupů (expertní modul) a srovnávání regionální a mezinárodní (manažérský modul). Za současných organizačně-technických podmínek je možno v podmínkách ČR v rámci registrů zajišťovat pouze základní provoz, tedy bez uvedené potřebné nadstavby odpovídající současným trendům, které směřují k vyšší efektivitě vytěžování informací.

Uživatelsky vstřícné registry Dlouhodobým problémem v oblasti zdravotnických registrů je malé využívání výsledků zadávaných dat, která jsou dosud zpracovávána převážně jen v podobě popisných statistik, výsledky jsou uplatňovány převážně pouze pro dokumentaci populační situace. Pracné zadávání dat klinickými pracovníky tedy není dostatečně zhodnoceno možností řešení konkrétních praktických otázek. V této souvislosti byla zahájena inovace zpracování dat prostřednictvím postupů "data mining", umožňujících operativní řešení konkrétních otázek z praxe.

Uživatelsky vstřícné registry Cíl: Vytvoření nástroje pro efektivní vytěžování informací z registrů v podobě dynamického pohledu a možnosti posuzování efektivity jednotlivých klinických postupů. Účelem je: -vyhledávání trendů a změn, zejména negativních, které jdou nad rámec statistické chyby; - využití dat pro tvorbu prognostických a rozhodovacích algoritmů. Nástrojem je modulární systém validující, analyzující a prezentující data registrů NZIS s možností průběžné optimalizace na konkrétní aktuální podmínky.

Uživatelsky vstřícné registry Systém je z uživatelského hlediska rozdělen do čtyř modulů, kde každý z modulů je primárně určen pro jinou cílovou skupinu uživatelů a prezentuje jiná data, resp. jiné analytické pohledy. Veřejný modul Tento modul je zaměřen na širokou veřejnost. Poskytuje data určená zejména pro občany (např. informace o aktuálním (i historickém) stavu populační zátěže určitým onemocněním, obecné epidemiologické parametry a trendy, případně počty nemocných nebo výkonů v agregované formě.

Uživatelsky vstřícné registry Manažerský modul Vytvoření nástroje pro efektivní vytěžování informací z registrů v podobě dynamického pohledu a možnosti posuzování efektivity jednotlivých klinických postupů. Účelem je jednak vyhledávání trendů a změn, zejména negativních, které jdou nad rámec statistické chyby a dále pak využití dat pro tvorbu prognostických a rozhodovacích algoritmů. Cílovou skupinou jsou především odborníci pracující v oblasti řízení zdravotní péče, ve vedení zdravotnických zařízení, plátců zdravotní péče apod.

Uživatelsky vstřícné registry Expertní modul Účelem tohoto modulu je poskytnutí širšího spektra dat s např. možností jejich základního exportu. Data dostupná v tomto modulu budou zejména data důležitá pro manažerská rozhodnutí. Data jsou předpřipravena a to ve formě jednotlivých výstupních sestav, kde bude mít uživatel celkem široké možnosti úprav parametrů těchto sestav. Analytický modul Předmětem této části je dostupnost dat zejména pro vědecké či statistické účely. Data zde dostupná jsou téměř v primární podobě jejich pořízení a následné zpracování je záležitostí vlastních uživatelů

Uživatelsky vstřícné registry Výsledky projektu  Práce na projektu výrazně přispěly ke kultivaci a zkvalitnění obsahu cílových registrů NZIS a k vytvoření nové formy reportingu nad jejich daty;  Výstupy již byly v průběhu řešení předloženy k diskuzi příslušným odborným lékařským společnostem a byly validovány odbornou veřejností;  Projekt tak položil základ i pro nový styl reálného využívání dat registrů NZIS v klinické praxi.

Uživatelsky vstřícné registry Výsledky projektu  Práce na projektu výrazně přispěly ke kultivaci a zkvalitnění obsahu cílových registrů NZIS a k vytvoření nové formy reportingu nad jejich daty;  Výstupy již byly v průběhu řešení předloženy k diskuzi příslušným odborným lékařským společnostem a byly validovány odbornou veřejností;  Projekt tak položil základ i pro nový styl reálného využívání dat registrů NZIS v klinické praxi;  V závěrečné fázi projektu se řešitelský tým zaměřil především na metodické shrnutí výsledků práce; příslušné metodiky definující změny ve struktuře, validaci a zpracování.

Uživatelsky vstřícné registry Zásadní výsledky projektu v celkovém souhrnu  Všechny cílové registry NZIS byly podrobeny kritické analýze dat a rozsáhlé validaci, která vyústila v novou klasifikaci záznamů z hlediska jejich využitelnosti pro různé úrovně zpravodajství.  Všechny kroky zasahující exporty, validaci a re-klasifikaci záznamů cílových registrů NZIS byly prováděny s využitím nové databázové a analytické nadstavby nad primárními úložišti dat NZIS. Tím byla také prověřena nová infrastruktura vyvíjená pro databáze NZIS na straně KSRZIS.  Klíčové poznatky zjištěné zpracováním dat jednotlivých registrů byly publikovány v zahraničních i tuzemských časopisech nebo připraveny k odeslání do tisku.

Uživatelsky vstřícné registry Výstupy projektu přímo prověřené zpracováním konkrétních dat a jsou tedy dlouhodobě udržitelné:  Analytická a reportovaní nadstavba nad datovými úložišti registrů NZIS  Nastavený systém datových exportů 3. Třídění a klasifikace záznamů registru z hlediska jejich validity a využitelnosti pro různé typy zpracování; parametrické nastavení klasifikace záznamů, metodický popis a metadata 4. Nový typ zpravodajství nad daty cílových registrů NZIS zaměřený na hodnocení diagnostických a léčebných algoritmů, dostupnosti, kvality a výsledků péče 5. Zapojení příslušných odborných lékařských společností jako garantů nově vytvořených výstupů z registrů NZIS a využívání dat registr NZIS jako podpory pro optimalizaci léčebné péče v ČR.

Uživatelsky vstřícné registry Závěr V prosince 2011 předal ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc. ocenění za mimořádné výsledky ve zdravotnickém výzkumu a vývoji za projekty podporované Interní grantovou agenturou Ministerstva zdravotnictví z veřejných zdrojů. Pan ministr udělil čestné uznání Koordinačnímu středisku pro resortní zdravotnické informační systémy za tento projekt s názvem "Optimalizace vytěžování informací z klinických zdravotnických registrů NZIS“.

Uživatelsky vstřícné registry Poděkování patří řešitelskému týmu projektu, který se zaměřil především na metodické shrnutí výsledků práce; příslušné metodiky definující změny ve struktuře, validaci a zpracování. Řešitel:  Ing. Robert Fialka, MBA, KSRZIS Spolupracovníci:  Doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D.  Doc. MUDr. Pavel Kasal, CSc.  Doc. MUDr. Pavel Vavřík, CSc., MBA

Děkuji za pozornost! Ing. Fares Shima ředitel odboru informatiky Ministerstvo zdravotnictví ČR