„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Způsobilost k výkonu povolání
Advertisements

Novela zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních seminář 11. a 12. června 2008 – Palác Charitas, Praha podepsána.
POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Farmaceutický asistent a jeho role v lékárně-vývoj a současnost,porovnání s EU Vypracovala: PharmDr.Bobková Romana
k ukončení projektu 12 vyšších odborných škol zdravotnických
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Celoživotní vzdělávání ve zdravotně-sociální oblasti
Specializační vzdělávací program
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Současný stav –> možný vývoj Koncepce hlavních agend
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Prohlubování vzdělávání nelékařů Seminář Ostrava Brno
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Vzdělávání nutričních odborníků
Česká asociace adiktologů
Uplatnitelnost absolventů bc. oborů a výhody profesního zaměření Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu,
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
Asociace Ředitelů Zdravotnických Škol České republiky 10. dubna 2012 ______________________________ SZŠ a VOŠ zdravotnická Praha, 5. května JARNÍ SEMINÁŘ.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Fakulta zdravotnických studií
Vzdělávání sociálních pracovníků
Novinky ve specializačním vzdělávání
Statistický přehled zdravotnických oborů na SOŠ - školní rok 2010/11.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234 Mgr. Jana Heřmanová Mgr. Blanka Kadeřávková Spolupráce VOŠ,
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Návrh zákona, který má nahradit zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních.
Vzdělávání sester Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK Mgr. Pavla Kordulová.
PORADA MANAGEMENTU ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (PMN) MZ ČR, Palackého nám. 4, Praha
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Porada hlavních sester 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům 29. ledna 2008, Praha Lékařský dům.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Zachraňme zdravotní sestru!
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Fakulta zdravotnických studií
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Studijní program Ošetřovatelství
Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních od
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Podpora pedagogické praxe u předmětů odborné praxe studentů FZS TUL
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

„Velká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Odbor vzdělávání a vědy 10. 4

Vývoj novely/zákona - Návrh na úpravu vzdělávání zdravotnických pracovníků zpracoval Odbor vzdělávání a vědy a Pracovní komise k transformaci nelékařských zdravotnických povolání v České republice Pan ministr se zpracovanými tezemi předloženými v srpnu 2011, včetně odstranění dvojkolejnosti, vyslovil souhlas - Návrhy byly během roku 2011 projednány na dílčích jednání se vzdělavateli a profesními organizacemi za účasti zástupců středního a vyššího a vysokého školství - podkladem byly statistické údaje a zohledněny názory profesních organizací - Projektový záměr byl zapracováván do paragrafového znění, změn je mnoho, proto je navrženo zpracování nového zákona - Plán - účinnost od března 2013 – návrh na změnu legislativního plánu

Přehled navržených změn Změny ve vzdělávání – dvojkolejnost, redukce, nová povolání, názvy… Zrušení odborného dohledu Zvláštní režimy výkonu povolání – ve specializační přípravě, absolvent (doba na zapracování - adaptační období) nebo po přerušení výkonu povolání – pod odborným vedením Výkon povolání jako poskytovatele zdravotních služeb Registr zdravotnických pracovníků – úprava systému registrace v souladu se zákonem o zdravotních službách Celoživotní vzdělávání – převedení odpovědnosti na zaměstnance, zaměstnavatele a odborné společnosti Akreditace a akreditační komise-flexibilnější a přitom více individualizovaný systém Specializační vzdělávání také v navazujících magisterských programech – preference kombinovaných forem studia Podmínky výkonu řídící funkce

Přehled změn ve vzdělávání redukce počtu zdravotnických povolání dřívější a ukončené způsoby získání odborné způsobilosti zůstávají beze změn - odstranění „dvojkolejnosti“ vzdělávání ( Bc. a VOŠ) úprava názvů některých povolání technické úpravy textu o vzdělání – zjednodušení formulací, např. místo akreditovaného zdravotnického bakalářského studijního oboru zdravotní laborant pro přípravu zdravotních laborantů – zdravotnického bakalářského studijního oboru zdravotní laborant vypuštění vágní definice „přírodovědné“ a definování přímo požadovaným zaměřením, např. matematicko-fyzikální, biologické, chemické apod. – před AKK, JOP

Odstranění dvojkolejnosti vzdělávání Náprava stavu, kdy pro jedno povolání jsou dvě vzdělávací úrovně – učí se stejným činnostem s odlišným výstupem Důvod nápravy: - demografický pokles studentů - zbytečné dvojí studování jednoho oboru bez praktického efektu zvýšení kvalifikace - pro stát zbytečné náklady na vzdělávání bez přidané hodnoty někteří zaměstnavatelé požaduji ještě jednou vzdělání v oboru bez valného opodstatnění (vyšší platová třída s nižším vzděláním) navyšování kompetencí a vstup do magisterských studií postupný útlum vzdělávání - je potřeba počítat s 3 roky na dokončování vzdělávání

Ukončení vzdělání středoškolských asistentských oborů ukončení vzdělávání na SZŠ - nutriční asistent, asistent zubního technika, laboratorní asistent – praxe je nepožaduje SZŠ - zdravotnický asistent , lyceum řešena situace, když nedokončí školu zdravotnického zaměření (neudělají maturitu) – uvedeno, jaké činnosti „nižšího“ ošetřovatelského povolání může vykonávat (bude upraveno v zákoně ve zvláštním paragrafu)

Změny názvů některých povolání - ze středoškolské úrovně - „asistent“ – u VOŠ a BC. – změna názvu - zkrácení názvu povolání pro specialistu VŠ - Mgr. označení „klinický“, což by bylo označení specialisty (i nyní se používá, ale nesystematicky) konkrétní změny názvu: § 8 radiologický asistent - radiologický laborant § 19 farmaceutický asistent - farmaceutický laborant § 26 - odborný pracovník v lab. metodách a přípravě léčivých přípravků – bioanalytik § 13 - asistent ochrany a podpory veřejného zdraví – pracovník v ochraně…

Specializační vzdělávání v navazujících magisterských programech u oborů, které mají kvalifikační vzdělávání ukončené Bc. studiem je záměrem některé navazující VŠ - Mgr. obory zaměřit jako specializační nebo rozšiřující studia (navýšení kompetencí) u specializačního vzdělávání budou preferovány kombinované formy (nutnost teorie + praxe, u některých současných již schválených oborů chybí předchozí praxe v základní odbornosti) stanovisko Akreditační komise MŠMT - nepreferuje nejdříve prezenčního formu studia před vznikem kombinované formy

Změny ve vzdělávání §§ 5-42 § 5 - Všeobecná sestra - jen Bc. vzdělání Na VOŠ ukončit – naposledy otevřít ve školním roce 2013/2014 § 5a - Dětská sestra - NOVÉ povolání – Bc. § 8 - Radiologický laborant - beze změny vzdělávání změna názvu asistent - laborant – návrat k původnímu označení § 9 - Zdravotní laborant - jen Bc. vzdělání

Změny ve vzdělávání §§ 5-42 § 10 - Zdravotně - sociální pracovník - jen Bc. vzdělání, AKK nebo způsobilost všeobecné sestry a AKK § 12 – Ortoptista - Bc. vzdělání a nově AKK § 13 - Pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví - změna názvu z asistenta na pracovníka § 14 - Ortotik – protetik - jen Bc. vzdělání VOŠ ukončit – naposledy otevřít ve školním roce 2013/2014

Změny ve vzdělávání §§ 5-42 § 15 - Nutriční terapeut - !Návrh na ponechání dvou povolání (ponechat VOŠ i Bc., rozlišit v názvu a v činnostech – Pracovník pro dietní stravování + Nutriční terapeut ) § 16 - Zubní technik - ponechat jen VOŠ vzdělání, Bc. nebylo otevřeno – zrušit § 17 - Dentální hygienistka - jen VOŠ vzdělání, Bc. ukončeno - naposledy otevřeno ve školním roce 2013/2014 ! Návrh na ponechání jen na Bc. úrovni – požadavek odborné společnosti DH, ale nechce ČSK

Změny ve vzdělávání §§ 5-42 § 18 - Zdravotnický záchranář - jen Bc. vzdělání VOŠ ukončit – naposledy otevřít ve školním roce 2013/2014 § 19 - Farmaceutický laborant - změna názvu, ponechat na VOŠ § 20a - Biotechnický asistent - ukončeno vzdělávání na Bc. § 24 - Fyzioterapeut - vzdělání jen na Bc., na Mgr. úrovni bude jako specialista v základní specializaci aplikovaná fyzioterapie

Změny ve vzdělávání §§ 5-42 26 a) Embryolog řeší se požadavek ČSE jako samostatné povolání § 29 - Zdravotnický asistent - zrušení AKK § 30 - Laboratorní asistent - ukončeno vzdělávání ve školním roce 2013/2014 § 32 - Nutriční asistent - ukončeno vzdělávání ve školním roce 2013/2014 § 33 - Asistent zubního technika - ukončeno vzdělávání ve školním roce 2013/2014

Změny ve vzdělávání §§ 5-42 § 39 - Zubní instrumentářka - rozšíření možností učňovského vzdělávání - nastavit stejné jako u ošetřovatele na 3 roky Zrušeno zdravotnické povolání dezinfektor. Do JOP (jiný odborný pracovník) Navržena nově povolání: herní specialista, pracovní asistent (ne terapeut), muzikoterapeut, nemocniční kaplan

Děkuji za pozornost Kontakty: e-mail: alena.smidova@mzcr.cz tel: 224 972 355