Hospodářské cykly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

Agregátní poptávka a nabídka
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Model IS-LM.
MAEK1 – CVIČENÍ 6 Hospodářské cykly Ekonomický růst
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Agregátní poptávka a nabídka
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Phillipsova křivka a vztah mezi inflací a nezaměstnaností
Agregátní poptávka a nabídka Martina Hedvičáková
Teorie hospodářského růstu
Inflace.
Teorie růstu a hospodářský cyklus
Cvičení 5 – Hospodářský cyklus, ekonomický růst
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Makroekonomické ukazatele
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Investiční multiplikátor
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Ekonomický růst a hospodářské cykly. Ekonomický růst Za ekonomický růst (economic growth) je považováno dlouhodobé zvyšování produktu, obvykle měřeného.
Předmětem přednášky jsou…
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Základy ekonomie Seminář 10..
Mikroekonomie I Hospodářský cyklus Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
HOSPODÁŘSKÉ CYKLY.
Hospodářské cykly ekonomiky
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MAKROEKONOMIE EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY
EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY Pavel Janíčko.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Ekonomika Hospodářský cyklus 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_10.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Teorie hospodářských cyklů
Hospodářské cykly.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Trh práce a politika zaměstnanosti
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Transkript prezentace:

Hospodářské cykly

Hospodářské cykly Ekonomický vývoj probíhá v tzv. cyklech. Za nejvýznamnější lze považovat cyklus na počátku 30. let 20. století s hlubokými krizemi. Po roce 1945 díky aplikaci principů keynesiánské teorie k tak hlubokým krizím nedocházelo. Hospodářské cykly - periodicky se vyskytující výkyvy ekon. aktivity, které se projevují ve výkyvech makroek. veličin (např. cenové hladiny, zaměstnanosti, GDP, NI) Fáze hosp. cyklu: Recese – objem produktu klesá (krize, deprese, sestup) Sedlo – produkt na nejnižší úrovni (bod zvratu hosp. cyklu) Expanze – objem produktu roste (vzestup, oživení) Vrchol – nejvyšší úroveň produktu (bod zvratu hosp. cyklu) Trvání a průběh cyklu jsou v různých dobách a různých zemích i přes mnoho společných znaků odlišné.

Trend (dlouhodobý vývoj potenciálního produktu) Hospodářský cyklus Recese Sedlo Expanze Vrchol Trend (dlouhodobý vývoj potenciálního produktu) Cyklus

Hospodářský cyklus ASDO Hospodářský cyklus je tedy způsobován odchylkami skutečného produktu od produktu potenciálního. Tyto odchylky mohou mít různé příčiny, mimo jiné vznikají i díky různým změnám a interakcím AD a AS. P Y ASKO Y AD čas Y*

Hospodářský růst ASDO Hospodářský cyklus znamená odchylky skutečného produktu od neměnného potenciálního produktu. Pokud však potenciální produkt roste, jedná se již o hospodářský růst. P Y ASKO Y AD čas Y*

Příčiny cyklického kolísání ekonomiky Teorie vnitřních příčin - výkyvy způsobuje kolísání investiční a spotřebitelské poptávky, která vede ke kolísání GDP a zaměstnanosti (nezaměstnanosti) – viz interakce multiplikátoru a akcelerátoru. Pokles AD je spojován s pesimistickým očekáváním, které podnikatele vede k omezování investičních aktivit. Teorie vnějších příčin - rozhodujícím zdrojem je nesprávná MP a FP státu. Vláda může manipulovat s ekonomikou k podpoře volebních výsledků. Obvykle po volbách úsporný hospodářský režim a rok před volbami je naopak prosazována expanzivní hospodářská politika. Obecně hovoříme o následujících příčinách: politické příčiny (spojování hosp. cyklů s polit. cykly, krizemi), nedostatečná informovanost tržních subjektů, hospodářská politika vlády nebo centrální banky, nestabilita ve vývoji poptávky (poptávkové šoky – změny C, I, G, X) a nabídky (nabídkové šoky – změny cen VF, množství VF, produktivity VF). Změny produkční funkce (vlivem změn ve vybavenosti práce kapitálem, vlivem technologických změn, vlivem inovací apod.)

Dopady cyklického kolísání ekonomiky K hlavním dopadům cyklických výkyvů na ekonomiku patří: ztráta produktu, zvyšování inflace, rostoucí nezaměstnanost. Okunův zákon: Každými 2 %, o které GDP poklesne vzhledem k potenciálnímu produktu, se míra nezaměstnanosti zvýší o 1 %  roste-li potenciální produkt např. o 3 % ročně, měl by reálný GDP růst také o 3 % ročně, má-li zůstat míra nezaměstnanosti konstantní.

Bariéry ekonomického růstu Nedostatečná zásoba kapitálových statků Nízká produktivita práce Nedostatečný technologický pokrok Nízká úroveň kvalifikace pracovních sil Přírodní vlivy a katastrofy Institucionální překážky Vysoká neproduktivní spotřeba

Jak zabránit cyklům a podpořit hospodářský růst? Regulace agregátní poptávky (politika vysoké zaměstnanosti, protiinflační politika) Racionální měnová politika Prorůstová politika zaměřená na stimulaci růstu potenciálního produktu (prostřednictvím faktorů, které stimulují k práci, úsporám a investicím, např.: snižování daní, podpora investic do lidského kapitálu, financování vědy, výzkumu, infrastruktury

Akcelerátor a multiplikátor

Akcelerátor a multiplikátor Investice (podnikové) reagují výrazně na očekávaný vzestup či pokles ekonomiky. Když firmy očekávají vzestup ekonomiky   investic. Naopak při očekávání poklesu ekonomiky většina výrobců z důvodu nadbytečných kapacit prakticky přestane investovat. To znamená, že čisté investice (In - vyvolané investice, závislé na velikosti GNP) jsou kladné (vysoké), jestliže produkt roste, a nulové (nízké), jestliže se produkt nemění (dokonce i když je produkt vysoký). Akcelerační princip tedy vyjadřuje skutečnost, že čisté indukované investice jsou funkcí míry změny reálného produktu (Y). In = f (Y) = a * Y  ∆In = a * ∆ Y

Investiční multiplikátor Investiční multiplikátor udává o kolik se změní AD a v návaznosti i produkt, jestliže se investiční výdaje změní o jednotku. ? = ΔY / ΔI  Pro změnu produktu (ΔY) platí : ΔY = 1/(1-c) * ΔI

Investiční multiplikátor Multiplikační efekt: produkt se s každou jednotkou přírůstku investic zvyšuje o určitý násobek (který odpovídá sklonu úsporové funkce – S).

Interakce akcelerátoru a multiplikátoru Růst produktu vyvolá podle akceleračního principu nové indukované investice. Tyto nové investice v souladu s multiplikačním efektem podnítí další růst produktu. Produkt roste až do úrovně potenciálního produktu, poté tempo růstu produktu klesá, až se zastaví. Při poklesu tempa působí akcelerátor a multiplikátor opačně: produkt klesá až do sedlového bodu. Jakmile celkové investice dosáhnou spodní hranice, jíž jsou investice obnovovací (nahrazující opotřebení) pokles investic i produktu se zastaví. Obnovovací investice poslouží v souladu s principem akcelerátoru a multiplikátoru k novému růstu investic a tím i produktu. Celý hospodářský cyklus se tak opakuje.

Interakce akcelerátoru a multiplikátoru