Globální hrozba? Analýza mediálního obrazu klimatických změn v českých denících v letech 1997 - 2010 Jan Vávra, Miloslav Lapka, Zuzana Dvořáková-Líšková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu Kvalita II Seminář projektu Kvalita II MŠMT, Praha 26. září 2008.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
METODIKA VÝUKY IAS/IFRS NA VŠ EKONOMICKÉHO ZAMĚŘENÍ
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Environmentální výchova pro základní školu
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Média? kulturu? komunikaci? Chcete studovat. • Chcete vědět, jak kultura ovlivňuje to, jací jsme, za co se považujeme a proti čemu se vymezujeme? • Chcete.
Systém uplatňování informací o dalším vzdělávání v pražských médiích Vladimír Dubský Šárka Hastrmanová.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
Místo člověka a kultury v krajinné ekologii posledních 10 let Miloslav Lapka Ekonomická fakulta JČU v Českých Budějovicích Jan Vávra Filozofická fakulta.
Měnící se společnost : pro- environmentálním směrem? Miloslav Lapka FFUK, EF JU.
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Projekt Kvalita II: výsledky vzdělávání, vývoj školství v krajích.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Nástroj změny v místním prostředí
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Jak se učí inovační podnikání
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Ž URNALISTICKÁ ETIKA Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu.
Bezpečnostní hrozby a rizika Threats and Risks. English resp. Francais To run a risk = courrir un risque To assume a risk = assumer un risque To také.
Ekonomické přežití nových médií Ekonomický a politický kontext fungování médií ve světě a v ČR Tomáš Prouza, Peníze.CZ.
Vyhledávání českých regionů a měst uživateli Google autor bakalářské práce: Markéta Návratová vedoucí bakalářské práce: doc. Dr. Ing. Jiří Horák BAKALÁŘSKÁ.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Klíčová otázka č. 5 Mediální obraz bezdomovectví prof. PhDr. Jan Jirák, Ph.D. (MUP, FSV UK) 26. – 27. listopadu 2014.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Zatopená území Jan Langhans.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Životní úroveň obyvatel v České republice
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Katedra sociální práce a sociální politiky Katedra sociální práce a sociální politiky.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Ostravská univerzita (1991 → )
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
Člověk tohoto století Tematická oblast
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Stipendia města Ostrava
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Sociální a kulturní ekologie, FHS UK
Transkript prezentace:

Globální hrozba? Analýza mediálního obrazu klimatických změn v českých denících v letech Jan Vávra, Miloslav Lapka, Zuzana Dvořáková-Líšková, Eva Cudlínová Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity

Globální změny klimatu přírodní jev přírodní jev mnohovrstevný socio-kulturní fenomén mnohovrstevný socio-kulturní fenomén sociální kontext GZK sociální kontext GZK kvalita informací a důvěra v informace kvalita informací a důvěra v informace

GZK a veřejné mínění

Obavy z důsledků GZK CzechCarbo (ČR, ) CzechCarbo (ČR, ) nedostatek pitné vody nedostatek pitné vody častější sucha a povodně častější sucha a povodně změna krajiny změna krajiny „klimatická daň“ „klimatická daň“ GILDED (ČR, Německo, 2010) GILDED (ČR, Německo, 2010) nedostatek pitné vody nedostatek pitné vody častější sucha a povodně častější sucha a povodně „klimatická daň“ „klimatická daň“

Informovanost o GZK Eurobarometr (EU27, 2008) Eurobarometr (EU27, 2008) Jste dobře informován o GZK? CzechCarbo (CZE-IT- US-NZ, 2007) CzechCarbo (CZE-IT- US-NZ, 2007) Je množství veřejných informací o CO2 dostatečné?

Informovanost o GZK (ČR) Eurobarometr (ČR, 2008) Eurobarometr (ČR, 2008) Jste dobře informován o GZK? CzechCarbo (ČR, ) CzechCarbo (ČR, ) Je informovanost o GZK dostatečná?

Metodologie období 1997 – 2010 (říjen) období 1997 – 2010 (říjen) analýza 5663 novinových článků analýza 5663 novinových článků MF Dnes MF Dnes Právo Právo Lidové noviny Lidové noviny Hospodářské noviny Hospodářské noviny Blesk Blesk Haló noviny Haló noviny

Metodologie počet článků počet článků zaměření (přírodní/sociální) zaměření (přírodní/sociální) odbornost (vědecké/populární) odbornost (vědecké/populární) kvalita a komplexnost kvalita a komplexnost (1) články s katastrofickou tematikou (1) články s katastrofickou tematikou (2) senzační články (2) senzační články (3) bulvární články (3) bulvární články (4) věcné články (4) věcné články

Počet článků (deníky/roky)

Články podle tématu

Články podle odbornosti

Články podle kvality a komplexnosti

Články podle kvality a komplexnosti (v %)

Závěr mediální zájem o GZK v ČR klesá mediální zájem o GZK v ČR klesá kvalita informací není dostačující kvalita informací není dostačující jak moc ovlivňuje (ne)kvalita a (ne)důvěryhodnost informací zájem lidí o GZK? jak moc ovlivňuje (ne)kvalita a (ne)důvěryhodnost informací zájem lidí o GZK? vede důraz na katastrofy ke zpochybňování důvěryhodnosti informací? vede důraz na katastrofy ke zpochybňování důvěryhodnosti informací? může klesající zájem zvýšit kvalitu informací? může klesající zájem zvýšit kvalitu informací?

Děkuji za pozornost Jan Vávra Miloslav Lapka Zuzana Dvořáková-Líšková Eva Cudlínová