Výhody a rizika online kvantitativních výzkumů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Černoch Michal Školoudová Lenka
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
ÚVOD DO MARKETINGU.
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
DATA MINING Irma Macháčová PROČ DATA MINING?
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
ACOMWARE s.r.o. Hvězdova 1689/2a, Praha 4 Tel.: facebook.com/acomware twitter.com/acomware.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
„JEN PĚT MINUT PĚŠKY Z VAŠEHO DOMOVA…“ Nové trendy v personalizované komunikaci.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Obsah  Představení  Úrovně cílení na zákazníky  Co je to segmentace  Workshop –prototyp segmentace ihned a ručně.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Obchodní činnosti - Kapitola 8 1 VÝZKUM TRHU KAPITOLA 8 Pavlíčková.
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Vybrané metody analýzy
MARKETINGOVÉ CÍLE A STRATEGIE
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
úvod pojetí a obsah marketingu
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
Marketing v pojišťovnictví února 2007 E :45 – 17:15 hod.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Skupinové interview (Focus group)
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Období snižování nákladů Důvody proč vzdělávat a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna 22. července 2004.
MARKETINGOVÝ MIX.
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
Spotřebitel a maloobchodní prodejna. Maloobchod  Poslední článek distribučního řetězce  Zahrnuje služby pro domácnosti.
Průzkum trhu.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
CRM a jeho možné využití
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
8. Marketing.
Marketing sportu obecná část
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Online nástroje pro sběr a administraci dotazníků Ladislava Suchá , Brno Zdroj obrázku: bredmaker, Sxc.hu.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Petr Mikšovič CEO, SOVA NET, s.r.o. Význam on-line strategie v B2B.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
On-line marketing a jeho možnosti Co uvidíte?  Význam on-line marketingu  Celkový pohled na internet  Sociální sítě  Vychytávky na internetu.
Řízení vztahu se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti maloobchodu se sportovními potřebami Autor bakalářské práce: Daniel Baumruk (147.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
MARKETING Přednáška P
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Strategie regionu, obce
Projekty MARSL.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Dotazník. Dotazník Může být v písemné nebo elektronické podobě Může být předán osobně Může být součástí balení výrobku, v obchodě, příloha novin, časopisů.
Marketingový výzkum v určité vybrané firmě Obhajoba Bakalářské práce
Zadání seminární práce Marketingový mix vybraného sportovního produktu
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Transkript prezentace:

Výhody a rizika online kvantitativních výzkumů Michal Straka, Product & Business Development Director, Ipsos 1

Online výzkum Trendy v online výzkumu Narůstající počet projektů přes online panely Specializované online panely (např. lékaři, atd.) Kombinace metod sběru dat s využitím online Reprezentativní online výzkumy na populaci Online kvalitativní výzkumy

Costa Coffee business case Výchozí situace u klienta Mezinárodní řetězec kaváren, založen ve Velké Británii Od roku 2008 v České republice 2010 akvizice řetězce Coffee Heaven v ČR Začátkem 2011 – kampaň na podporu rebrandingu

Identifikace problému Úbytek zákazníků po akvizici Coffee Heaven Nízká znalost nové značky Snižování počtu členů v bonusovém programu Nízký počet nových zákazníků, kteří dosud neměli zkušenosti ani s Costa Coffee ani Coffee Heaven Nalézt možnosti bac k – win strategy, přilákat nové zákazníky Klient měl k dispozici několik tisíc kontaktů na členy bonusového programu, na některé jen mail, na ostatní telefon

Diagnostika problému Design výzkumu Výzkum mezi klienty Costa Coffee (stávajícími i bývalými), Coffee Heaven Hlavních konkurentů (Starbucks, Gloria Jean´s Coffees, Emporio Café, atd) včetně Zákazníci, kteří pijí kávu, ale nenavštěvují žádný řetězec Hlavní oblasti výzkumu Definice profilu návštěvníků Měření znalosti značek, image Identifikace rozhodovacího procesu výběru řetězce Identifikace míry loajality, jejích driverů a bariér, spokojenosti s hlavními parametry, momenty pravdy, vnímání poskytované kvality kávy, atd. Cíl: sestavit Akční plán na podporu loajality zákazníků, přilákání bývalých / nových zákazníků, navrhnout optimální komunikaci

Navržený design KVALITATIVNÍ VÝZKUM Kontakty na zákazníky Klient měl k dispozici několik tisíc kontaktů na členy bonusového programu, na některé jen mail, na ostatní telefon Zjistit názory zákazníků 3 cílových skupin – z toho důvodu mix metod sběru dat. Metoda (mix) CAWI / CASI Osobní dotazování Cílová skupina Zákazníci Costa Coffee Costa Coffee non-clients Starbucks zákazníci Zákazníci dalších konkurenčních řetězců Zákazníci, kteří nekonzumují kávu v řetězcích Velikost vzorku Costa Coffee (n=989) Costa Coffee non-clients (n=500) Výzkumný nástroj Strukturovaný dotazník, 15 – 25 minut

Fáze realizace Úvodní workshop Programování dotazníku Sběr dat Definování klíčových cílů výzkumu, diskuse o podobě DTB, nástin hlavních témat k dotazování, business issue klienta Úvodní workshop Po finalizaci dotazníku dostane klient testovací link na dotazník, který si může vyplnit, společně se poté dotazník finalizuje Programování dotazníku Tvorba a rozesílání linků na kontakty z DTB, rozesílání dotazníků na online panel (konkrétním vhodným respondentům) Generování linků s dotazníky Sledování plnění kompletních dotazníků v aktuálním čase, případné rozesílání reminderů nebo dalších kontaktů Sběr dat Vyplněné dotazníky putují automaticky do software na zpracování dat, kódování otevřených otázek, čištění dat Analýza dat Prezentace, následné workshopy s interními klienty na implementaci dat Report a Follow up Celkem projekt trval 6 týdnů

Sběr dat Zákazníci Costa Coffee Dotazník prostřednictvím mailu na zákazníky V mailu informace o účelu a délce výzkumu Od klienta šla na zákazníky upozornění na výzkum a s prosbou o spolupráci Odměna respondentům v podobě bonusových bodů do programu Zákazníci konkurenčních řetězců + zákazníků, kteří pijí kávu ale nenavštěvují řetězce Dotazník prostřednictvím Ipsos online panelu Rekrutace podle frekvence a místa konzumace kávy v řetězcích Odměna respondentům v podobě finanční odměny Starší zákazníci Costa Caffee a konkurenčních řetězců Dotazník prostřednictvím osobního dotazování Exit Survey Odměna respondentům v podobě bonusových bodů do programu (v případě zákazníků Costa Coffee Návratnost 35 % (předrekrutace u telefonických kontaktů, zjišťování e-mailové adresy) Návratnost 80 % (tzv. „předskokan“ na online panelu) Návratnost 20 %

Výhody online řešení Výhody u projektu pro Costa Coffee Nižší náklady a kratší čas na realizaci Vhodné pro cílovou skupinu, mladší generace, „urban population“ Komfortní pro respondenty – možnost kdykoliv dotazník přerušit a opět se k němu vrátit, pro určité cílové skupiny se jedná o samozřejmý prostředek komunikace Možnost otestovat i komunikaci (print a spot) DTB zákazníků k dispozici Vyšší „response rate“, možnost kombinovat s výzkumem na online panelu s osobním dotazováním u starší generace Realizovat výzkum jménem klienta (CI klienta + využití firemního emailu, rozesíláno z agentury – nebylo využito v tomto výzkumu) Nevýhody / rizika Nízká penetrace internetem u starších zákazníků – proto sběr dat kombinován s osobním dotazováním

Možnosti, jak zvyšovat „response rate“ V rámci projektu pro klienta jsme podnikli následující kroky pro maximalizaci návratnosti dotazníků: Informace zákazníkům od klienta o výzkumu, jeho účelu (stále zlepšovat poskytované služby) Zdůraznění důležitosti vyjádření názorů zákazníků Rozesílání emailových reminderů připomínající výzkum a vyplnění dotazníků Odměna pro respondenty v podobě bodů do bonusového programu Interaktivní dotazník o rozumné délce Nechat respondentům dostatek času, nejlépe pokrýt všední i pracovní dny Možnost (nepoužita v tomto projektu) vyhlásit soutěž o vhodnou cenu pro vybrané respondenty Telefonická před / dorekrutace

X Hlavní zjištění Důvody 1. návštěvy Coffee Heaven Důvody 1. návštěvy Costa Coffee X Hlavní zjištění (ve vztahu k bývalým klientům Coffee Heaven) Vysoká loajalita bývalých klientů Coffee Heaven Coffee Heaven jako součást životního stylu, posezení u kávy, dobrá osobní atmosféra Negativně vnímaná změna (změna sortimentu, vybavení prodejen, obsluhy a atmosféry prodejen) Nedostatečná podpora ze strany bonusových / loajalitních programů Znalost rebrandingu vysoká Jak posilovat loajalitu a hodnotu zákazníků?

Hlavní zjištění ve vztahu k trhu CC se chce profilovat nejkvalitnější kávou mezi řetězci, nicméně vnímání značky tomu neodpovídá Chybí jasně definovaný a komunikovaný „reason why“, méně funguje „lifestyle“ Hlavní zjištění důvodů nižší loajality: Costa Coffee loajalitu svých zákazníků teprve buduje, Žádná konkrétní bariéra vůči značce, nicméně ani konkrétní prvek odlišení Zatím chybí propojení značky s „lifestyle“ Hlavní drivery loajality, kvalita kávy (spolu se šíří kávových produktů) a příjemné prostředí zatím nejsou u Costy vnímány jako konkurenční výhoda oproti jiným značkám Chybí propojení pití kávy se společenskými příležitostmi Situace se v oblasti opakovaných návštěv se zlepšuje s bonusovým programem Důvody preference kávového řetězce Dostupnost Celková kvalita kávy Pohodlí a atmosféra na prodejnách Šíře produktů Příjemná obsluha Další služby (Wi-fi, noviny, atd.) Cena kávových produktů Cena ostatních produktů Další důvody

Práce s výsledky Segmentace zákazníků s definováním potenciálu Definování kroků na zvýšení spokojenosti a loajality Optimalizace komunikace Doplnění produktové nabídky Úprava prostor kaváren Navržení doplňkových služeb Zefektivnění bonusového programu Konkretizované nabídky Zvýšení akvizičního potenciálu

Ukázka konkrétních akcí Akce realizované na základě zjištění z výzkumu speciální akce na podporu věrnostního programu (50% bodů navíc při pravidelné návštěvě) příprava kampaní se zaměřením na kvalitu kávových produktů (Your Costa, New Ice Cold Costa Coffee, Flat white atd.) komunikace kvality, značky a příběhu Costa pomocí Costa Times změna zákaznického wifi internetu na free wifi úprava interiéru v jednotlivých kavárnách - útulnost, pohodlí, nové sezení rozšíření sortimentu nápojů a jídel Výsledkem je nárůst loajálních zákazníků o 10 % (počet členů věrnostního programu) a zvýšení obratu řetězce