Chemické složení organismů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Chemické složení organismů
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Základní pojmy ve výživě
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Přírodní látky - systematizace a opakování
Sacharidy.
chemické složení organismů
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Potrava
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Chemické složení organismů BÍLKOVINY Chemické složení organismů

Úloha 1: Vyber správnou možnost: proteiny Bílkoviny neboli sacharidy

Úloha 1: Vyber správnou možnost: proteiny Bílkoviny neboli špatně

Úloha 1: Vyber správnou možnost: proteiny Bílkoviny neboli sacharidy

Úloha 1: Vyber správnou možnost: mikromolekuly jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Bílkoviny neboli

Úloha 1: Vyber správnou možnost: špatně jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Bílkoviny neboli

Úloha 1: Vyber správnou možnost: mikromolekuly jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Bílkoviny neboli

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli aminokyselin. enzymů.

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli aminokyselin. špatně

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli aminokyselin. enzymů.

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovinách spojeny aminokyselin. metabolickou vazbou . peptidickou vazbou .

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovinách spojeny aminokyselin. špatně peptidickou vazbou .

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovinách spojeny aminokyselin. metabolickou vazbou . peptidickou vazbou .

Úloha 1: Vyber správnou možnost: jsou životně důležité organické sloučeniny. Bílkoviny vytvářejí obrovské molekuly, tzv. makromolekuly proteiny Ty vznikají vzájemnou vazbou mnoha molekul různých Bílkoviny neboli Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovinách spojeny aminokyselin. peptidickou vazbou . úloha 2

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? špatně nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje špatně rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci špatně porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná špatně denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje špatně nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje rozpustná denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná ? ? ? špatně upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná ? ? ? upevňuje špatně nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná špatně esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje špatně denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. rozpustná ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci porušuje denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná porušuje ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná ? ? porušuje ? ? upevňuje špatně nerozpustná esterifikaci denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná porušuje ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná ? ? porušuje ? ? upevňuje špatně nerozpustná esterifikaci denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná porušuje ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná porušuje ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci špatně denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná porušuje ? ? ? ? upevňuje nerozpustná esterifikaci denaturaci

Úloha 2: Doplň slova do vět Většina bílkovin je ve vodě. Za zvýšené teploty nebo přítomnosti různých chemických látek se struktura bílkovin trvale . Dochází k tzv. – vysrážení bílkovin z roztoku. ? rozpustná ? ? porušuje ? denaturaci ? Uveď konkrétní příklady z běžného života, kdy dochází k denaturaci bílkovin: ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ Proč je nutné bílkoviny určené ke konzumaci tepelně upravovat? úloha 3

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. špatně cukry bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky špatně cukry bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. špatně cukry bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky špatně cukry bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. špatně cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky špatně cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. špatně cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry špatně bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. špatně cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry špatně bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. špatně cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry špatně bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. tuky cukry bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny bílkoviny

Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy Úloha 3: Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Dokážeš určit, z čeho jsou uvedené potraviny převážně složeny? U každé potraviny urči, zda-li se skládá převážně z tuků, cukrů či bílkovin. bílkoviny Bílkoviny jsou nepostradatelnou složkou potravy. Živočichové (včetně člověka) nejsou schopni vytvářet bílkoviny z minerálních látek, nelze je tedy nahradit žádnou jinou živinou. úloha 4

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. špatně hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein špatně kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen špatně

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. špatně hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein špatně kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin špatně kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen

Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách Úloha 4: Proteiny se mohou vyskytovat v různých formách. Zde jsou některé z nich. Vytvoř smysluplné dvojice. keratin hemoglobin kasein kolagen úloha 5

Úloha 5: Podtržené výrazy ve větách zakroužkuj ve vzorci. Bílkoviny vznikají v organismech z aminokyselin. Ke spojování molekul dochází tak, že karboxylová skupina jedné molekuly reaguje s aminoskupinou druhé molekuly a odštěpuje se voda. Jednotlivé aminokyseliny jsou v bílkovinách navzájem spojeny peptidickou vazbou. úloha 6

Úloha 6: Nyní se sám pokus definovat, co je to peptidická vazba Úloha 6: Nyní se sám pokus definovat, co je to peptidická vazba. Peptidickou vazbu označ ve vzorci. ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ úloha 7

Úloha 7: V grafu je znázorněno chemické složení průměrného člověka, tedy i tebe. Dokážeš doplnit slova místo otazníků? Podle grafu zkus vypočítat, kolik kilogramů Tvé hmotnosti tvoří bílkoviny, kolik tuky a cukry. ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ úloha 8

Úloha 8: Vegetariánství je způsob stravování, kdy osoba vyřadí ze svého jídelníčku živočišné produkty, hlavně tedy maso, mléčné výrobky, vejce atd., tzn. důležité zdroje bílkovin. Rozdělte se do dvojic a vylosujte si, kdo z vás bude zaujímat jaké stanovisko. Stanovisko vzájemně prodiskutujte. Na závěr dvě vybrané dvojice budou prezentovat svá stanoviska před ostatními. Slabinou vegetariánství je nedostatek některých vitamínů, minerálů a dalších látek, které jsou obsaženy právě v mase. Dlouhodobé vegetariánství proto nutně vede ke zdravotním problémům. Rostlinné a živočišné bílkoviny mají naprosto stejné složení, proto můžeme živočišné bílkoviny bez obav vyřadit ze svého jídelníčku a předejít tak zabíjení zvířat. úloha 9

Úloha 9: Rozdělte se do čtveřic a za domácí úkol zpracujte poster na téma: Hlad ve světě. Ve vašem výstupu musí být zahrnuty následující položky. pokuste se objasnit následující graf a vysvětlit tzv. „otevírající se nůžky hladu“ denní příjem: USA 3 699 kalorií/denně, Somálsko 1 555 kalorií/denně stupně podvýživy: stav akutního hladu biologické minimum stádium chronické podvýživy bílkovinný hlad (Proč mají hladovějící děti v Africe velká bříška?) FAO – Světový program výživy přísloví: "Dej někomu rybu a nasytíš ho na den. Nauč ho rybařit a nasytíš ho na celý život." mapa hladu KONEC