SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Společnost pro mukopolysacharidosu
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Vysoká škola v Praze, o. p. s.,
Finanční možností svépomocných skupin
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Darja Hrabánková Navrátilová
POSTAVENÍ REVIZNÍHO LÉKAŘE V SOUČASNÉM SYSTÉMU VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ (zpracováno podle Calta,J.: Co ovlivňuje postavení RL v ČR, 5. Slovensko.česká.
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Duchovní péče ve zdravotnictví
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
Domácí péče Home care.
Koncepce ošetřovatelství
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Fakulta zdravotnických studií
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Česká asociace sester Pracovní skupina pro kvalitu
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Konference pro ředitele a ekonomy 2014, Praha. Kulatý stůl s GŘ ÚP problematika v kontextu poskytování sociálních služeb Praha, Alzheimerova.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Mezinárodní den sester květen 2009
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Paliativní péče a sociální služby - vhled do souvislostí
PRACOVNÍ SKUPINA KARDIOTECH
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Fakulta zdravotnických studií
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Studijní program Ošetřovatelství
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Benediktbeuern Hochschule
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Transkript prezentace:

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská

VZNIK SEKCE V rámci Společnosti lékařské etiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně byla v květnu 2006 založena Sekce krizové asistence. předseda - Doc. MUDr. Mgr. Jan Payne, PhD.

ČLENOVÉ SEKCE teologové lékaři psychologové zdravotní sestry a sympatizující z různých denominací i nezařazení v církvi

CÍL SEKCE Podporovat rozvoj péče o spirituální potřeby pacientů, jejich příbuzných i personálu ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Programové prohlášení Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP ustanovené na setkání sekce Cílem činnosti sekce bude především PODPORA: Podporovat zavádění, vykonávání a další zkvalitňování duchovní péče o pacienty v krizích podmíněných změnami ve zdravotním stavu Podporovat zdravotnické pracovníky pečující o vážně či terminálně nemocné ve zdravotnických a zdravotně sociálních zařízeních. Podporovat rozvoj a zabezpečení prostorových a provozních podmínek péče o pacienty v duchovních krizích s ohledem na jejich potřeby Podporovat rozvoj vzdělávání zdravotnických pracovníků v tématech: duchovní krize a potřeby pacientů, způsoby pomoci u vážně nemocných lidí, otázky etiky duchovní péče o pacienty atd.

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Podporovat rozvoj a spolupráci s VŠ i církvemi při vzdělávání studentů v uvedené problematice související s cíly sekce. Podporovat rozvoj platformy pro interdisciplinární dialog Podporovat pořádání odborných akcí s tématikou duchovní péče o nemocné. Podporovat a rozvíjet klinický výzkum - duchovních potřeb pacientů nejen v krizových situacích. - monitorování výsledků duchovní péče o pacienty. Podporovat a rozvíjet spolupráci s domácími a zahraničními institucemi a společnostmi činnými v oblasti duchovní péče o nemocné.

SPIRITUÁLNÍ PÉČE Nemoc, event. umírání vedou k naléhavějšímu kladení otázek o smysluplnosti života, platnosti hodnot a důvěry v tyto hodnoty. Spirituální péče se týká jakéhokoliv člověka jako celistvé bytosti. Nabízí možnost pomoci porozumět příběhu života, lidsky důstojně zvládat obtížnou situaci a objevovat hodnoty, kterým je možno důvěřovat v další fázi existence. Zahrnuje psychologické, sociální a duchovní aspekty a může obsahovat specifické náboženské prvky přiměřené zvyklostem klientů.

SITUACE V ČR v českých nemocnicích je málo církevních pracovníků, kteří poskytují spirituální péči mnoho pacientů v naší sekulární společnosti zatím není připraveno spolupracovat s duchovními, ale o provázení v nemoci stojí. zdravotníci většinou nemají dost času reagovat na jejich duchovní potřeby zdravotníci se začínají učit rozpoznávat duchovní potřeby svých pacientů

NÁVRH ŘEŠENÍ Plnění bodů programového prohlášení Možnost zřízení nové profese krizového asistenta - byl by součástí ošetřovatelského týmu - posílil by stávající péči poskytovanou církvemi

DOSAVADNÍ NÁVRH NA VZDĚLÁVÁNÍ KRIZOVÝCH ASISTENTŮ vysokoškolské vzdělání (zdravotnické, teologické nebo psychologické) specializační akreditovaný kurz, organizovaný přímo řízenou vzdělávací organizací MZ ČR - kurz by zajistil kontrolu a kvalitu výběru uchazečů

ZÁKLADNÍ SCHÉMA Psychosomatika (PS) Existenciální otázky(EO)

PRAMENY Praktické zkušenosti členů sekce v jednotlivých oborech v místních podmínkách Zahraniční zkušenosti členů sekce – osobní i převzaté Komunikace mezi členy sekce Jednání se státními i nestátními institucemi, nemocnicemi a sociálními zařízeními Pregraduální a postgraduální vzdělávání zdravotnických i nezdravotnických pracovníků v zahraničí

ZÁVĚR Obsah vzdělávání poskytovatelů spirituální péče v nemocnicích a provázejících si vyžádá další odbornou diskusi Je třeba informovat zdravotnický personál o smyslu a způsobech poskytování spirituální péče a vzdělávat jej v rozpoznávání duchovních potřeb pacientů.

Děkuji vám za pozornost MUDr. Eva Kalvínská

ASOCIACE KAPLANŮ V HOLANDSKU Členem může být ten, kdo pracuje ve zdravotnictví aspoň 8 hodin; pokud má akademické vzdělání v teologii nebo humanitních vědách; pokud má povinnosti k církvi nebo ideologickému společenství (asociaci). Asociace kaplanů má pět sekcí: římsko-katolickou, protestantskou, humanistickou, židovskou, islámskou a hindu a pět oblastí působení: všeobecné nemocnice, psychiatrické ústavy, domy s pečovatelskou službou a domovy důchodců, instituty pro mentálně handicapované a rehabilitační centra. Každá sekce a oblasti působení mají vlastní radu. zdroj:

ASOCIACE KAPLANŮ V BELGII Kaplani pracují ve všeobecných a univerzitních nemocnicích, psychiatrických zařízeních a domovech důchodců. Většina z nich jsou katolíci vzhledem k majoritnímu zastoupení této denominace v Belgii. Většina církevních zdravotnických institucí je katolická a jejich spirituální týmy mají katolické kaplany. Pokud pacient pochází z jiné spirituální tradice, instituce na požádání zavolá kaplany z té které denominace. Necírkevní instituce mají tým zpravidla katolických a ateistických poskytovatelů spirituální péče. Na žádost pacientů mohou také zavolat kaplany z jiných denominací. zdroj: